Mitul imunității naturale la COVID-19 tocmai a căzut, deoarece rezultatele preliminare Discovery sunt îngrijorătoare. Practic, în cel mai bun caz, dacă ai făcut Covid cu tulpină Delta, ai aproape una din două șanse să te reinfectezi cu Omicron, anunţă medicul Gabriel Diaconu.
Omicron pare mai rezistent la vaccinurile anti-Covid şi provoacă boli mai puțin severe în Africa de Sud, arată un studiu major. Analiza a fost publicată marți şi a arătat că două doze de vaccin Pfizer-BioNTech au oferit o protecție de 70% împotriva spitalizării cu Omicron, comparativ cu 90% pentru varianta Delta.
Primul studiu major din lumea reală a variantei Omicron Covid-19 a constatat că părea să provoace boli mai puțin severe în Africa de Sud, unde a fost descoperit pentru prima dată luna trecută, şi că două doze de vaccin Pfizer-BioNTech oferă o protecție redusă împotriva acestuia.
Analiza, publicată marți de cel mai mare administrator de asistență medicală din țară, a constatat că, în medie, cu 29 la sută mai puține persoane au fost internate la spital în regiune decât anterior cu varianta Delta. Dar experții spun că este prea devreme pentru a spune dacă aceste constatări sunt o veste bună sau proastă pentru restul lumii, scrie nbcnews.
Gabriel Diaconu, despre noului val de COVID
Medicul Gabriel Diaconu este de părere că anumite vaccinuri nu oferă nicio protecție în faţa variantei Omicron, şi scrie: Dacă ai făcut COVID-19 în valul Alpha, acum un an, ai trei din patru şanse să faci infecţie cu Omicron. Vaccinurile în schemă completă sunt o protecţie bună împotriva complicaţiilor. Pe de altă parte se pare că performanţa vaccinurilor Sinovac, şi cel Johnson&Johnson, nu oferă nicio protecţie la Omicron. Datele privind imunitatea hibridă sunt încă în lucru.
Chiar dacă admitem că undeva la 3-4 milioane de români au trecut prin Delta, la acest moment, cu tot cu cei vaccinaţi, avem o populaţie susceptibilă de 3-4 milioane, pe puţin, la reinfecţie. La viteza de transmitere Omicron, chiar şi la o rată de complicaţii mult mai mică, hai să zicem sub 1%, vorbim de un potenţial cataclismic de cazuri severe într-o perioadă foarte scurtă de timp.
Noi putem acoperi maximum 25.000 de cazuri per 24 de ore, în flux continuu. Tot ce trece peste înseamnă incapacitate de a păstra permeabilitate sistemului hospitalier. La acest moment măsurile sanitare trebuie aprobate de urgenţă de Parlament. Fiecare zi pierdută în dezbateri sterile e o zi de sacrificiu peste o lună, a scris mediul pe contul său de Facebook.