Asociaţia „Mişcarea de Integrare în Absolut“ (MISA) a susținut în cererea de chemare în judecată că un articol al jurnalistului i-a adus prejudicii de imagine. Magistrații au respins toate solicitările și au concluzionat că articolul a fost unul de interes public.
Asociaţia „Mişcarea de Integrare în Absolut“ (MISA), înființată în 1990 de Gregorian Bivolaru, a pierdut procesul pe care l-a intentat jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan.
Reprezentanții Asociației au susținut că un articol al acestuia, publicat în data de 28 ianuarie 2021 în ediţia online a cotidianului Evenimentul Zilei le-a adus prejudicii de imagine.
Reprezentanții MISA au cerut despăgubiri morale de 5.000 de euro, publicarea sentinței, dar și ca Sorin Ovidiu Bălan să plătească toate chetuielile de judecată, înclusiv onorariul avocaților.
Deranjați de un articol
În cererea de chemare în judecată, MISA a susținut că Sorin Ovidiu Bălan a făcut mai multe afirmații care au afectat imaginea asociației.
„Pe langă profesionişti de renume mondial apar tot felul de vraci şi şamani care susţin că deţin leacul miraculos împotriva acestei boli (coronavirus n. red). Iar şmecheria pentru a fi băgaţi în seamă, este să fie asociaţi cu acesti specialişti.
Pentru a se lipi totuşi de India, ţară care este în prima linie în bătălia cu pandemia, fiind chiar producătoare de vaccinuri, şmecherii MISA au folosit o metodă mult mai insidioasă. S-au îmbrăcat în halate albe, de specialişti, şi participă pe la tot felul de simpozioane şi conferinţe pe teme medicale. De regulă medicină neconvenţională“, sunt pasajele din articol contestate în instanță de reprezentanții MISA.
Solicitări respinse
Magistrații Tribunalului București nu le-au dreptate și au constatat că articolul de presă a tratat un subiect de interes public și că nu a avut scopul de a discredita asociația, așa cum susțin reprezentanții MISA.
Judecătorii au concluzionat că jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan nu a săvârșit nicio faptă ilicită și că articolul „se înscrie în exerciţiul normal al dreptului la liberă exprimare deoarece informaţiile prezentate de pârât reprezintă abordarea jurnalistică a unei teme de interes general şi, în transmiterea cărora, pârâtul a avut o suficienta bază factuală“, se arată în motivarea sentinței prin care au fost respinse pretențiile MISA.
Au pierdut și apelul
Decizia magistraților a fost contestată la Curtea de Apel București, care a menținut însă sentința Tribunalului. „Respinge apelul ca nefondat. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. În caz de declarare, recursul se depune la Curtea de Apel București – Secția a III-a Civilă. Pronunțarea deciziei se face prin punerea soluției la dispoziţia părţilor“, se arată în sentința magistraților, potrivit justnews.ro.