Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că gaura neagră uriașă, aflată în mijlocul Căii Lactee, ar produce niște particule misterioase, denumite neutrini, descoperire ce i-ar ajuta pe cercetători să explice cum se produc razele cosmice și, implicit, să aducă lumină în privința mecanismelor de funcționare a Universului, relatează Daily Mail.
Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii preliminare pe baza datelor oferite de trei sateliți ai NASA, care au studiat radiațiile X.
"Descoperirea locului de unde provin neutrinii este una dintre cele mai mari provocări ale astrofizicii contemporane. Am descoperit acum primele dovezi care indică faptul că aceste particule ar proveni din gaura neagră uriașă din Calea Lactee", explică cercetătorul de la Univestitatea Wisconsin, Yang Bai, co-autor al studiului despre acest subiect publicat într-o revistă de specialitate.
Neutrinii sunt particule elementare neutre, de mici dimensiuni, care interacționează foarte slab cu electronii și protonii și care, deși sunt foarte răspândiți, tocmai din acest motiv sunt foarte greu de detectat.
"După ce satelitul Chandra a detectat cea mai intensă activitate a găurii negre Sagittarius A*, din Calea Lactee, am început să observăm ce se întâmplă, iar după numai trei ore, observatorul IceCube, de la Polul Sud, a detectat prezența unor neutrini. De asemenea, observații similare au fost făcute și de sateliții Swift și NuSTAR, la câteva zile după o perioadă de activitate intensă a găurii negre. Dacă se va confirma că Sagittarius A* produce acești neutrini, va fi una dintre cele mai importante descoperiri științifice", a explicat Amy Barger, co-autor al studiului.