Miza crescută de la Evaluare avantajează liceele de top

Creşterea importanţei examenului care se dă la clasa a VIII-a responsabilizează mai mult elevii şi face o triere mai corectă a acestora, sunt de părere atât profesorii, cât şi şcolarii.

Săptămâna viitoare, elevii de clasa a VIII-a susţin Evaluarea Naţională. Proba la limba română va fi dată pe 23 iunie, iar cea la matematică, pe 25 iulie. Anul acesta, evaluarea va avea o pondere de 75% din media de admitere în liceu, faţă de 50% până acum.

Cine învaţă, învaţă oricum

Miza fiind crescută, dascălii spun că elevii care învaţă nu au nimic de pierdut. “Copilul va şti mai clar ce alege şi îşi gestionează mai bine capacităţile, iar liceele vor putea face o alegere mai justă a elevilor”, este de părere Silvia Ciocârlan, profesoară la Şcoala Generală din Floreşti, Giurgiu. Şi Valerica Liţă, directorul Şcolii Generale nr. 129, este de părere că elevii silitori nu vor avea de suferit: „Cel care învaţă este motivat oricum. Pentru ei nu o să conteze ponderea testării, indiferent dacă ar fi 5% sau 100%”.

Provincie vs Capitală

Pe lângă elevii care visează să studieze în cele mai prestigioase licee din Capitală, sunt şi unii care doresc licee de nivel mediu. Ana Maria Duică, de la Şcoala Generală “Pia Brătianu” din Capitală, susţine că îşi doreşte un liceu la care să facă faţă: „Testarea naţională mă va ajuta să văd adevăratul nivel la care mă aflu. Colegii mei de anul trecut au intrat cu medii din generală foarte mari şi s-a dovedit că nu îi reprezintă”.

Departe de agitaţia bucureşteană, elevii din provincie se pregătesc şi ei pentru examenul care va reprezenta biletul de intrare în liceu. O profesoară de limba şi literatura română din judeţul Buzău ne-a declarat că sunt elevi care doresc să ajungă să studieze în Capitală, însă „majoritatea rămân în provincie din cauza problemelor financiare”. Aceasta consideră, de asemenea, că ponderea crescută reprezintă un avantaj pentru elevi: „Sunt mai responsabili să înveţe pentru aceste două materii de la testare“.

Anul trecut, Colegiul Naţional „Sf. Sava” Bucureşti s-a lăudat cu o medie de admitere de 9.82, urmat de Colegiul Naţional B.P Haşdeu din Buzau şi Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti. Rămâne de văzut dacă ponderea de 75% va modifica mediile de admitere în liceu.