Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat în regim de urgență legea în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă să sublinieze rolul important pe care îl au criptomonedele deoarece donațiile în monede digitale curg din toate colțurile lumii. După El Salvador, Ucraina este a doua țară din lume care votează legalizarea criptomonedelor.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat legea înlesnind accesarea donațiilor primite din toate colțurile lumii, pentru susținerea luptei împotriva invaziei rusești. Proiectul semant de preşedinte va permite schimburilor de criptomonede străine și ucrainene să funcționeze în mod legal, potrivit Ministerului Transformării Digitale.
Ucraina ar fi primit peste 100 milioane de dolari, donații în criptomonede
Donaţiile au fost făcute de persoane și entități care doresc să susțină apărarea țării și efortul umanitar. Legea „activelor virtuale” determină statutul juridic, clasificarea și proprietatea activelor virtuale. De asemenea, introduce măsuri de monitorizare financiară pentru activele virtuale.
Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și a Pieței de Valori din Ucraina va reglementa piața. Organismul va fi responsabil de domenii, inclusiv eliberarea de licențe pentru întreprinderile cripto și implementarea politicii de stat în industrie. Zelenski a semnat legea pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă, subliniind rolul pe care criptomonedele l-au câștigat în timpul conflictului.
Luna trecută, Ucraina a început să accepte donații pentru apărarea sa militară împotriva Rusiei prin monede digitale precum bitcoin și eter. De atunci, a extins numărul de criptomonede pe care le acceptă pentru donații și a strâns până acum peste 63 de milioane de dolari, potrivit firmei de analiză blockchain Elliptic.
Mișcarea inteligentă a Ucrainei
La începutul acestei săptămâni, guvernul Ucrainei a lansat un site web oficial unde oamenii din întreaga lume pot dona şi criptomonede. Banii vor fi direcționați către eforturile militare și umanitare ale Ucrainei.
El Salvador, de exemplu, a făcut din bitcoin o monedă legală și a căutat să facă din țara un hub pentru activitatea cripto. China, pe de altă parte, a încercat să elimine tranzacțiile și mineritul crypto.
Luna aceasta, președintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv prin care solicită agențiilor federale să adopte o abordare unificată a reglementării și supravegherii activelor digitale. Ordinul executiv nu este o lege care să reglementeze industria criptomonedei.
În mai multe țări în care nu există o reglementare specifică privind criptomoneda, cum ar fi Ucraina, guvernele au căutat să aducă bursele și alte companii de active digitale sub controlul autorităților de reglementare financiare. De exemplu, în Marea Britanie, schimburile de criptomonede trebuie să se înregistreze la Autoritatea de Conduită Financiară și sunt supuse regulilor existente privind spălarea banilor, informează cnbc.com.