Mircea Toma: "Este hilar cum Antenele îşi schimbă poziţia tunurilor, în funcţie de comenzile venite de la patronat"

Mircea Toma: "Este hilar cum Antenele îşi schimbă poziţia tunurilor, în funcţie de comenzile venite de la patronat"

Preşedintele ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, condamnă presiunile editoriale venite din partea manageriatului trustului Antena, denunţate de jurnalistul Stelian Negrea.

Fost senior-editor în cadrul Antena 3 şi, prin prisma funcţiei, coordonator al departamentului Investigaţii al trustului de presă patronat de Dan Voiculescu, Stelian Negrea a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, cum Codruţ Sereş dădea indicaţii referitor la politicienii şi companiile care trebuiau sau nu atacate de ziarişti.

Mircea Toma declară că Agenţia de Monitorizare a Presei a sesizat, în rapoartele sale, încă de acum câţiva ani, că "Antenele îşi schimbau poziţia tunurilor în funcţie de cum decurgeau negocierile dintre partidul condus de patron şi celelalte partide politice".

"Suntem în faţa unui al doilea episod din serialul Stenogramele Sorin Ovidiu Vîntu. Efectele politicii Antenelor erau vizibile. Până acum nu aveam dovada, atâta tot. Acum, având şansa să beneficiem de informaţii din interior, din culisele acestui grup media, avem şi dovada, şi probe, pe care până acum nu le aveam. Până acum nu am avut această şansă, să avem informaţii din interior. Mărturia domnului Negrea aduce în plus dovada, dar şi nuanţarea poziţiilor. De acum este de-a dreptul hilar să constatăm cum Antenele îşi schimbă poziţia tunurilor, în funcţie de comenzile venite de la patronat. Exemplar este cazul domnului Cătălin Cherecheş, recent ales primar la Baia Mare. Cât a fost în alt partid a fost bombardat de Antene, apoi, brusc, a intrat sub aripa protectoare", a precizat Mircea Toma.

Citiţi AICI comunicatul de presă al ActiveWatch Ioana Avădani, CJI: "O perdea de fum..."

Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avădani, consideră că "dezvăluirile lui Stelian Negrea sunt ca o ridicare discretă de perdea asupra unui fenomen de care puţine redacţii sunt protejate: interferenţe editoriale care au ca miză plata unor poliţe. Aceste poliţe sunt, de cele mai multe ori, de ordin personal, alteori au conotaţii politice sau de avantaj economic. Ele există şi sunt, din punct de vedere profesional, inacceptabile. Aş remarca, însă, un element care ne poate indica o posibilă soluţie. În cazul Intact, ca şi în cazul Realitatea TV, actorul indicaţiilor editoriale este o persoană care, aparent, nu are nicio legatură (cel puţin în acte) cu proprietarul de drept al companiilor de mass media în cauză. Lucrul acesta ne indică faptul că cei care trag sforile nu vor să apară în prim-plan ca proprietari, încercând să tragă o perdea de fum (vai, atât de subţire!) între ei şi imixtiunea editorială pe care o practică. O astfel de stratagemă nu înşeală pe nimeni - dar îi pune la adăpost de o eventuală intervenţie juridică. De aceea, o politică de transparentizare a structurilor de proprietate - până la nivel de acţionar pentru toate tipurile de media, o lege care să limiteze aşa numitul cross-ownership (proprietatea încrucişată asupra mai multor canale mediatice) ar putea sa garanteze, eventual, un climat mai decent în relaţia dintre patronat şi angajat, în presa".

Cezar Ion, AJR: "Este imaginea apocaliptică.."

"În măsura în care domnul Stelian Negrea se pocăieşte astfel, ceea ce relatează este abominabil. Este imaginea apocaliptică a dezmăţului unor derbedei cărora li s-a dat pe mână o ghioagă media. Dar şi imaginea unui deşert populat cu scheletele conştiintelor celor care acceptă să-şi vândă credibilitatea pentru un pumn de arginţi. Pe de o parte vorbim despre nişte asasini media. Pe de alta, vedem şi nişte locotenenţi fideli, şantajişti cu operă. Şi unii şi alţii sunt respingători. Din păcate, doar cu un pocăit nu se poate face deontologie", declară Cezar Ion, preşedinte al Asociaţiei Jurnaliştilor din România. (AJR).

Indira Crasnea, CRP: "Prea multă politică sufocă..."

"Antena 3 nu este membru al CRP. Nu mă pot pronunţa ca preşedinte al Clubului asupra unei situaţii dintr-o companie din afara CRP. Dar ca ziarist cu ceva ani de meserie în spate pot să vă spun că este o poveste despre cum prea multa politică sufocă şi cum, până la urmă, această abundenţă este în detrimentul obrazului presei ca meserie şi business", precizezaă Indira Crasnea, preşedinte al Clubului Român de Presă. (CRP).

Ne puteți urmări și pe Google News