Misiuni de poliție aeriană cu avioane Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene

Frontierele României vor fi păzite în următoarele patru luni de aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor aeriene italiene împreună cu avioanele românești Mig 21Lancer. La Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu a avut loc, în prezența ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș, ceremonia dedicată operaționalizării detașamentului italian, format din 130 de militari cu patru aeronave Eurofighter.

Forțele Aeriene Române au fost ajutate, până acum, în misiunile de poliție aeriană, de forțele aeriene din SUA, Marea Britanie și Canada, detașamentul italian fiind dizlocat pentru prima dată la Mihail Kogălniceanu. “Poliția aeriană întărită a NATO este un tip de misiune lansată în 2014, executată în mai multe țări de pe flancul estic al Alianței, și care urmărește asigurarea securității spațiului aerian aliat. Este o sarcină colectivă și presupune dislocarea temporară de avioane interceptoare în țările NATO de pe flancul estic, aeronave care sunt gata să reacționeze rapid situațiile care apar în proximitatea spațiului aerian al Alianței”, a declarat ministrul apărării naționale, Gabriel Leș.

Aparatele de lupta au fost dislocate de la baza aeriană NATO din orașul spaniol Torejon. “Suntem aici că să securizăm spațiul aerian al României. Forțele aeriene române sunt perfect capabile să asigure misiunile de poliție aeriană. De aceea, în primul rând forțele aeriene române fac poliția aeriană, iar mai apoi noi, ca aliați ne oferim sprijinul și venim să conlucrăm cu ele", a declarat, la Baza Mihail Kogălniceanu, generalul Carlos Rubens Garcia, comandantul Bazei Torejon. Ministrul Gabriel Leș a confirmat, de altfel, că piloții români s-au descurcat singuri în intervalul din decembrie 2018, când misiunea forțelor aeriene canadiene a încetat, și până astăzi, recunoscând că în acest interval au fost multe amenințări ale spațiului aerian românesc.

“Da, există astfel de ieșiri în spațiul aerian. Noi ridicăm avioanele destul de des. Este o situație pe care noi o monitorizăm foarte, foarte atent și de fiecare dată când este nevoie de o de o astfel de intervenție avioanele noastre sunt pe cer. Până acum au acționat singure și cu partenerii pe care i-am avut. Depinde de situație. Acum au acționat singuri. Când suntem doar noi, când nu avem parteneri pe poliția aeriană, acționăm doar noi. Capabilitate există. Iar amenințări, sunt. Informarea o primesc în fiecare zi. Nu le număr pe toate, ca să vi le pot comunica, dar există astfel de amenințări. Este foarte important ca aliații să fie prezenți”,  a declarat, pentru EVZ, ministrul Gabriel Leș.

Cele patru avioane de luptă Typhoon trimise la baza aeriană Mihai Kogălniceanu sunt apte să intercepteze "orice potențiali invadatori" care ar intră în spațiul aerian al României. Cot la cot cu italienei vor zbura și piloții români. "Și forțele aeriene române, desigur, chiar dacă încă zburăm cu avionul MiG 21 Lancer, care este un avion la nivelul avioanelor de generația a 3-a, nu se compară cu un avion de generația 5-a, dar încă-și face treaba”, a spus pilotul Daniel Moise.

Eufighter Typhoon este un avion care atinge de două ori viteză sunetului la 11 kilometri înălțime în atmosfera, capabil să între în lupta în câteva secunde, cu o mare varietate de arme la bord. Este echipat cu rachete de diferite dimensiuni, poate angaja și poate distruge ținte aeriene, terestre și în bătălii navale. Avioanele Typhoon sunt conduse de computere de ultima generație  care comunica în permanentă cu centrul tactic de lupta aflat la rândul lui în aer, la mare înălțime. Eurofighter este un avion de luptă care decolează cu o viteză impresionantă, poate urca pe verticală 18 kilometri într-un singur minut.