Moarte sau salvare. Luna septembrie, fatală pentru criza din zona euro

În ultimii câţiva ani, Europa a trecut printr-o lungă serie de momente de tensiune maximă, în cadrul crizei datoriilor, însă luna septembrie se conturează a fi una decisivă de tipul "make-or-break" (fă sau distruge, trad. engl.), în condiţiile în care autorităţile disperate îşi epuizează soluţiile pentru salvarea monedei unice, scrie Reuters.

Fie criză sau nu, mulţi dintre politicienii europeni îşi vor lua concediu în luna august. Când vor reveni din vacanţă, vor fi aşteptaţi de un mare număr de evenimente cruciale, decizii şi deadline-uri.

"Septembrie va fi, fără îndoială, momentul căderii", a spus un responsabil din zona euro. În acea lună, un tribunal din Germania va pronunţa o hotărâre care ar putea neutraliza noul fond de salvare a zonei euro, votul olandezilor care sunt împotriva salvării, în timp ce Grecia încearcă să-şi renegocieze supravieţuirea financiară.

Însă, mai presus de aceste lucruri, liderii din zona euro trebuie să-şi dea seama cum să rezolve situaţia următoarelor ţări care cad ca în jocul de domino: Spania şi Italia, precum şi ce se va întâmpla în cazul în care ambele state vor cădea.

Soluţie greu de găsit

"În aproape 20 de ani de când am de-a face cu chestiuni legate de Uniunea Europeană, nu am văzut o stare de lucruri aşa cum este în prezent", a declarat, săptămâna aceasta, un diplomat din zona euro. "Este într-adevăr o rezolvare foarte, foarte dificilă şi suntem departe de a fi siguri că vom reuşi să găsim calea corectă să ieşim din această criză", a adăugat acesta.

De la izbucnirea crizei datoriilor în ianuarie 2010, zona euro a fost pusă în situaţia de a salva ţări relativ mici, precum Grecia, Irlanda sau Portugalia, care şi-au pierdut capacitatea de a-şi finanţa deficitele bugetare şi datoria publică împrumutându-se de pe piaţă la dobânzi pe care să şi le poată permite.

Acum, două economii mult mai mari se află în prima linie de bătaie şi autorităţile trebuie să ia în considerare chiar şi soluţii cu mult mai radicale. Dacă Spania, a patra economie ca mărime din zona euro şi cea de-a 12-a la nivel mondial, pierde posibilitatea de a se finanţa la dobânzi accesibile de pe pieţe, următoarea în lanţul de domino în ceea ce priveşte riscul de cădere este Italia, cea de-a treia economie din zona euro şi membră a grupului G7 al naţiunilor bogate.

Cât ar costa salvarea Spaniei?

Costurile pentru salvarea Spaniei vor fi, probabil, duble faţă de cele folosite pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia luate la un loc. Iar economia Italiei este de două ori mai mare decât ce spaniolă.

Uniunea Europeană a fost deja de acord să împrumute până la 100 miliarde de euro pentru salvarea băncilor spaniole. Un oficial din zona euro a declarat că Madridul a recunoscut acum că s-ar putea să aibă nevoie de un plan de salvare în valoare totală de 300 miliarde de euro de la FMI şi UE, în cazul în care dobânzile la care se împrumută de pe piaţă rămân inaccesibile.

Zona euro nu pare să aibă suficiente lichidităţi în contextul actual pentru a gestiona un scenariu în care Spania şi Italia ar avea nevoie de salvare şi un sentiment de prăbuşire iminentă este în creştere printre unii responsabili de la nivel înalt.

CITIŢI ŞI:

  • Spania a cerut ajutor de la UE pentru salvarea băncilor
  • Spania se află într-o situaţie mai gravă decât Irlanda
  • Bursele externe scad. Spania a intrat în "spirala morţii"
  • Zece oraşe mari din Italia riscă să intre în faliment