MIRCEA MARIAN: Uninominalul nu-i Mos Craciun

Mircea Marian: "Urasc sa fiu eu acel individ fara suflet care ii anunta pe cei mici ca Mos Craciun nu exista".

Dar trebuie sa va spun ceva: uninominalul nu-i va scoate din parlament pe Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc si nici nu-i va inlocui pe actualii politicieni cu personaje cinstite si sexy, precum Tony Blair. Va fi doar un experiment, care ar putea avea rezultate mai bune sau mai rele decat actualul sistem electoral.

Nu ma refer aici la varianta propusa de guvernul Tariceanu. Aceasta este o pacaleala sinistra. Electoratul este lasat sa se joace de-a uninominalul si sa aleaga, in acest mod, jumatate dintre parlamentari.

Dar cealalta jumatate este stabilita tot de Partid, fiind aleasa prin redistribuirea voturilor. In partea superioara a listei, alegatorilor li se servesc figurile eligibile, iar in partea inferioara sunt strecurate personajele sinistre, sponsorii cu afaceri dubioase, care au nevoie de imunitate si sprijin politic in fata DNA-ului.

Proiectul lui Tariceanu este extrem de vulnerabil in fata unui atac la Curtea Constitutionala, intrucat vor exista doua categorii de deputati si senatori. Premierul stie foarte bine acest lucru, dar incearca sa gaseasca un compromis intre presiunea electoratului si santajul sustinatorilor sai din UDMR, PRM si PC.

Ceea ce propune Basescu este mult mai aproape de ceea ce-si doreste majoritatea poporului: sa voteze oameni, nu partide. Sunt convins ca alegatorii romani - rationali si bine informati, ca intotdeauna - stiu ca exista riscul ca aproape o treime dintre ei sa ramana fara reprezentare parlamentara. Poate chiar mai mult. O formatiune care aduna 51% din voturi poate ajunge sa controleze 75% din parlament.

Cheia este in modul in care imparti circumscriptiile. „The Economist” scria, prin 2004, ca, prin redesenarea granitelor circumscriptiilor electorale, in Statele Unite, Partidul Republican reuseste sa detina majoritatea in Camera Reprezentantilor, chiar si atunci cand democratii au beneficiat de mai multe voturi. Stiu, mi se va spune ca sistemul propus de Basescu este diferit de cel din SUA. Este adevarat, dar in turul doi ajung tot reprezentantii a doua partide, exact ca in State.

In plus, dupa parerea mea, subiectiva, partidele vor continua sa mentina o influenta decisiva asupra alegatorilor. Daca, la Bacau de exemplu, va exista o competitie intre un tanar instruit si simpatic si un dinozaur precum Viorel Hrebenciuc, sunt destul de convins ca acesta din urma are prima sansa.

Totul este ca Hrebenciuc sa-si organizeze o circumscriptie in care, conform sondajelor si rezultatelor de la alegerile precedente, electoratul PSD sa fie foarte bine reprezentat. Sunt foarte multe sanse ca alegatorii sa urmeze indicatiile partidului si sa inchida ochii la vederea figurii celui pe care-l vor vota.

Totusi, ca sa fie clar, am sa spun ca ma voi prezenta la referendumul din 25 noiembrie si voi vota in favoarea sistemului propus de Basescu. In fond, de ce sa nu dam electoratului ceea ce crede ca-si doreste? Poporul vrea sa fie uninominal. Va fi uninominal. Si va vedea poporul daca va fi si bine.