Oamenii bisericii deţin o sentinţă definitivă şi irevocabilă pe clădire, dar juriştii care cunosc litigiul susţin că Mitropolia doar a administrat vechiul colegiu de fete, fără a-l avea niciodată în proprietate. Paradoxul este şi mai mare: Primăria Craiovei n-a plătit chiria cerută de Mitropolie, în schimb a donat bisericii în ultimul an 300.000 de lei din bugetul local. Alte 300.000 au fost donate de Consiliul Judeţean. Totuşi, clerul cere şi chiria pe şcoală, altfel scoate toţi elevii în stradă.
Sute de elevi ai Colegiului Naţional "Elena Cuza" din Craiova riscă să nu mai aibă unde să înveţe. Clădirea în care îşi desfăţşoară cursurile este în posesia Mitropoliei Olteniei, care a reziliat contractul de închiriere pentru neplată.
Craiovenii au donat bani bisericii din bugetul oraşului
Clădirea din strada Mihai Viteazul,nr.2, unde învaţă o parte dintre elevi, a intrat în posesia Mitropoliei în anul 2010, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Pentru ca imobilul respectiv să rămână în folosinţa unităţii şcolare, s-a stabilit o chirie lunară de 8.800 de lei către Mitropolie. Consiliul Local Craiova, care este ordonator principal de credite, nu a plătit banii şi s-au acumulat datorii în valoare de 600.000 de lei, cu tot cu penalităţi.
Reprezentanţii Mitropoliei Olteniei au reziliat contractul cu unitatea de învăţământ şi cer în instanţă recuperarea banilor, aceasta în conditiile în care în 2012 a primit 600.000 de lei (300.000 de la CL Craiova şi 300.000 de la CJ Dolj). Mai mult, Mitropolia face presiuni pentru un troc imobiliar.
"Nu am recurs deocamdată la evacuarea imobilului, din respect pentru instituţie. Aşteptăm să ni se achite datoriile. Dacă nu vor da nici un semnal, vom începe să luăm şi hotărâri. Oricine închiriază un spaţiu trebuie să primească banii conform contractului", susţine purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, preotul Apostolache, fără a preciza însă cum a ajuns Mitropolia proprietarul cladirii.
Titlul de administrare transformat în titlu de proprietate
Colegiul Naţional "Elena Cuza" a primit o scrisoare din partea Mitropoliei Olteniei prin care i se aducea la cunoştinţă că un corp de imobil în care învaţă 700 de elevi din clasele I-VIII este revendicat. Aceasta după ce Mitropolia Olteniei primise "cadou" de la Biserica "Sfântul Ilie" o hârtie, transformată rapid de slujitorii Domnului în titlul de proprietate al unuia dintre corpurile de clădire ale colegiului.
La începutul secolului trecut, vechea clădire a Pensionului "Lazaro - Otetelişanu" este dărâmată, iar terenul rămas liber a servit la aşezarea fundaţiilor noii clădiri, corpul principal şi două aripi laterale, la care se adăuga aripa centrală aflată deja în construcţie. Niciun moment nu se pune însă problema ca cele două biserici care administrau şcoala să devină proprietarul terenului sau imobilului , iar acest lucru reiese din documentele care fac referire la clădirea situată pe strada Mihai Viteazu, nr.2.
Primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, spune că nu are banii necesari pentru achitarea datoriei de 600.000 de lei către Mitropolia Oltenia, însă vor fi căutate soluţii pentru rezolvarea problemei. "Nu stiu cum a reusit Mitropolia să devină proprietar în mandatul domnului Solomon al acestei clădiri, aflată în centrul Craiovei. O să cercetez şi eu să văd actele de proprietate. Am aflat si eu că Primaria s-a retras din procesul aflat pe rol între Mitropolie şi Colegiul Elena Cuza, aşa cum a făcut la multe alte procese", a spus primăriţa Olguţa Vasilescu. Mitropolia ar fi de acord cu un troc: să primească o altă clădire de aceeaşi valoare
Conducerea Colegiul Naţional "Elena Cuza" a făcut adrese la Primăria Craiova pentru plata chiriei sau pentru găsirea altei soluţii în acest caz. "În principiu, ar trebui să evacuăm clădirea în luna octombrie, dacă nu se rezolvă situaţia. Sper să nu fie evacuaţi elevii pentru că este o şcoală de prestigiu şi ar fi păcat ", a spus Liviu Cotfasa, directorul adjunct al colegiului.
Autorităţile vor încerca "să negocieze" cu reprezentanţii Mitropoliei, pentru a le oferi un alt spaţiu în schimbul clădirii unde îşi desfăşoară activitatea Colegiul "Elena Cuza", a mai precizat Lia Olguta Vasilescu.
Conducerea colegiului, resemnată
Directorul spune că a făcut recurs la Înalta Curte. "Eu sunt aproape resemnat, deşi n-am ce să-mi reproşez. Ba chiar mi s-a spus că m-am implicat mai mult decât ar fi trebuit în acest scandal. Că noi, Colegiul Naţional "Elena Cuza", suntem doar beneficiarii, iar proprietar este Primăria Craiova. Dar n-am putut să stau degeaba. Nu aveam cum. Tocmai de aceea, pe lângă juriştii primăriei, am avut propriul avocat, plătit de noi. Însă văd că este foarte greu să te pui cu o instituţie aşa cum este biserica. Au încercat şi alţii, mai puternici ca noi, şi au pierdut, aşa că... Da' să vedem ce se va întâmpla când voi ieşi în stradă cu 700 de copii?!", s-a întrebat retoric directorul CN "Elena Cuza", Mircea Năstase. Curtea de Apel Craiova a dat câştig de cauză Mitropoliei Olteniei, pe motiv că acţiunea prin care se contestă retrocedarea imobilului a fost "tardivă". Averea Bisericii Ortodoxe: peste 3 miliarde de euro
Mitropolia Olteniei şi Mitropolia Moldovei sunt cele mai bogate componente ale Bisericii Ortodoxe Române. România deţine cel mai mare număr de biserici pe cap de locuitor din Europa: peste 18.000 de biserici, în timp ce la capitolul unităţi de învăţământ are doar 4.700 de şcoli.
Potrivit unor surse citate de TVR, averea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) se ridica la 3 miliarde de euro, însă unde se duc aceşti bani, nu ştie nimeni. Lipsa de transparenţă financiară a cultelor din România a creat în ultimii 20 de ani controverse legate de adevărata dimensiune a averilor acestor culte. BOR gestionează peste 35.000 de hectare de pădure şi tot atâtea hectare de teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante, ferme agricole şi viticole.
AVEREA BOR ÎN CIFRE
Biserica a revendicat 200.000 de hectare de pădure
- 10 miliarde de euro - 200.000 de hectare de pădure cerute de Biserica Ortodoxă Română. - 400 milioane de euro - estimarea celor 40.000 hectare de pădure aflate în proprietatea BOR -20 milioane de euro - estimarea celor peste 40.000 de hectare de teren arabil aflat în propietatea BOR - 1,4 miliarde de euro - estimarea terenului intravilan al celor 11.102 parohii ale BOR - 1 miliard de euro - valoarea obiectelor bisericeşti şi a celorlalte bunuri mobile din patrimoniul parohiilor - 500.000 de euro - conturile bancare pe care Patriarhia Română şi cele şase mitropolii le alimentează constant pentru cheltuieli curente - 4,4 milioane euro - conturile bancare la BCR ale Patriarhiei, a şase Mitropolii şi a 10 arhiepiscopii - 16 milioane de euro - a cheltuit anul trecut Biserica Ortodoxă Româna pentru opere de binefacere - 90 milioane de euro - veniturile medii anuale ale Bisericii Ortodoxe Române (din donaţii şi din activităţi economice) - 42 milioane de euro - alocaţi de la bugetul de stat pentru salariile preoţilor