Mișcarea făcută de SUA, contraatacată cu un discurs radical. Se vorbește despre Război Mondial

Sursa foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo

Rusia a reacţionat dur la decizia SUA de a furniza Ucrainei muniţie cu dispersie şi şi a acuzat guvernul american că a mai făcut încă un pas spre declanşarea unui nou război mondial, deoarece „armele occidentale încurcă obiectivelor operaţiunii militare speciale”.

Agenţia de presă spaniolă EFE transmite, cu referinţă la ambasadorul Federaţiei Ruse în Statele Unite, Anatoli Antonov, că Moscova consideră că furnizarea de către SUA a muniţiei cu dispersie către Ucraina reprezintă încă un pas în direcţia unui nou război mondial, amintind totodată că în trecut Washingtonul a spus că utilizarea acestor dispozitive explozive "este o crimă de război".

Acuzaţiile ambasadorului rus

"Washingtonul continuă să ridice miza în conflict (...). Implicarea profundă a Statelor Unite în conflictul din Ucraina, chiar şi fără muniţii cu dispersie, nu a fost niciodată pusă la îndoială", a scris ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, pe contul Telegram al Ambasadei Rusiei în SUA. "Cu toate acestea, nivelul actual al provocărilor americane este cu adevărat depăşit şi aduce omenirea mai aproape de un nou război mondial", a susţinut ambasadorul rus, conform Agerpres.

Diplomatul rus a mai învinuit SUA Antonov că "sunt atât de obsedate de ideea de a învinge Rusia, încât nu îşi dau seama de gravitatea acţiunilor lor şi că prin ajutorul militar oferit Ucrainei, Casa Albă nu face decât să provoace mai multe victime şi să prelungească agonia regimului de la Kiev".

"Credem cu fermitate că armele occidentale nu vor sta în calea obiectivelor operaţiunii militare speciale care vizează eradicarea ameninţărilor la adresa securităţii Federaţiei Ruse, inclusiv a nazismului alimentat în Ucraina", a continuat ambasadorul rus.

Anatoli Antonov consideră că muniţiile cu dispersie "sunt un gest de disperare", iar furnizarea de către SUA a acestora către Ucraina "vorbeşte despre neputinţa" partenerilor occidentali ai Kievului în privinţa desfăşurării războiului, care a intrat sâmbătă în cea de-a 500 zi.

"Cu toate acestea, ei refuză să-şi recunoască eşecurile şi prăbuşirea încercărilor Forţelor Armate ucrainene de a lansa o ofensivă împotriva regiunilor ruse. De aceea comit noi nebunii", a declarat Antonov.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a adus în discuţie pe canalul ei de Telegram cuvintele fostului secretar de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, care ar fi spus la 28 februarie 2022 că folosirea muniţiilor cu dispersie "este o crimă de război".

Argumentele Casei Albe

După mai multe luni de tergiversări, datorate în special poziției aliaților Casei Albe, SUA a decis să ofere Ucrainei muniţie cu dispersie, interzisă în peste o sută de ţări. Decizia survine pe fondul cererilor insistente ale președintelui Ucrainei pentru a primi cât mai multe arme din Occident.

Preşedintele Biden a argumentat că muniţiile sunt trimise pentru a ajuta Ucraina să-şi elibereze teritoriile cucerite.

Anterior, autorităţile de la Kiev au anunţat în repetate rânduri că trupele ruse folosesc arme cu dispersie în Ucraina. Armata ucraineană, la fel, a folosit până acum arme cu dispersie de producție proprie, însă acestea aproape s-au epuizat. Acest tip de armament este interzis la scară largă din cauza riscului de a produce răni grave asupra civililor.