Misteriosul Jules Verne. Făcea sau nu parte dintr-o confrerie secretă?

Misterele scriitorului Jules Verne. Făcea parte oare dintr-o confrerie secretă? Spațiul românesc, subiect de interes.

Misterele sunt substantivele care se potrivesc cel mai bine operei marelui Jules Verne. Mai sunt patru ani și se vor împlini două secole de la nașterea sa. Evident, încercând să suprapunem viața sa activă peste evenimentele istoriei universale, cu greu putem să nu credem că a murit la 1905.

Misterele imaginației scriitorului Jules Verne

Misterele operei lui Jules Verne se traduc prin faptul că a scris despre acțiuni, obiecte a căror folosință a început cel mai devreme spre finalul vieții sale sau la câțiva ani după decesul lui. Există o teorie potrivit căreia, Jules Verne ar fi fost membru al unei societăți secrete, Masoneria sau Illuminati. Avea 20 de ani la 1848, avea 24 de ani când s-a instaurat Al Doilea Imperiu Francez. Electricitatea era încă în laboratoare, abia la 1879 apare becul electric. De aviație, ce să mai spunem? Primele experimente ale fraților Wright sunt în anul morții sale, prin 1905.

Ori, iată că din cărțile lui Jules Verne aflăm de energia electrică pe care submarinul Nautilus o folosea. Căpitanul Nemo folosea comunicația fără fir atunci când ieșea să navigheze cu barca cu vâsle, ca să fie recuperat de Nautilus. Abia prin Războiul de Secesiune American au fost folosite niște submarine rudimentare.  Costumul de scafandru purtat de Căpitanul Nemo avea să fie creat în plin secol XX de Jacques Yves Cousteau, la decenii de la moartea scriitorului Jules Verne. Mai aflăm de avion în Robur Cuceritorul, de televiziune în Castelul din Carpați, de orașe inteligente auto-alimentate și mobile în Insula cu Elice, telegraf în Insula Misterioasă, aparatele de emisie-recepție în Uimitoarea aventură a Misiunii Barsac.

Jules Verne, într-un cuvânt a reușit să scrie despre probleme esențiale pe care știința le-a rezolvat după moartea sa. A fost aplecat asupra unor lucruri uimitoare. Să nu uităm că primul zbor spre Lună s-a făcut din Florida (romanul De la Pământ la Lună), locul ales de el în roman fiind aproape de locul primei lansări. În plus, modulul lansat a căzut înapoi spre Pământ, în largul coastelor Floridei, adică pe apă, exact cum apare în romanul respectiv.

Misterele spațiului românesc

Jules Verne are două romane, Castelul din Carpați și Pilot pe Dunăre în care acțiunea se petrece în Transilvania, respectiv pe sectorul dunărean dintre Țara Românească și Bulgaria. Personajele, detaliile geografice, numele de localități sunt exacte. Sunt convins că nu erau mulți români intelectuali care să știe unde e Craiova, ori Jules Verne știa exact și plasa originea unui revoluționar acolo. Să nu uităm că prima jumătate a secolului XIX este a revoluțiilor europene.

S-a scris că Jules Verne ar fi avut o iubită româncă și practic, informațiile primite de la ea ar fi fost esențiale în acțiunea celor două romane. Jules Verne descrie elemente științifice, face anchete polițiste, face descrieri geografice (Copiii Căpitanului Grant, În căutarea Căpitanului Grant, Cinci săptămâni în balon, Doi ani de vacanță, Raza verde, Farul de ca capătul lumii).  Să nu uităm că Jules Verne a publicat primul său roman în anul 1863, adică la 35 de ani. A studiat Dreptul doar pentru a nu pierde susținerea tatălui său, avocatul Piere Verne, dar Jules Verne nu a pledat niciodată.

Epilog

Cele 62 de romane ale lui Jules Verne ne-au făcut să visăm. Mulți savanți au spus că opera sa le-a deschis imaginația pentru a transpune în realitate ceea ce scrisese marele scriitor francez, Rămân, iată, la 119 ani de la moartea sa, misterele capacității sale vizionare.

Sursa foto: Wikipedia