Cotidianul francez Libération a eliminat de pe site-ul său, în noaptea de 1 spre 2 decembrie, un articol intitulat „În fața Azerbaidjanului, extrema dreaptă franceză apără Armenia”.
La prima vedere, decizia eliminării materialului pare inexplicabilă. Libération este o publicație profund progresistă, care și-a făcut un țel din a taxa așa-numita extremă dreapta ori de câte ori are ocazia. De altfel, nici articolul cu pricina nu făcea excepție. Câteva pasaje vă vor face să înțelegeți despre ce era vorba.
Iată ce scriau Pierre Plottu și Maxime Macé în articolul respectiv:”De la Rassemblement National (partidul lui Marine ) la Identitari (Génération identitaire), extrema dreaptă franceză a preluat cauza Armeniei în conflictul din Nagorno-Karabakh. Un sprijin oportunist care își propune să materializeze discursul său anti-musulman și să facă din Erdogan sperietoarea unui Islam prezentat ca cucerind și amenințând Occidentul creștin.
(...) Dincolo de soarta Nagorno-Karabakh și de considerațiile antiimperialiste, subiectul care mobilizează extrema dreaptă franceză este, așadar, presupusa agresiune a musulmanilor azeri împotriva creștinilor armeni (în timp ce nimeni nu este în măsură să, în prezent, să spun cine este responsabil pentru această nouă izbucnire a tensiunilor în acest război latent care a durat aproape trei decenii).
(...) Conflictul este astfel prezentat de extrema dreaptă franceză ca un nou episod al imperialismului „otoman” al lui Erdogan. Acesta din urmă, după instrumentalizarea refugiaților, a tensiunilor din Marea Mediterană sau a implicării sale diplomatico-militare în conflictul sirian, a (re)devenit subiectul preferat al extremei drepte franceze”.
Să facem abstracție pentru o clipă de ceea ce scriu cei doi jurnaliști francezi și să ne concentrăm pe modul în care Libération a încercat să explice misterul dispariției articolului.
Potrivit conducerii, decizia a fost luată pentru a proteja corespondentul ziarului în Armenia. Cu toate acestea, probabil din cauza discuțiilor create, cititorilor li se promite că materialul va fi pus înapoi pe site.
E greu de crezut că explicația stă în picioare. Cel mai probabil, șefii de la Libération au realizat că articolul nu numai că nu le face rău “extremiștilor de dreapta”, dar mai curând îi credibilizează. Nu de alta, dar "Sultanul" Erdogan chiar este un pericol pentru pacea mondială, iar politicile lui neo-otomane au făcut deja mii de morți în Siria, Irak, Libia și, mai nou, în provincia majoritar armeană Nagorno-Karabah.