Gheorghe Marinescu (PSD) conduce Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJBN) de 16 ani şi are toate şansele să adauge încă patru.
Marinescu a condus zece ani judeţul în numele PD. În 2003 a dezertat la PSD împreună cu trei sferturi dintre primarii PD de comune. După ce în 2004 a ajuns din nou preşedinte, la un vot diferenţă. Democraţii şi peneliştii au încercat în zadar să-l „smulgă” de pe scaun. Au racolat PSD-işti din Consiliul Judeţean şi au câştigat majoritatea. Deputatul PD-L Ioan Oltean a iniţiat un proiect de lege pentru demiterea în timpul mandatului a preşedinţilor de consilii judeţene, cu ţintă directă Marinescu, dar Parlamentul s-a opus. Iar în final, democraţii şi peneliştii au demisionat în bloc cu scopul de a forţa alegeri anticipate. Au pierdut, pentru că instanţa nu le-a dat dreptate iar Consiliul Judeţean a continuat să funcţioneze şi în absenţa PD şi PNL.
PD-L mizează pe votul politic
În lupta împotriva lui Marinescu, PD-L a aruncat un fost primar din Sîngeorz-Băi, consilier judeţean demisionat şi el, Liviu Rusu. Deşi conducerea centrală i-a cerut să candideze, vicele PD-L Ioan Oltean, a reuşit să evite candidatura, garantând, se pare, la Bucureşti, cu victoria cvasi-necunoscutului Liviu Rusu. PD-L mizează pe votul politic în Bistriţa-Năsăud, unde la alegerile europarlamentare a obţinut cu 10 procente în plus faţă de PSD.
În timpul mandatului său (1996-2000), Rusu a iniţiat şi a finalizat construcţia celui mai modern sediu de primarie din Bistriţa-Năsăud, cu un muzeu de pictură contemporana şi sculptură în incintă. I s-a reproşat aronganţa şi un anumit elitism întimpul mandatului. Este cvasinecunoscut în judeţ.
PNL propune un secretar de stat
Pretenţii la preşedenţia CJ emit însă şi PNL, care l-a aruncat în „bătălie” pe secretarul de stat de la Muncă şi Protecţie Socială, Valer Bindea, fost prefect de Bistriţa-Năsăud, un specialist în proiecte de finanţare, cu o bună imagine publică. Bindea a fost dat exemplu de premierul Tăriceanu pentru performanţele în materie de gestionare a fondului european la mai multe reuniuni naţionale.
Nici Partidul conservator nu s-a lăsat mai prejos, pentru că în numele său candidează deputatul Viorel Pupeză, demisionat din PSD, la cîteva luni după ce a fost îndepărtat din funcţia de preşedinte judeţean. Pupeză care este cel care l-a adus în PSD pe Marinescu şi cei 20 de primari PD este un concurent serios al actualului preşedinte, fiind votat cam de acelaşi gen de electori.
Drumuri bune, în zece ani
Drumurile judeţene aflate într-o stare foarte proastă sunt piatra de moară a preşedintelui Marinescu. Marinescu susţine că cea mai mare parte a banilor alocaţi drumurilor se duc pe întreţinerile curente şi că judeţul are nevoie de încă zece ani pentru a le reabilita pe toate. Împărţirea banilor către comune pe criterii politice a fost una dintre acuzele constante care i s-au adus de-a lungul timpului. Bugetul CJ pe 2008 este de 1038 miliarde lei vechi, mai mic decât al municipiului Bistriţa, cifrat la 1778 miliarde lei vechi.
În schimb, Marinescu se laudă cu două proiecte finanţate european. Un proiect ISPA de 30 de milioane de euro pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare a Bistriţei şi Văii Bîrgăului, aflat în derulare şi un altul, de aceleaşi dimensiuni, pentru amenajarea unui mega-depozit ecologic judeţean, care trebuie finalizat pînă în 2010.
GHEORGHE MARINESCU
Vârsta: 63 de ani
Familie: căsătorit, doi copii Profesie şi studii: profesor, Facultatea de Istorie Apartenenţa politică: PD, PSD, vicepreşedinte judeţean
Avere: apartament în Bistriţa, casă în construcţie în Bistriţa, autoturism Volkswagen Passat, conturi de 27.000 lei
Puncte tari: experienţa de 16 ani în administraţia publică (preşedinte şi vicepreşedinte CJ)
Puncte slabe: inactiv, rutinat în funcţie, acuzat că împărţit fondurile judeţene pe criterii politice, nu a reuşit să reabiliteze decât o mică parte din drumurile judeţene
LIVIU RUSU
Vârsta: 56 ani
Familie: căsătorit, doi copii
Profesie şi studii: inginer agronom, Institutul Agronomic Cluj-Napoca Apartenenţa politică: PD (membru fondator din 1990), PDL - secretar general BN
Avere: apartament in Bistriţa, casă în Sângeorz-Bai, autoturism Renault
Puncte tari: experienţă în administraţie ca fost primar al oraşului Sângeorz-Băi
Puncte slabe: cvasinecunoscut, a demisionat din CJ în urmă cu doi ani împreună cu tot grupul de consilieri PD şi PNL pentru a forţa demisia preşedintelui Marinescu, acţiunea a eşuat
VALER BINDEA
Familie: divorţat, doi copii
Profesie şi studii: inginer şi economist, masterat în politici europene şi euroatlantice, Institutul Român de Diplomaţie. Apartenenţa politică: PNL, vicepreşedinte judeţean Avere: apartament în Bistriţa, casă de vacanţă, acţiuni Rombat, 3.000 mp teren extravilan Bistriţa, 12.000 mp în comuna Bistriţa-Bârgăului Puncte tari: experienţă în administraţia publică şi în programe cu finanţare europeană Puncte slabe: puţin cunoscut în judeţ