Oamenii de știință din Cecenia au fost uimiți de bolovanii perfect rotunzi pe care i-au descoperit în munți, iar ipoteza pe care au avansat-o cu privire la originea lor este la fel de spectaculoasă precum înfățișarea lor.
Astfel, cercetătorii susțin că aceste pietre perfect rotunde, prinse în stânci, ar fi de fapt ouă de dinozau fosilizate. Atunci când le-au dizlocat din munți și le-au tăiat, "pietrele" au scos la iveală o structură asemănătoare celei unui ou: gălbenuș, albuș și un strat exterior, similar cojii.
Adepții acestei teorii susțin că ar fi ouă ale unei specii de dinozaur ierbivor, care ar fi trăit pe teritoriul Cecenii acum aproximativ 60 de milioane de ani, iar concentrația unui număr mai mare de "pietre" pe o zonă restrânsă indică faptul că ar fi vorba despre o specie care depunea mai multe ouă. Dimensiunile acestora sunt de-a dreptul impresionante, unele au între 50 și 70 de centimetri în diametru, în timp ce altele ajung la diametrul de un metru.
Cu toate acestea, specialiștii de la Institutul de Paleontologie din Cecenia nu sunt la fel de încrezători cu privire la originea acestor sfere, subliniind că în Munții Caucaz nu au fost descoperite straturi geologice care să dateze din perioada jurasică sau cretacică, atunci când au trăit dinozaurii. Ei susțin că materialele din care sunt formate aceste pietre sunt de origine geologică și nu biologică.