MIT DEMONTAT. Prăjelile nu cresc riscul de atac de cord

Consumul regulat de mâncăruri prăjite nu creşte riscul de atac de cord, atât timp cât se foloseşte ulei de măsline sau de floarea soarelui, arată un studiu recent al oamenilor de ştiinţă spanioli.

Potrivit telegraph.co.uk, în urma cercetării publicate în British Medical Journal nu s-a descopeit nicio legătură între frecvenţa consumului de mâncare prăjtă şi incidenţa bolilor grave de inimă în Spania, ţară în care se folosesc mai ales uleiuri de măsline şi floarea soarelui. Spaniolii au o dietă sănătoasă Specialiştii avertizează că există posibilitatea ca rezultatele să fi fost influenţate şi de faptul că spaniolii au, în general, o dietă mediteraneană, deci un regim alimentar destul de sănătos. Cercetătorii au monitorizat 40.000 de persoane de la mijllocul anilor 90 până în 2004. Împărţind participanţii la studiu în patru grupuri, în funcţie de cât de multe mâncăruri prăjite consumau, oamenii de ştiinţă nu au găsit diferenţe notabile în ceea ce priveşte incidenţa bolilor de inimă. Pe parcursul monitorizării au avut loc 606 incidente legate de afecţiuni cardiace, dar care sunt împărţite aproape în mod egal între grupuri. Autorii studiului au subliniat că descoperirile pot fi extrapolate doar către alte ţări mediteraneene, care au regimuri alimentare similare cu cel al spaniolilor.