Moarte suspectă a unui bebeluș. Medicii, cercetați de Parchet

Bebeluși. Sursa foto: Arhiva EVZ

Moartea violentă a unui bebeluș este cercetată în prezent de Parchet. Medicii sunt acuzați că au strivit capul copilului la naștere.

Un bebeluș a murit în condiții suspecte la Satu Mare. Iar o anchetă penală se află acum în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare și vizează personalul medical care a asistat naşterea micuțului Mateo pe Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare.

Bebeluș cu fracturi craniene și hemoragie cerebrală

Este vorba de trei medici, o asistentă medicală şi o moaşă. Cei trei sunt acuzați de „ucidere din culpă”.

În urma nașterii, micuțul a suferit de multiple fracturi craniene şi hemoragie cerebrală.

Detaliile acestui caz şocant sunt redate chiar de mama micuțului, Maria Magdalena Horváth, care era însărcinată în 40 de săptămâni când s-a prezentat, pe 1 aprilie 2023, să nască la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

Până atunci, sarcina a decurs normal, fapt care reiese din analizele şi controale periodice de la cabinetul ginecologului Vasile Matiz, dar și din ecografia realizată cu o zi înainte de declanșarea durerilor, ecografie care arată un copil bine dezvoltat, de 3,582 kg,  poziţionat cu capul în jos în pântec, aspect care indică faptul că acesta era pregătit să treacă prin canalul de naştere.

„Si-a introdus efectiv mâna în mine… două moaşe mă apăsau cu coatele pe burtă”

Scenele din sala de nașteri sunt greu de descris:

„Internarea mi s-a făcut pe Secţia de Obstetrică–Ginecologie. În jurul orei 07:00 a sosit doamna doctor Varodi Viorica (şefa de secţie – n.a.), care era de gardă în acea zi şi care m-a asistat la naştere.

Nu reţín exact ora, însă în jurul prânzului s-au rupt membranele, au început contracţiile, iar la ora 14:00 am fost transferată în sala de naşteri…

Înainte de a începe expulzia, doctoriţa care conducea naşterea, Varodi Viorica, şi-a introdus efectiv mâna în mine, încercând, presupun, rotaţia manuală a fătului, dar fără rezultat, pentru că probabil copilul s-a speriat şi a rămas blocat în bazin.

După aceasta, la indicaţiile ei, am început să mă forţez să împing cu toată puterea, însă tot fără rezultat. Doctoriţa nu a mai avut răbdare, a smotocit iar cu mâna în mine, iar două moaşe mă apăsau cu coatele pe burtă, din toate puterile, pentru a facilita expulzia.

Proceduri barbare

După câteva încercări ineficiente, a fost chemată a treia persoană, care, de asemenea, a început şi ea să mă apese intens pe burtă. În cele din urmă, copilul meu a fost forţat să iasă, exercitându-se asupra lui o forţă imensă, atât din partea cadrelor medicale, a moaşelor, cât şi din partea mea căci, deşi eram epuizată, m-am străduit să împing împreună cu ei.

După ce a ieşit, băieţelul meu nu a plâns, mi s-a spus că avea lipsa de oxigen şi a primit scorul Apgar 5 de la dna dr. Maria Fodor, care a asistat la naştere.

Din acest motiv a şi fost transferat la Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă. După o scurtă perioadă de timp, mi s-a transmis că starea copilului s-a mai stabilizat şi că respiră mai bine”, îşi mai aminteşte protagonista acestui episod, Maria Magdalena Horváth.

Bebelușul, dus la Oradea cu elicopterul SMURD

Fiindcă la 24 de ore după naștere starea micuțului Mateo Horváth era critică, s-a decis transferul acestuia de urgenţă la Oradea cu elicopterul SMURD.

Aici, bebelușul a fost internat imediat pe secţia de ATI Neonatologie a Maternităţii Oradea, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, în stare extrem de gravă, cu tumefieri la nivelul capului.

Mateo a fost trecut imediat pe aparate, cu respiraţie mecanică însă starea sa s-a agravat constant ca urmare a unei hemoragii masive la nivelului capului, așa cum rezultă din examinarea făcută de medicii orădeni.

Tatăl lui Mateo, Daniel Ablonczi,  a aflat de la medicul de gardă, care a făcut internarea, că starea bebelușului e critică ca urmare a hemoragii masive  pe creier.

Ce i-au spus medicii tatălui

În timp ce Mateo lupta pentru viață, tatăl s-a întors la Satu Mare să o aducă pe mamă la Oradea, lângă bebeluș, iar în timpul externării a discutat cu doctorul care a supravegheat nașterea și a vrut să afle de ce nu s-a făcut cezariană, dacă expulzarea fătului a fost atât de grea.

„Dr. Varodi a zis că nu a vrut să o taie ca să mai poată naşte şi peste doi ani”, susține Daniel Ablonczi.

Maria Horvath spune că doctorița a încercat să-i convingă să nu anunțe autoritățile despre cele întâmplate mamei și fătului în sala de nașteri.

„Ne-a spus că ne vede pe noi oameni normali şi că speră că cu noi poate vorbi. Ne-a rugat să nu facem circ, să nu ne ducem la instanţe şi că pe viitor orice nelămurire am să stau cu ea de vorbă. Să o caut oricând… Numai să nu facem circ”.

Tinerii părinți aveau ca primă grijă viața micuțului lor sperând ca medicii din Oradea să facă o minune, dar veștile sunt proaste.

Bebelușul a murit la Oradea

„Pe drum, m-a sunat doctoriţa de gardă de la ATI din Oradea. Mi-a spus că inimoara băieţelului nostru începe să cedeze şi că doar aparatele îl mai ţin în viaţă.

Când am ajuns la spital, doctoriţa de gardă mi-a spus că Mateo are mai multe fracturi la cap, din cauza naşterii. Practic i-a fost zdrobit capul la naştere”.

Atunci a fost prima dată când cei doi părinţi au aflat că fiul lor a fost maltratat în timpul naşterii. Copilul a intrat în stop cardio-respiratoriu iar după o jumătate de oră de încercări disperate ale medicilor să-l resusciteze, Mateo a devenit îngeraș. ca urmare a celor înscrise în certificatul de deces:„insuficienţă cardio-respiratorie severă, hematom epicranian masiv, hematom subdural, şoc hipovolemic (provocat de hemoragie masivă şi fractura cutiei craniene – n.a.) şi traumatism obstetrical cu fractura cutiei craniene”.

Poliția, sesizată de medicii orădeni

Părinții au vrut să afle dela dr.Varodi cum s-au produs fracturile pe cutia craniană.  Daniel, tatăl lui Mateo susține că:  „ne-a spus că nu vrea să vorbească cu noi decât prin avocat”.

De altfel, medicul nu a dorit să discute nici cu presa pe acest subiect. După decesul micuţului Mateo, medicii orădeni au sesizat Poliţia, care a deschis un dosar de cercetare penală pentru moarte suspectă, cu autor necunoscut. S-a cerut și autopsie.

Între timp, părinții au apelat la serviciile celebrului avocat orădean Răzvan Doseanu, prin intermediul căruia au formulat o plângere penală pentru ucidere din culpă care o vizează pe doctoriţa Varodi Viorica.

„Nu ne oprim până adevărul nu va ieşi la lumină. Vrem să se facă dreptate! Să fie recunoscută public fapta de malpraxis care a dus la uciderea copilului nostru. Să ştie toată lumea!” , spun cei doi părinți îndoliați.

Ce spune avocatul familiei

„Moartea micuţului a fost violentă, potrivit raportului de necropsie”, spune avocatul Răzvan Doseanu. Ea s-a datorat şocului hipovolemic (hemoragie cerebrală – n.r.), consecinţa fracturii complexe de boltă de craniu cu hematom epicranian masiv şi hematom subdural.

Cu ocazia efectuării autopsiei medico-legale, s-au constatat leziuni traumatice la nivelul extremităţii cefalice (echimoză frontală, hematom epicranian, fracturi nivelul boltei craniului, hemoragie extradurală, ruptură de sinus sagital superior, hematom subdural) care pot data din data de 01.04.2023 (data nașterii- n.r.).

Aceste leziuni au putut surveni în cursul naşterii şi s-au putut produce prin comprimări cu corpuri dure, de exemplu degete, instrumente obstetricale”.

Iniţial, încadrarea juridică a faptei care a dus la moartea micuţului a fost de „omor”, însă procurorul de caz a schimbat încadrarea în „ucidere din culpă”. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi-a declinat competenţa în acest caz şi a trimis dosarul la Satu Mare.