O decizie din 16 ianuarie a Judecătoriei Brăila are un uriaș potențial de scandal, asta, evident, dacă mai avem forță pentru a ne mai indigna de ceva.
Povestea nu începe în ianuarie, ci tocmai în 24 noiembrie 2019, în jurul orei 13.30. Scena este strada din fața unui non-stop, din cartierul brăilean Vidin.
O fetiță de numai 10 ani este abordată de un bărbat în vârstă de 30 de ani. Parchetul local avea să îl identifice, se numește Cătălin Drăgan.
Cei doi au mers pe Calea Galați, spre un teren viran de lângă calea ferată. Aici...
Stop! De unde știm filmul cu atât de multe amănunte? Din relatări de presă, făcute cu ajutorul celor implicați direct în anchetă.
Drăgan avea să fie acuzat de lipsire de libertate și viol. Pe 26 noiembrie era deja arestat.
După ce ar fi violat copila, el a dus-o într-o clădire părăsită unde era Corin Mămăligeanu, de 20 de ani.
Potrivit documentului prin care s-a cerut arestarea, fetița a fost supusă unor perversiuni dincolo de capacitatea de înțelegere a unui om normal și dincolo de putința iertării! Agresiunile au continuat și după ce copilul a leșinat.
Fata este eliberată seara de cei doi, care au lăsat-o plină de sânge în fața magazinului de unde fusese luată.
Repet, știm asta din informațiile de la arestare și din comunicatele oficiale ale procurorilor.
Speriată de starea în care și-a găsit fata, mama ei o duce la spital, este anunțată poliția și sunt identificați suspecții.
Nu e vorba, însă, numai de acuzele anchetatorilor, ci chiar de recunoașterile celor doi! Ei ar fi povestit cu lux de amănunte ce au făcut și au cerut instanței îngăduința de a fi arestați la domiciliu, tocmai pentru că au colaborat!
Pe 16 ianuarie, însă, potrivit site-ului debraila.ro, procurorul de caz se prezintă la instanță și cere eliberarea lui Drăgan și Mămăligeanu!
Parchetul a comunicat ziariștilor locali că ”au rezultat împrejurări noi cu privire la circumstanțele săvârșirii faptelor. Împrejurările noi au reliefat participarea și a altor persoane la activitatea infracțională”. Persoanele respective ar fi fost deja puse sub învinuire și arestate, potrivit aceleiași surse.
De aici încep speculațiile și informațiile neoficiale.
Site-ul spune că au ieșit rezultatele testelor ADN ale probelor recoltate și că arestații din 26 noiembrie nu sunt autorii faptei.
Mai mult, ei susțin acum că ar fi recunoscut faptele ”sub presiunea” polițiștilor.
Informația citată de la Parchet spune că autorii nou depistați nu sunt singurii care au comis-o, cei doi nefiind încă exonerați de orice culpă.
De ce spun că are potențial de scandal decizia? E simplu, analizând posibilele explicații din spatele hotărârii de eliberare.
Dacă este adevărat că probele criminalistice indică alți autori și cei doi au recunoscut sub presiune o faptă pe care nu au comis-o, dosarul ar trebui să ajungă în manualele viitorilor studenți la Drept, ca un exemplu de cum nu se face o anchetă în 2020.
Dacă nu probele ADN sunt cele care au dus la eliberarea celor doi, ci simpla denunțare a altor complici sau co-autori, atunci ne aflăm în fața unui cinism greu de egalat al celor care au acceptat trocul. Cât de important poate fi un partener denunțat ca să scapi din arest după doar două luni deși ai comis o agresiune inimaginabilă asupra unei copile?
Și nu o să explic eu ce înseamnă eliberarea unui autor de viol asupra unui minor, ci o să las asta în seama instanței care a dispus arestările din 26 noiembrie, printr-un fragment din motivarea deciziei: ”Deși inculpații nu au antecedente penale (unul dintre ei este cercetat pentru agresarea unui minor, dar nu s-a ajuns la sentințe n.n.), acest aspect nu este de natură să diminueze gravitatea faptei și pericolul pe care inculpații îl reprezintă pentru societate, lipsa antecedentelor fiind o stare de normalitate. Pentru înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică se impune cu necesitate privarea de libertate a inculpaților. Lăsarea inculpaților în libertate ar putea genera o stare de insecuritate în rândul membrilor comunității, stare ce rezultă din îndrăzneala inculpaților și modalitatea concretă de acțiune.”