Primăria Capitalei, Ministerul Culturii dar şi alte instituţii au asistat impaÂsibile la distrugerea Morii lui Assan. În joc sunt 47 de milioane de euro.
Fosta fabrică de ulei din cadrul complexului Moara lui Assan a fost în flăcări ieri. UPDATE. Astăzi, flăcările au scăzut în intensitate, dar mai sunt mici focare de lichidat. Monumentul a mai fost afectat şi de alte incendii, demolări şi furturi în ultimii ani. Toate acestea s-au petrecut sub ochii impasibili ai autorităţilor locale şi centrale. Deşi ele spun că au acţionat, au dat amenzi, au făcut sesizări şi au căutat proprietarii care deţin complexul, autorităţile nu ştiu exact cine şi cum deţine complexul.
În timp ce Primăria Capitalei susţine că monumentul este deţinut de societatea Ozran Real Estate S.R.L, citând ca sursă de informare Direcţia Taxe şi Impozite sector2, primăria condusă de edilul Neculai Onţanu a precizat că proprietari sunt pe strada Silozului nr. 25 - "Moara lui Assan" -S.C. Grâul S.A, iar pe strada Halmeu nr. 25 - casă - S.C. Ozran Real Estate S.R.L. Mircea Diaconu nu ştie legea
Şi, în timp ce Primăria Capitalei spune că a amendat în repetate rânduri proprietarii şi că a aflat de firma Ozran abia în 2012, Onţanu a explicat că a somat Municipalitatea şi Ministerul Culturii şi în 2009 şi 2010 că proprietarii nu îşi respectă obligaţiile.
Întrebat dacă se va lua măsura exproprierii pe cale de utilitate publică, soluţie care poate fi aplicată în cazul în care proprietarul nu are grijă de clădirea-monument, ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a explicat, pentru EVZ, că nu ştie dacă legea prevede aşa ceva şi că a dispus o anchetă pentru a vedea cum se va putea salva complexul. Terenul pe care se află monumentul valorează 47 de milioane de euro.
Situată în zona Obor, clădirea este prima moară cu aburi din România. A fost construită de negustorii Gheorghe Assan (1821-1866) şi Ioan Martinovici (1820-1882). Citiţi şi:
- Moara lui Assan, răpusă de diavolul inerţiei | VIDEO