Mitropolia Ardealului şi noua hartă a BOR. VEZI cum va modifica reforma administrativ-teritorială organizarea bisericii
- Florian Bichir
- 18 iunie 2011, 23:08
De sute de ani, Biserica s-a pliat după modelul laic. Cum va modifica noua reformă administrativ-teritorială organizarea BOR.
Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Biserica "se administrează în mod autonom". Cu toate acestea, de sute de ani, datorită tradiţiei bizantine care prevede o bună colaborare cu statul, Biserica s-a "pliat" după modelul laic.
Conform articolului 6 din Statut, "BOR este organizată ca Patriarhie, cu titulatura Patriarhia Română. Aici intră eparhii -arhiepiscopii şi episcopii -grupate în mitropolii, precum şi alte unităţi în interiorul sau în afara graniţelor României".
Cert este că episcopiile, arhiepiscopiile, dar şi mitropoliile au fost gândite şi "desenate" după harta din 1968, cea care a stabilit judeţele de astăzi. De altfel, există în cea mai mare parte a ţării - cu mici excepţii - câte o episcopie de judeţ, maxim două.
Ce schimbări vor avea loc
În mod logic ar trebui să dispară episcopiile, rămânând numai 8-9 mitropolii, dar acest lucru nu este posibil, activitatea misionară a Bisericii şi necesitatea unui episcop în fiecare zonă fiind de stringentă necesitate.
O reformă va avea loc, pentru că şi articolul 7 din Stat prevede: "Înfiinţarea, desfiinţarea, modificarea teritorială şi schimbarea titulaturii mitropoliilor, arhiepiscopiilor şi episcopiilor se fac prin hotărâri ale Sfântului Sinod, ţinând seama de cerinţele pastoral-misionare şi luând în considerare organizarea administrativ- teritorială a statului".
REORGANIZARE. Dacă reforma va fi aplicată, ar trebui să dispară episcopiile și să rămână opt-nouă mitropolii
REGIUNEA SUD - EST
O struţo-cămila şi Dobrogea apostolică
O cercetare atentă, din punct de vedere bisericesc, a hărţii propuse de Executiv cu cele 8 euroregini este lămuritoare. Ea aproape se suprapune.
Mitropolia Olteniei. Este similară Regiunii Sud-Vest: Arhiepiscopia Craiovei, Episcopia Râmnicului, Episcopia Severinului şi Strehaiei şi Episcopia Slatinei. Mitropolia Banatului. Este şi ea aceeaşi cu Regiunea Vest: Arhiepiscopia Timişoarei, Episcopia Aradului, Ienopolei, Hălmagiului, Episcopia Caransebeşului şi Episcopia Devei şi Hunedoarei, la care se mai adaugă două episcopii din afara frontierelor, Episcopia Daciei Felix, cu sediul administrativ în Vârşeţ şi Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu sediul în Gyula. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Acelaşi lucru. Se suprapune peste Regiunea Nord Est: Arhiepiscopia Iaşilor, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Episcopia Romanului şi Episcopia Huşilor. Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. Sunt ciuntite în mod ciudat două euro-regiuni, Sud şi Sud-Est. Ce legătură poate fi între Focşani şi Constanţa? Între Buzău şi Tulcea? Cel mai nimerit ar fi crearea unei Mitropolii a Dobrogei pentru a nu exista rivalitate între Galaţi şi Constanţa, dar şi ca o restaurare istorică a zonei apostolice. Pe aici a pătruns creştinismul, pe aici a păşit Sfântul Apostol Andrei şi ne-a creştinat!
CENTRU ŞI NORD-VEST
Mitropolia de la Sibiu şi euroregiunea Centru Mitropolia Ardealului şi Mitropolia Clujului. Se încadrează în Regiunea Centru şi Regiunea Nord-Vest. Cele două regiuni sunt echilibrate, exact soluţia pe care ar trebui să o ia şi Biserica, ca urmare a înfiinţării Mitropoliei de la Cluj în 2005.
Am scris, informat de oamenii Bisericii, în EVZ, încă din 19 februarie 2011: "Nu este firesc ca Mitropolia Sibiului să rămână cu două judeţe, Sibiul şi Braşovul, plus o episcopie săracă şi oropsită precum Episcopia Covasnei şi Harghitei, iar Cluj-Napoca să rămână cu tot restul Transilvaniei. Dacă suntem oameni corecţi, trebuie să spunem că este aproape obligatoriu ca Mureşul şi Alba să aparţină Sibiului. Başca episcopia Devei şi Hunedoarei, care, printr-o eroare bisericească, aparţine de Mitropolia Banatului! Aşa s-ar echilibra cele două Mitropolii, Ardealul urmând să aibă în mod egal o Mitropolie de Nord şi una de Sud. Cu această ocazie s-ar putea înfiinţa mult doritele episcopii la Mureş, Bistriţa, Braşov. Iar pacea s-ar reaşterne peste mult încercatul Ardeal".
Regiunea Centru şi Regiunea Nord- Vest ar reprezenta perfect cele două Mitropolii. Aşa că fără să jignesc pe cineva, cred că Mitropolia Ardealului are nevoie de o compensare firească. Noul ierarh de la Alba Iulia, ÎPS Irineu, doreşte şi va începe demersurile pentru a fi încadrat în Mitropolia Ardealului! Marele Andrei Şaguna ocroteşte încă o dată Sibiul!