Mircea Geoană, mazilit şi din fruntea Senatului. Blaga, favorit ca al doilea om în stat

Fostul preşedinte al Senatului a făcut ieri uz de toate prerogativele sale pentru a amâna momentul, dar, într-un consens rar întâlnit în Senat, puterea şi opoziţia l-au dat jos.

La o zi după ce a fost exclus din PSD, Geoană a pierdut şi şefia Senatului. Şedinţa în urma căreia Geoană a devenit simplu senator a reprezentat o premieră, în sensul că o asemenea conlucrare între putere şi opoziţie nu s-a mai pomenit. Cea mai îndârjită opoziţie a manifestat- o Mircea Geoană, care nu s-a dat dus până în ultima clipă.

Cine se scoală de dimineaţă, tot pierde funcţia

Încă de la primele ore ale dimineţii, Victor Ponta anunţa că a depus la Biroul Permanent al Senatului o cerere de revocare a lui Geoană, ca urmare a retragerii sprijinului politic din partea PSD. Între timp, Geoană se instalase în plen şi conducea şedinţa Senatului. De la prezidiu, el a făcut uz de toate prerogativele sale pentru a încerca să amâne momentul mazilirii.

Când, după o pauză de consultări, liderii grupurilor parlamentare au acceptat să convoace pe loc Biroul Permanent al Senatului, care să ia act de noua situaţie, Geoană a anunţat: "Îmi rezerv dreptul de a vă comunica data şi ora convocării Biroului Permanent". Iritat, liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, l-a acuzat că se agaţă de funcţie şi şi-a repetat cererea de convocare a Biroului Permanent. Când Geoană a refuzat din nou, Sârbu l-a acuzat că se agaţă cu dinţii de scaun şi a cerut ca revocarea să se voteze direct în plen. Geoană l-a informat că instituţia revocării nu mai există în regulamentul Senatului, fiind declarată neconstituţională. "Consultaţi alt jurist şi reveniţi când veţi avea lecţiile făcute", a spus el, după care a încercat să forţeze intrarea în ordinea de zi.

Înfuriaţi, reprezentanţii opoziţiei au refuzat să mai voteze în vreun fel, ceea ce a dus la blocarea plenului Senatului. În această situaţie, Geoană a încercat să conducă în continuare jocul, cerând o consultare între el şi liderii grupurilor parlamentare. În cele din urmă, abia la apelul lui Gyorgy Frunda (UDMR), el a acceptat convocarea imediată a Biroului Permanent.

PSD, mai preocupat să-l termine pe Geoană

Conform unor surse din conducerea Senatului, în Biroul Permanent, PSD nu a insistat foarte tare pe ideea demiterii lui Geoană şi a numirii în locul său a lui Corlăţean dintr-un singur vot, cum făcuse cu o săptămână în urmă. Pesediştii au făcut o tentativă timidă în această direcţie, dar nu au insistat, fiind mai degrabă preocupaţi să încheie subiectul Geoană decât să încerce să păstreze şefia Senatului. Ca urmare, alegerea unui nou preşedinte al Senatului a fost lăsată pentru luni, iar plenul a fost adunat să constate prin vot încetarea mandatului lui Geoană. Decizia a fost luată în Biroul Permanent cu un consens impresionant, 10:1, abţinerea fiind, evident, a lui Geoană. La rândul său, plenul a confirmat această decizie, cu 112 voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri.

Geoană contestă tot

Mircea Geoană tot nu s-a dat bătut. El a contestat ieri, la Curtea Constituţională, decizia Senatului, spunând că e nestatutară. Totodată, a anunţat că va contesta şi excluderea lui din PSD, la Congresul partidului şi în faţa instanţelor civile.

El s-a lansat într-un atac turbat la adresa foştilor colegi din PSD, "nişte puşti ţâfnoşi", care se fac vinovaţi de "cretinism politic" dând Senatul pe tavă PDL. Despre Ponta a spus că "nu poate să conducă nici măcar o autobază, dar să conducă Guvernul României".

Cel mai dur tratament i l-a rezervat lui Ion Iliescu, pe care l-a declarat "un subiect închis în catafalc şi dus într-o altă aripă a istoriei". "Nişte puşti ţâfnoşi se joacă cu funcţiile în stat, nici nu au ieşit încă de la grădiniţă şi vor să se joace cu funcţia întâi şi funcţia a doua în stat."MIRCEA GEOANĂ, fost preşedinte al Senatului

PDL

Blaga, favorit ca al doilea om în stat

Carmen Vintilă

Imediat ce s-a eliberat scaunul de şef al Senatului, mai mulţi pretendenţi au fost scoşi la iveală şi au fost declanşate negocierile pentru obţinerea majorităţii.

Cele mai multe şanse pentru a fi al doilea om în stat pare să le aibă senatorul democrat-liberal Vasile Blaga, susţin surse parlamentare, deşi au fost şi oficial voci din partid care i-au avansat numele. Cel care îl susţine este secretarul general al partidului, Ioan Oltean, acesta anunţând, încă de acum două săptămâni, de când PSD a decis executarea lui Geoană, că Blaga va fi preşedintele Senatului, chiar dacă ulterior s-a ales cu mustrări din partea colegilor că s-a grăbit să facă nominalizări. Ieri, prim-vicepreşedinţii PDL, Sorin Frunzăverde şi Roberta Anastase au spus şi ei că Vasile Blaga poate fi candidatul PDL la această funcţie.

Vasile, eşti cel mai bun

"Vasile Blaga este candidatul cel mai bun pentru şefia Senatului. Îl recomandă şi experienţa ca ministru şi experienţa parlamentară", a spus Frunzăverde. Preşedintei Camerei Depu taţilor i-au venit şi ei în minte "două nume" când a fost întrebată despre înlocuitorul lui Geoană: "Vasile Blaga, ca un om care o experienţă extraordinară (…) Radu Berceanu este iarăşi un alt nume(...) Petru Filip (n.r. actualul preşedinte interimar al Senatului) este iarăşi dintre oamenii cu experienţă".

Totodată, social-democraţii au început să răspândească varianta unei eventuale susţineri a senatorului UDMR, Gyorgy Frunda pentru şefia Senatului, deşi liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat că va exista un candidat al coaliţiei.

În tabăra opoziţiei lucrurile sunt mult mai clare, PSD va fi cel care va da candidatul USL la această funcţie, favorit fiind în continuare Titus Corlăţean aşa cum a anunţat Ponta. Citiţi şi:

  • Geoană: O să eliberez biroul de preşedinte. Era al lui Ceauşescu, are şi demoni
  • Mircea Geoană: "Pe Iliescu în 2005 l-am bătut la fundul gol"
  • Prioteasa îi spune adio lui Geoană: I-am fost alături, suntem prieteni, dar filiala de Dolj rămâne în PSD
  • Gheorghe Flutur: Lupta din PSD e începutul destrămării USL
  • Meleşcanu: Puţin probabil ca PSD să păstreze şefia Senatului: Geoană independent, numai dacă este asumat de alte partide