Pe fondul protestelor din capitală şi din alte zeci de oraşe, unii lideri UDMR au decis că nu ar fi rău să reamintească propriului electorat cum s-au opus ei ascensiunii actualuui preşedinte Traian Băsescu la cea mai mai înaltă funcţie în stat şi cum rivalul lor, Laszlo Tokes, a procedat exact invers. Dacă liderul Uniunii, Kelemen Hunor a preferat să se limiteze la o invitaţie la dialog către protestatari, secretarul general al UDMR, Peter Kovacs, a scris pe site-ul formaţiunii şi pe blogul său o postare în care susţine că UDMR a cerut, în trei rânduri, electoratului să nu îl sprijine pe Traian Băsescu.
Într-un text text intitulat “Nu-i aşa că v-am spus?!", liderul udemerist a depănat firul amintirilor pomenind de modul în care Uniunea l-a susţinut pe Adrian Năstase în 2004 la alegerile prezidenţiale, procedura de suspendare a preşedintelui Băsescu în 2007 şi candidatura lui Mircea Geoană în 2009 la Cotroceni. “Nu îmi plac abordările de genul 'v-am spus eu', părerea mea este că atunci când se întâmplă ceva ireversibil, lucrurile trebuie continuate în respectivul context, fără multă nostalgie faţă de trecut. Dar privind evenimentele stradale ale ultimelor zile, trebuie totuşi să afirm: v-am spus eu... Sau v-am spus noi! De trei ori chiar! UDMR a cerut de trei ori electoratului să nu îl sprijine pe Traian Băsescu. În anul 2004, în turul doi de scrutin am propus să fim de partea lui Adrian Năstase. Nu au fost destui, care să ne asculte. În 2007 UDMR a fost membră a acelei coaliţii majoritare, care l-a suspendat în Parlament pe Traian Băsescu, dar la referendum-ul ce a urmat suspendării, majoritatea nu ne-a ascultat. În turul doi al alegerilor prezidenţiale din anul 2009, am cerut electoratului să sprijine cu votul său pe Mircea Geoană, dar nici de această dată nu am fost ascultaţi, sfatul nostru a fost ignorant", mai scrie Peter Kovacs.
Secretarul general al UDMR îl acuză pe Laszlo Tokes că, în toate trei situaţiile, acesta l-a susţinut pe Traian Băsescu.
“Nu este deloc întâmplător faptul că de fiecare dată în cele trei situaţii amintite, Tokes Laszlo şi organizaţiile grupate în jurul său au fost aceia care s-au opus vehement poziţiei UDMR. Au încurajat electoratul maghiar să sprijine 'candidatul de dreapta', adică pe Traian Băsescu, iar UDMR-ul a fost cel 'rău' care a îndrăznit să gândească altfel. Liderul PCM, Szasz Jeno, a fost cel care s-a ploconit în repetate rânduri în faţa preşedintelui, iar gurile rele spun chiar că lui îi datorează şi înregistrarea partidului său, gest pentru care i-a mulţumit personal preşedintelui la 1 decembrie, cu ocazia zilei naţionale a României", mai spune Peter Kovacs în postarea sa.