Pentru a nu agita spiritele la Cluj înainte de împlinirea celor 40 de zile de la moartea ÎPS Bartolomeu, Sfântul Sinod a evitat să discute în şedinţa din ultimele două zile situaţia Mitropoliei Clujului.
La nivel informal însă, subiectul a fost intens dezbătut de unii ierarhi, conturându-se deja variantele posibile. Atât în ce priveşte viitoarea organizare administrativă a BOR în Ardeal, cât şi în ce priveşte viitorul ierarh titular de la Cluj. Astfel, sub presiunea clujenilor, mai ales a autorităţilor locale, cei mai mulţi în clină spre menţinerea la Cluj a unei mitropolii.
Se invocă în special memoriul trimis patriarhului de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, pentru care menţinerea Mitropoliei reprezintă "nu doar respectarea testamentului ÎPS Bartolomeu, ci şi un lucru firesc".
PS Irineu, în cărţi ca titular la Cluj
Ce formă va căpăta însă în viitor această mitropolie rămâne de văzut. În cea mai fericită variantă pentru clujeni, din această mitropolie se va desprinde Arhiepiscopia Albei, pentru a fi alipită Mitropoliei Sibiului.
Pentru un echilibru numeric perfect între cele două mitropolii, fiecare va avea astfel în componenţă câte trei eparhii deja consacrate: Clujul - Arhiepiscopia Clujului şi episcopiile de la Oradea şi Baia Mare, iar Sibiul - arhiepiscopiile de la Sibiu şi Alba şi Episcopia Covasnei şi Harghitei.
La acestea, fiecare îşi va adăuga câte o episcopie nou-înfiinţată, Clujul pe cea a Sălajului, iar Sibiul pe cea de la Deva, care, iniţial, a fost încorporată Mitropoliei Banatului.
O a doua variantă de lucru este aceea a restabilirii situaţiei din 2005, când, după alegerea ca mitropolit al Ardealului a ÎPS Laurenţiu Streza, ÎPS Bartolomeu, nemulţumit de rezultat, a impus înfiinţarea unei noi mitropolii la Cluj. Compromisul ar fi acela de a conferi Arhiepiscopiei Clujului titlul de mitropolie onorifică, pe care îl mai deţine şi Arhiepiscopia de Târgovişte.
În ce priveşte viitorul ierarh titular de la Cluj, indiferent că va avea titlul de mitropolit, mitropolit onorific sau, puţin probabil, doar de arhiepiscop, acesta ar putea fi, consideră clericii, PS Irineu Bistriţeanul, actualul episcop vicar de la Cluj. Reprezintă tot o soluţie de compromis, fiind indicat ca succesor chiar de Anania.
De altfel, el a fost ales în funcţia de la Cluj înaintea ÎPS Bartolomeu, în 1990, din 1993 slujind în umbra acestuia din urmă. Alegerea sa ar fi, astfel, o promovare firească, dar şi convenabilă prin CV-ul său. PS Irineu are 58 de ani, studii postuniversitare la Princeton şi experienţă de un an (între 1989 şi 1990) ca reprezentant pe lângă Patriarhia Ierusalimului.
Sub aparenţa cedării, în această variantă, la Cluj va conduce de fapt patriarhul, pentru care mitropolia de acolo a fost de la instalarea sa, în 2007, de neatins.
La doar o săptămână de la moartea ÎPS Bartolomeu, Patriarhia şi-a deschis însă la Cluj o subredacţie a ziarului "Lumina", semn că a început să preia controlul.
- Cine va fi succesorul Mitropolitului Bartolomeu Anania
- Câte mitropolii încap în Ardeal?
- Episcopul Iustinian Chira: "Clujul trebuie să-şi apere mitropolia"