Moarta prin cezariana

O tanara de 24 de ani a murit la scurt timp dupa ce a nascut prin cezariana pentru ca Spitalul Judetean din Satu Mare nu avea anticoagulante.

Amalia Monica Szabo, din localitatea Dorolt, judetul Satu Mare, avea 24 de ani. Se casatorise anul trecut, iar la scurt timp a aflat ca este insarcinata. Bucurie mai mare nu-si putuse imagina. Nu exista zi in care femeia sa nu povesteasca despre copil, sa nu-si faca planuri, povesteste Istvan Szabo, sotul femeii.

In urma cu o saptamana, martea trecuta, a adus pe lume un baietel perfect sanatos, cu o greutate de 3,6 kilograme. Pentru ca sarcina avea prezentatie pelviana (fatul era pozitionat cu fundul inainte, si nu cu capul, cum e normal), dr. Mircea Dragos, cel care a urmarit sarcina, a decis ca micutul sa se nasca prin cezariana, tocmai pentru a se evita riscurile. Mai ales ca mama era supraponderala, avand, la o inaltime de 1,80 metri, 120 de kilograme.

Sotul, trimis acasa „ca totul e bine”

Operatia de cezariana a decurs normal. Problemele au inceput sa apara abia joi, la doua zile de la cezariana. Amalia a fost transferata la Sectia de terapie intensiva dupa ce a facut o embolie pulmonara (avea un cheag de sange la unul din plamani) fiindca in spital nu erau medicamente anticoagulante.

Sotul femeii, Istvan Szabo, s-a dus joi sa cumpere medicamente (Cordorone si Sedacoran). Spre seara, medicii l-au trimis acasa, spunandu-i ca totul va fi bine. Vineri dimineata insa, la ora 4.00, femeia a decedat. Cauzele oficiale ale decesului: insuficienta cardio-respiratorie, trombembolie pulmonara-plamani de soc, pielonefrita acuta purulenta bilaterala, sectiune cezariana recenta pentru prezentatie pelviana obezitate grad II.

„Medicii care au facut cezariana au spus ca fetita mea a murit din cauza unor probleme de sanatate si pentru ca era putin plinuta. Dar ea n-a fost niciodata bolnavicioasa! Iar, din cunostintele mele, inaintea unei operatii trebuie sa se faca o sumedenie de analize”, ne-a spus tatal femeii, Albert Fazekas.

„Exclud culpa medicala” Familia Amaliei Monica Szabo l-a luat pe copil acasa, in weekend, si-l va creste cu dragoste. Parintii si sotul acesteia spun insa ca vor merge pana in panzele albe pentru a-i afla pe cei care sunt vinovati de decesul femeii si pentru ca acestia sa fie pedepsiti. Astazi, ei vor depune o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare.

Seful Autoritatii de Sanatate Publica Satu Mare, Gyorgy Agoston, exclude culpa medicala in cazul decesului Amaliei Szabo.

„Lucrurile sunt destul de complexe. In niciun caz nu cred ca este vorba despre o culpa medicala. Problema medicamentelor din spitale este insa una reala. Nu sunt eu in masura sa indic cat de grav este acest fenomen. Se va forma o echipa de medici din partea Colegiului Medicilor, care va face lumina in acest caz”, a declarat Gyorgy Agoston.

Seful Spitalului Judetean Satu Mare, Iuliu Cernestean, nu a raspuns, pana la inchiderea editiei, la intrebarile noastre privind cazul „Amalia”.

MEMORII

„Criza dureaza de cateva luni” Problema medicamentelor din Spitalul Judetean Satu-Mare a fost sesizata in nenumarate randuri de medicii din spital. Pe 22 mai, de exemplu, 15 medici de la chirurgie si ATI au depus un memoriu la secretariatul spitalului, prin care acuzau situatia dezastruoasa din institutie.

Trei zile mai tarziu, alti medici, de la sectiile interne, gastroenterologie, pediatrie, nou-nascuti si chirurgie plastica, au atras atentia asupra lipsei acute de medicamente, a insuficientei  echipamentelor medicale, inclusiv a tuburilor de oxigen din saloane.

„Nu ne mai putem exercita profesia din cauza mai multor deficiente. Aprovizionarea deficitara cu medicamente a farmaciei spitalului, cum ar fi: antibioticele, antisecretorii, anticoagulante etc., determina efectuarea de mai multe ori a unui tratament incorect si ineficient, avand ca rezultat nemultumirea bolnavilor si scaderea calitatii actului medical”, se arata in memoriu.

Unul dintre semnatarii ambelor memorii, doctorul Dumitru Fanea, ne-a declarat ca abia dupa depunerea memoriilor au inceput sa fie aduse medicamente la spital. „Criza dureaza de cateva luni. Una dintre cauze ar fi probabil intarzierea procedurilor de achizitionare a acestora sau a faptului ca cei in masura sa se ocupe de acest lucru nu au aplicat corect procedura.”

REACTIE

Nicolaescu: „Nu e vina ministrului” Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri, la Craiova, ca el, personal, nu poate fi acuzat de tot ceea ce se intampla intr-un spital. „Regret ceea ce s-a intamplat la Satu-Mare, dar trebuie sa intelegeti ca nu ministerul este responsabil. Nu mai suntem pe vremea comunistilor. Acolo exista un manager de spital care va fi anchetat pentru acest eveniment si care va raspunde daca va fi gasit vinovat. Repet, imi pare rau ca in Romania anului 2007 se mai intampla astfel de tragedii, dar vina nu este a ministrului”. (Petre Cojocaru)