Cercetătorii de la University of California care au efectuat noul studiu publicat în Astrophysical Journal ştiau că acum 12 miliarde de ani, gazul din spaţiu era mult mai opac decât este acum în unele regiuni, deşi opacitatea a variat de la un loc la altul. Totuşi, până acum, nu ştiau motivul care a stat la baza acestor variaţii.
Pentru a afla de ce aceste diferenţe au apărut, astronomii au folosit unul dintre cele mai mari telescoape, anume Subaru din Mauna Kea din Hawaii, pentru a căuta galaxiile stelelor tinere într-o regiune a spaţiului imensă, care se întinde pe o distanţă de 500 de milioane de ani lumină, unde se ştia că acest gaz intergalactic era extrem de opac, scrie Phys.
Dacă o regiune are un număr neobişnuit de mic de galaxii, savanţii pot fi capabili să precizeze că lumina stelelor nu ar penetra atât de departe pe cât se aşteaptă prin gazul intergalactic; iar dacă are un număr neobişnuit de mare de galaxii, implicaţia ar fi aceea că că regiunea s-a răcit semnificativ în ultimele sute de milioane de ani, explică descoperă.ro.
„A fost un caz rar în astronomie unde două modele în competiţie, ambele riguroase în felul lor, ofereau predicţii în totală antiteză şi am fost norocoşi că acestea au fost testabile”, a precizat Steven Furlanetto, profesor de astronomie la UCLA şi coautor al studiului.
Cercetătorii au găsit că regiunea conţine mult mai puţine galaxii decât se aştepta - dovadă clară că lumina stelelor nu ar trece, iar lipsa acestor galaxii poate fi motivul pentru care această regiune este atât de opacă. „Nu opacitatea este cauza lipsei galaxiilor, ci invers”, a precizat Furlanetto.