Unul dintre inițiatorii manifestației ultra-naționaliste de sâmbătă, din Charlottesville, Virginia, a devenit personaj pentru presa din România după ce s-a aflat că este un admirator declarat al lui Corneliu Zelea Codreanu și al Gărzii de Fier.
E vorba de Matthew John Heimbach, un fost lucrător social în vârstă de 26 de ani, care este considerat de americani drept una dintre figurile importante ale extremei-drepte din SUA. Istoricul său cu ortodoxia – o credință puțin răspândită în America – a fost sinuos și trece la un moment dat prin România, cel mai probabil pe la Mănăstirea Petru Vodă, din județul Neamț, locaș păstorit mulți ani de părintele Justin Pârvu.
Matt Heinbach alături de o icoană ortodoxă
De menționat este faptul că Matthew Heimbach este militant naționalist încă de pe băncile facultății, contactul său cu România consumându-se mult mai târziu, după ce se făcuse deja remarcat pentru propaganda unor personaje ca Hitler, Assad sau Țarul Nicolai. Adevărații săi eroi sunt soldații confederați, din Războiul Civil dintre Nord și Sud, pentru abolirea sclaviei.
Până la amănuntele inedite pe care vi le supun azi atenției, să recapitulăm evenimentele care au adus alături cuvintele „extremiști de dreapta”, „America”, „România” și „ortodoxism”.
Statuia generalului
Protestele au izbucnit după ce autoritățile din Charlottesville au decis dărâmarea unei statui a generalului Robert E Lee, fost comandant al armatei Confederației din timpul Războiului Civil din SUA. Generalul Lee este venerat de albii din Sud, dar e considerat și unul dintre cei mai duri oponenți ai eliberării negrilor din sclavie. Acum o lună a avut loc o manifestație a unei organizații care se declară urmașă a Ku Klux Klan, cea mai sângeroasă organizație anti-afroamericană din istoria Americii. Atunci nu au fost evenimente violente.
Statuia Generalului Robert E. Lee din Charlottesville
Sâmbătă s-a organizat un marș sub diverse devize care proclamă „supremația albilor”. În paralel a fost organizată o contra-manifestație a anti-rasiștilor. Au apărut incidente violente între cele două tabere care au culminat cu momentul în care o mașină a intrat în mulțimea care susținea demolarea statuii. O femeie a fost ucisă și alte 20 de persoane au fost rănite.
Printre organizatorii marșului de extremă dreaptă se numără și Matt Heimbach, din Paoli, Indiana. Se prezintă ca președinte al Partidului Tradiționalist al Muncitorilor și inițiator al Traditionalist Youth Network.
„Când am mers în România”
După ce Newsweek l-a identificat pe Heimbach printre organizatori, au apărut și fragmente dintr-un interviu acordat, la 26 iunie 2015, istoricului Ryan Hunter, interviu publicat pe blogul lui Hunter. Reiau cele două fragmente care fac referire la România.
Matt Heimbach și soția sa în timpul lunii de miere petrecute în România
„Reporter: V-ați exprimat în mod public sprijinul pentru activistul fascist român Corneliu Codreanu. Am citit numeroasele declarații anti-evreiești făcute de Codreanu. El s-a referit la evrei ca fiind țânțari. Sunteți de acord cu opiniile sale antievreiești?
Matthew Heimbach: Cred că Codreanu și legiunile sale erau susținute activ de Biserica [românească] în acea vreme. Dacă stau la același nivel cu domnul Justin Parvu, care a sprijinit Legiunile, atunci stau în spatele lui Codreanu și stau în spatele declarațiilor lui. Justin Parvu, în drum spre sfințenie, era membru al Legiunii. Nu cer tuturor să devină naţionalişti, nu cer să transform Biserica Ortodoxă în viziunea mea. Ceea ce eu cer este să mi se permită pur și simplu să exist în Biserica Ortodoxă cu viziunea mea."
Tot Heimbach mai spune, referitor la Codreanu: „Nu mă consider neo-nazist. Codreanu este cea mai mare sursă de inspirație pentru Legiunile mele. Misiunea Legiunii a fost să salveze suflete prin revitalizarea Bisericii Ortodoxe din România. Nu-l identific ca fiind neo-nazist. Consider că cea mai mare inspirație spirituală a mea este Legiunea Sfântului Arhanghel Mihail. Când am mers în România împreună cu soția mea, când am ajuns să vorbesc cu niște oameni care îşi aminteau de Legiune, am văzut creștini ortodocși umili și iubitori, care erau dispuși să sufere tortură timp de decenii în închisoare."
Luna de miere la București
Pe contul său de socializare, Matthew Heimbach a postat, la 3 februarie 2015, o fotografie cu el și soția sa, pe fundal fluturând drapelul românesc. El susține că e făcută pe 1 decembrie 2014, la București. Vizita din România a fost, de fapt, luna de miere a soților Heimbach, care s-au căsătorit în octombrie.
În 2014, Heimbach a vizitat mai multe țări ortodoxe, printre care România și Grecia. Explicația o vom găsi mai târziu, acum e interesant ce a publicat el pe 26 iunie 2015, în ziua în care a apărut și interviul cu Ryan Hunter.
Heimbach în timpul periplului prin țările ortodoxe
El a scris: „Tuturor celor din comunitatea ortodoxă care mă atacă pentru că sunt naționalist. Acesta este călugărul Justin Pârvu, membru al Legiunii care nu a renunțat niciodată la valorile ei. Acestea sunt niște măicuțe care îi cântă imnul Legiunii. Dacă naționalismul și identitatea sunt păcate, spuneți asta și acestor surori și preoți care rămân dedicați lui Codreanu.” Și a postat deja celebrul film de pe youtube.com în care măicuțele cântă „Sfântă tinerețe legionară” la aniversarea de 92 de ani a părintelui Justin.
Excomunicat din Biserica Ortodoxă
Problemele lui Matthew Heimbach cu ortodoxia au început în aprilie 2014, la un miting din Bloomington. La acel miting au fost iar ciocniri între extrema-dreaptă și progresiști. Heimbach a fost acuzat că a lovit un militant anti-rasism cu o cruce în cap. Incidentul este descris și de extremist: „Anti-criștii Roșii au dat în ea (în cruce) în timp ce ne asaltau violent. Prima lor țintă au fost simbolurile creștine, cum fac întotdeauna. Așa cum unul dintre stângiști a recunoscut, ei ne urăsc și urăsc creștinismul.”
Fotografia pentru care Heimbach a fost excomunicat
Heimbach a publicat atunci o fotografie a sa în care ține o cruce ortodoxă. Această poză avea să îi aducă multe necazuri, chiar în legătura sa cu Dumnezeu.
De foarte puțin timp, el fusese botezat ortodox la Antiochian Orthodox Christian Arhidiocese af North America, o biserică ortodoxă ai cărei principali promotori sunt creștinii fugiți din Siria.
Se pare că aceasta a fost prima sa legătură cu această credință. Totuși, după scandalul lovirii cu crucea a unui oponent, Heimbach a fost excomunicat. Asta s-a întâmplat după ce scandalul a devenit național, inclusiv comunități ale ortodocșilor cerând acest lucru.
După excomunicare, Heimbach ar fi spus că a găsit în România un preot care a fost de acord să-l împărtășească, acest lucru întâmplându-se cu știința unui episcop! Asta susțin cei de la Wahington Post, citând un blog care ”contabilizează” naționaliștii din SUA.
Heimbach spune altceva în interviul din 2015, de fapt nu spune din ce țară e duhovnicul său, intuind că excomunicarea nu se eludează foarte ușor:
„Reporter: Ați fost excomunicați din Biserica Ortodoxă Antiohiană în 2014. Am citit scrisoarea lui Peter John Gilquist în acest sens. Un preot înalt în Biserica Ortodoxă din afara Rusiei ROCOR a confirmat, de asemenea, că vi s-a refuzat împărtășania în bisericile ROCOR. Unde luați Sfânta Taină?
Heimbach: Ceea ce pot spune este că am fost excomunicat din Antiohia. Eu personal cred că excomunicarea mea a fost ridicată de ROCOR. Tatăl meu spiritual este un preot din Europa care are sprijinul episcopului său, deci este trist că trebuie să trec peste hotare.”
Nunta din octombrie 2014
Dat afară de la slujbă și de la job!
Excomunicarea din Biserica Ortodoxă nu a fost singura consecință a manifestărilor naționaliste. În 2016, an marcat de puternice conflicte dintre susținătorii lui Trump și Clinton, Heinbach a fost din nou în mijlocul unor confruntări violente, la un miting.
Pe 1 ianuarie 2016, Heimbach anunța mândru că a început lucrul la Departamentul de Protecția Copilului din Indiana, specialitatea sa fiind ”manager de probleme în familie”. Pe 26 februarie deja anunța că a încetat lucrul acolo: ”O slujbă unde m-am dus ca să ajut familiile și copiii din Indiana care au nevoie și apoi am fost concediat pentru politici naționaliste”.
De altfel este o modă în SUA ca participanții la mitingurile naționaliste sau de extremă dreaptă să fie identificați din fotografii și apoi să fie pusă presiune pe angajatorii lor pentru a-i concedia. Acest lucru s-a întâmplat și în acest weekend când un manifestant de la Charlottesville a fost identificat din poze și restaurantul unde lucra l-a concediat și a postat anunțuri că se delimitează de ideile fostului său salariat.