Misiunea de monitorizare a Uniunii Europene (UE) în Armenia și raportul Parlamentului European, care condamnă încălcările drepturilor omului în Azerbaidjan, ar putea arunca o umbră asupra acordului ue privind gazele naturale de mare anvergură cu Azerbaidjanul, relatează Politico.
La 20 februarie, UE a început activitatea misiunii sale civile în cadrul acestui acord. Acesta va lucra de partea armeană a frontierei armeano-azere. Numărul total al personalului exclusiv civil al misiunii va fi de aproximativ 100 de persoane, inclusiv aproximativ 50 de observatori neînarmați.
Agresiune militară la scară largă a Azerbaidjanului, condamnată de Parlamentul European
"Cu Rusia distrasă de războiul său catastrofal împotriva Ucrainei, Bruxelles-ul spera să-și sporească prezența în Caucazul de Sud, construind legături economice cu Azerbaidjanul, oferind în același timp sprijin politic Armeniei vecine, în efortul de a menține un echilibru între cele două state rivale", a adăugat Politico.
Baku reacționează, de asemenea, cu furie după ce Parlamentul European a susținut luna trecută un raport care "condamnă cea mai recentă agresiune militară la scară largă a Azerbaidjanului în septembrie", acuză țara de subminare a procesului de pace și "subliniază disponibilitatea UE de a se implica mai activ în soluționarea conflictelor prelungite din regiune".
Toate acestea aruncă o umbră asupra acordului important al UE cu Azerbaidjanul de a-și dubla livrările anuale de gaze naturale către blocul comunitar la 20 de miliarde de metri cubi până în 2027.
"UE a trimis o misiune civilă pentru a ajuta la poliția părții armene a frontierei muntoase tensionate dintre cele două țări, care a avertizat Azerbaidjanul cu privire la ingerința externă în afacerile sale", a adăugat Politico.