Mircea Petescu: "Olanda joacă mult mai curajos decât Brazilia"
- Adam Popescu
- 2 iulie 2010, 16:38
Fostul mare jucător al echipei UTA anilor '70 merge astăzi pe mâna Olandei. Petescu spune că Olanda are o generaţie capabilă să cucerească Cupa Mondială.
Mircea Petescu a făcut parte din echipa de aur a clubului UTA. Cu Petescu în echipă, UTA a eliminat celebra Feyenoord Rotterdam în toamna anului 1970, când batavii erau campioni ai Europei. Trei ani după isprava din Cupa Campionilor, Mircea Petescu a părăsit România. A mai jucat fotbal câţiva ani, a făcut apoi şcoala de antrenori şi, ceva mai târziu, a intrat rapid într-un grup select, acela al căutătorilor de talente. Ca impresar a fost omul care i-a dus pe Gică Hagi la Real Madrid, pe Gică Popescu la PSV Eindhoven şi pe Neluţu Sabău la Feyeneoord. La 68 de ani, Mircea Petescu se bucură de un respect deosebit în Olanda. Cluburi mari şi mici îi cer părerea atunci când vor să transfere un jucător. "Vreau din tot sufletul ca Olanda să bată Brazilia. Nu spun asta pentru că stau aici", a mărturisit, pentru evz.ro, Mircea Petescu, cel care va urmări la televizor meciul de astăzi, de pe "Nelson Mandela Bay Stadium" din Port Elizabeth, alături de două prieteni, Leo Beenhakker şi Mario Been.
Evz.ro: Olanda - Brazilia! Mircea Petescu: La ora asta, Olanda e o echipă foarte matură din punct de vedere tactic. Are jucători deosebiţi care şi-au arătat clasa în campionate puternice. Şi aici mă gândesc la Robben, Van der Vaart, Van Persie. În afara celor trei de care am amintit, Olanda are alţi câţiva fotbalişti pe care se poate baza. Sunt genul de fotbalişti care nu te lasă la greu. Dirk Kuyt e unul dintre ei. În ochii spectatorilor, Kuyt nu e o vedetă. În ochii mei, însă, Kuyt e un superjucător. La fel mijlocaşii centrali De Jong şi Van Bommel. Fundaşii centrali, Heitinga şi Mathijsen, sunt foarte disciplinaţi. Astfel, blocul central format din aceşti 4 oameni e unul foarte tare, deosebit, enorm de disciplinat. Fac mereu acelaşi lucru. Să nu îl uităm nici pe Stekelenburg. Olanda are în acest moment un portar de superclasă, un nou Van der Sar. N-ar fi exclus ca cei de la Manchester United să îi facă o ofertă după ce Van der Sar va ieşi la pensie. Cu Stekelenburg în poartă, Manchester ar avea asigurată poarta în următorii 10 ani.
"Olanda are o echipă capabilă să cucerească titlul mondial"
Un pronostic? La Olanda - Brazilia nu se poate anticipa câştigătorul. Nu poţi ghici rezultatul. E un meci de 1, X, 2. Olandezii vor trebui să-l anihileze pe Maicon, fundaşul dreapta. Brazilia are benzile solide. Pe stânga e Bastos, pe care acum vreo 7-8 ani l-am descoperit pe banca de rezerve a celor de la Excelsior Rotterdam. Acum, la acest Campionat Mondial, îl regăsesc matur, disciplinat, periculos. Brazilia are o problemă în centrul defensivei. Chiar la căpitanul Lucio. Face foarte multe greşeli tactice. Lucio ia de multe ori mingea şi pleacă cu ea. Dacă cineva va specula aceste ieşiri ale lui Lucio, Brazilia va avea probleme. Sper din tot sufletul să câştige Olanda. Şi asta nu pentru că trăiesc aici. Olanda joacă mult mai curajos decât Brazilia. Din cauza lui Dunga, care a învăţat ca jucător ce înseamnă frica de a pierde, Brazilia joacă fără riscuri. Nu poţi juca în fotbalul de astăzi fără riscuri.
Care e atmosfera în Olanda? Lumea în Olanda e foarte optimistă înaintea meciului cu Brazilia. Fanii echipei naţionale a Olandei s-au liniştit după ce l-au văzut în teren pe Robben. Eu cred că acest optimism nu e unul de faţadă. După părerea mea, pentru a doua oară în istorie, după 1974, Olanda are o echipă capabilă să cucerească titlul mondial. Echipa trebuie să fie calmă. Şi va fi, cu siguranţă. Cu un antrenor aşa cum e Bert van Marwijk, nu se poate altfel. Bert van Marwijk e un tip deosebit. Îl cunosc personal. E din acelaşi aluat cu Louis van Gaal. Van Marwijk nu permite nimănui să derapeze. Nici măcar ginerelui său, Mark van Bommel.
"Când îl văd pe Özil, parcă îl văd pe Gică Hagi"
Ce spuneţi de celelalte "sferturi"? Păi să luăm pe rând. Uruguay - Ghana. Uruguay e o echipă foarte bună. Are prima şansă în duelul cu Ghana. Suarez, atacantul de la Ajax, e unul dintre atuurile uruguayenilor. Suarez e un tip deosebit. La fel şi fundaşii centrali, dar mai ales celălalt atacant, Diego Forlan. Pe mine, Forlan m-a uluit. E, în primul rând, o enciclopedie de fotbal. Gândeşte tot ceea ce face pe teren, e extraordinar.
Argentina - Germania? Optez pentru Germania. Nemţii au la dispoziţie o generaţie foarte bună. O pot compara cu cea din 1974, când au luat titlul mondial. Thomas Müller a apărut de niciunde. Van Gaal l-a făcut fotbalist. Apoi e Mesut Özil. În unele momente, când îl văd pe Özil, parcă îl văd pe Gică Hagi. E inovativ în duelurile unul contra unul. Mesut Özil e direcţionat pe joc. Când driblează şi scapă de adversar a câştigat deja teren. Argentina are jucători foarte talentaţi, dar jocul e uneori haotic, iar asta din cauza lui Maradona.
"M-a dezamăgit Africa"
Se va împiedica Spania de Paraguay? Spania se va califica fără probleme. Paraguay nu are experienţa necesară pentru a merge mai departe. Paraguayenii au însă nişte jucători foarte buni. Oscar Cardozo e unul dintre ei. E periculos, e greu de deposedat. Păcat însă că antrenorul nu îl foloseşte mai mult.
Ce părere v-a lăsat până acum acest Campionat Mondial? Am văzut foarte multe stiluri la acest Campionat Mondial. M-a dezamăgit Africa. Aşteptam mult mai mult de la Camerun, dar mai ales de la Coasta de Fildeş. La Coasta de Fildeş cred că e o chestiune de relaţii interumane. E orgoliul fiecăruia. Un orgoliu dăunător echipei. E, dacă vreţi, ca la noi, la români, ceva de genul: "Eu doar cu ăla joc. Doar cu el mă înţeleg. Nu cu ăla". La Italia a fost despărţirea de vechea gardă. La Franţa a fost şi asta, dar mai ales lipsa de personalitate a selecţionerului Domenech, pe care nu l-am înţeles niciodată. Anglia a pierdut prin forţa destinului. Ea nu joacă la nivelul campionatului. Asta pentru că în Premier League sunt foarte mulţi străini, iar naţionala are găuri mari.