Mircea Geoana: "Ma duc la referendum si votez pentru"

Liderul social-democrat crede ca Traian Basescu face o grava greseala strategica folosind votul de la precedentul referendum ca pe un mandat in alb.

Mircea Marian: Participati la referendum? Mircea Geoana: Ma duc si votez pentru.

Ioana Lupea: Asta recomandati si membrilor de partid? Da.

I.L.: Domnul Iliescu spune ca referendumul si votul uninominal nu sunt bune. Pe cine urmeaza electoratul PSD? Noi am strans un million de semnaturi pe legea pentru uninominal, care este cea propusa acum de Traian Basescu. In spatele legii exista un angajament nu doar al liderilor PSD, ci al unei parti bune din electoratul PSD.

M.M.: Dar Ion Iliescu este presedinte de onoare al PSD. Au fost reactii impotriva uninominalului inca din 2005, cand l-am lansat. Sa nu-mi spuneti mie ca la PD si la PNL toti sunt fericiti cu votul uninominal. Sunt destul de multi care se tem pentru pozitia lor sau pentru pozitia anturajului lor.

M.M.: Ion Iliescu se teme de votul uninominal? Nu. Exista foarte multi parlamentari care au semne de intrebare legate de efectele votului uninominal, de oameni bogati care cumpara voturi. Sa nu credem ca, dupa ce-i alegem pe parlamentari prin vot direct, brusc clasa politica o sa devina neprihanita. Dar cine se asaza impotriva curentului popular care cere primenirea clasei politice va avea de suferit consecinte electorale severe.

M.M.: Sunteti de acord cu Traian Basescu, care spune ca actuala clasa politica este incapabila de reforma si trebuie schimbata? Are dreptate, dar trebuie sa inceapa cu Domnia Sa. Face parte din aceasta clasa politica din 1989, a fost acolo mai mult si mai apasat decat Mircea Geoana.

I.L.: Va pare rau ca ati mers pana la capat cu suspendarea presedintelui? Ar fi fost un lucru intelept pentru noi, daca puteam evita referendumul. Dar sunt convins in continuare ca acea suspendare a fost justificata.

I.L.: Puteati sa renuntati la referendum pe baza deciziei Curtii Constitutionale? Chiar daca acel moment de etapa a fost clar un esec, cred ca si presedintele face o grava greseala strategica daca crede ca votul de la referendum ii da un mandat in alb sa incalce Constitutia. Presedintele are impresia ca tot ce face este de drept divin si poporul il va proslavi la nesfarsit. Poporul este suficient de atent si de istet sa faca diferenta intre cel ce vrea cu adevarat sa schimbe Romania si cel ce vrea doar sa atraga voturi.

M.M.: In PSD se ia o decizie, iar dupa aceea vin lideri influenti ai partidului - domnul Iliescu, domnul Nastase - si spun ca nu este bine ceea ce s-a hotarat. Cred ca e justificata critica adusa manierei ostentative in care Traian Basescu abuzeaza de nevoia de reforma in scopuri electorale, pro-PD si pro-PLD. Eu, Iliescu sau Nastase avem aici aceeasi opinie.

I.L.: Votul uninominal ar ajuta PSD-ul sa se curete? Nu cred ca PSD-ul este diferit de orice alt partid din Romania. Vom fi cu totii obligati sa punem in fata electoratului candidati cu un coeficient mare de notorietate, de atractivitate si cu bani. Riscul este sa fie disparitati foarte mari si trebuie sa luam masuri de protectie, in principal pe finatarea partidelor si a candidatilor. Eu am propus o lege in care se limiteaza nivelul de finantare a candidatului.

M.M.: Va intreb ce l-am intrebat si pe presedintele Ba-sescu, daca se adopta unino-minalul, Iliescu si Hrebenciuc revin in parlament?Da. Si Traian Basescu va fi ales. Si liderii maghiari pe care-i arata cu degetul Traian Basescu, fiindca sunt oameni cu noto-rietate, cu structuri.

I.L.: Iliescu spunea ca in PSD sunt unii care slujesc interesul lui Traian Basescu de a rupe partidul. Vedeti astfel de oameni? Nu.

I.L.: Dar sunt in PSD oameni care lucreaza in favoarea PNL si impotriva partidului? Nu. Sunt oameni care pot sa aiba optiuni tactice diferite cu privire la pozitionarea PSD. Unii spun ca ar fi mai simplu sa faci o alianta cu PNL, altii cu PD. Nu cred ca cineva are dreptul sa-i infiereze pe cei care au opinii diferite, atata vreme cat decizia strategica este sa maximizam sansele PSD. Trebuie sa ajung la guvernare cu PSD-ul si sa cas-tigam prezidentialele din 2009.

I.L.: Sunt si alte considerente in aliantele acestea, afaceri, de exemplu? Nu este imposibil. Dar un partid atat de mare ca PSD nu are cum sa fie influentat intr-o decizie strategica de grupuri economice.

I.L.: Ati avut informatii ca sunt oameni in PSD care negociaza in spatele dv., cum s-a intamplat la motiune? Nu a existat nicio conversatie cu alti lideri de la alte partide care sa nu fi fost adusa la cunostinta conducerii. Nicio discutie in afara partidului nu a fost facuta fara un accept al conducerii PSD.

I.L.: Si cea de la Ateneu, intre premier si Ion Iliescu, cand ultimul l-a sfatuit cum sa se comporte la motiune? Poate sa-i dea un sfat ca fost sef de stat sau ca intelept al natiunii.

I.L.: E normal ca presedintele de onoare al PSD sa dea sfaturi adversarului? E o atitudine inedita, dar asta este un drept castigat de cineva care a fost de trei ori presedinte al Romaniei si care a fondat acest partid.

CONSPIRATII PE LA COLTURI

„Partidul va desfiinta pe oricine va incerca sa-l destabilizeze”

M.M.: Cat credeti ca o sa obtineti la europarlamentare? Cam o treime din mandate.

M.M.: Si cam cat de putin ar trebui sa obtineti, ca sa inceapa in PSD revolta impotriva dv.? O discutie despre invatamin-tele din aceasta campanie va fi necesara si inevitabila. Mai sunt si unii care clocesc una-alta, prin colturi. In orice partid exista.

M.M.: Dupa 25 noiembrie se vor petrece lucruri spectaculoase in PSD? Nu. Poate au unii un mic plan, in orice partid mai e un grup de nemultumiti, care spera ca va merge prost si ca vor reveni la putere, personal sau prin interpusi. Povesti vanatoresti: partidul a inteles ca avem doi ani de campanie neintrerupta si este extrem de mobilizat pentru a duce aceasta campanie pana cand, in 2009, unul de-al nostru vine la Cotroceni. Partidul va desfiinta pe oricine va incerca in aceasta perioada grea sa-l destabilizeze. Cei care-si fac planuri sunt pur si simplu nerealisti.

M.M.: Exista si o presiune sa va faceti curatenie in partid. Este vorba de Iliescu si Hrebenciuc... Acum trei ani era o alta lista, Mitrea, Dan Ioan Popescu. Cred ca PSD este singurul partid care a avut taria sa ia decizii cu privire la lideri importanti, care au fost trecuti pe linie moarta sau sunt in alta parte. Este un pic ciudat cand ii aud pe cei de la PD sau pe Traian Basescu cum vorbesc de moralitate. Videanu, Blaga, Berceanu vorbesc de primenirea clasei politice? Sunt de 20 de ani in politica, au facut afaceri de le-au sarit portofelele si vorbesc de PSD. Platim pretul unui stereotip negativ.

I.L.: Va asteptati la o remaniere guvernamentala dupa euroalegeri? Cred ca este inevitabila.

I.L.: Si, daca PNL va face o oferta, acceptati? Este greu de crezut ca Romania mai poate sa navigheze un an si ceva cu un guvern atat de precar, din punct de vedere al sustinerii si al competentei. Pentru un partid care se pregateste sa castige viitoarele alegeri, asocierea cu PNL in ultima parte a guvernarii este riscanta electoral. Primul impuls ne spune ca e mai bine sa ne vedem de opozitia noastra.

I.L.: Dar ati primit semnale din partea PNL? Nu, si am evitat, in perioada campaniei, orice fel de contacte. Dupa 25 noiembrie vor exista incercari de reconfigurare pe scena politica.

M.M.: Nu ar fi bine, pentru PSD, sa aveti alegerile generale concomitent cu cele locale? Ba da, ar fi ideal pentru PSD, dar tot anticipate se numesc. Sunt sceptic ca parlamentul actual, in fata unor alegeri uni-nominale, va consimti la o ple-care prematura. Cred ca ar trebui sa mizam pe alegeri la termen.

M.M.: Cu cine ati prefera sa guvernati dupa 2008? Nici cu PD, nici cu PNL, ambele sunt de dreapta. Vom incerca sa ne construim aliati de stanga. Formula de mare coalitie este de avarie.

I.L.: Care aliati de stanga? Vom vedea dupa 25 noiembrie cine trece pragul electoral. Daca PSD va obtine peste 35a, poate repeta scenariul din 2000-2004, un aranjament parlamentar cu un partid mai mic. O sa avem maximum doua partide care or sa aiba intre 5% si 10% si doua partide relativ mari care or sa incerce sa faca aliante cu partidele relativ mai mici.

M.M.: Veti face alianta cu PRM si PNG? Sunt sceptic ca vor trece pragul de 5%.

EFECTELE RAZBOIULUI DINTRE PALATE

„Cei trei ani de tensiune interna au dus la un inceput de isterie in politica externa”

I.L.: Cum este primita in mediile diplomatice o declaratie ca a  presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, referitoare la ambasadorul SUA, Nicholas Taubman? Ca o gafa diplomatica de proportii. Niciodata nu se lezeaza interesul unui stat prieten si aliat printr-un atac la persoana ambasadorului. Singura cale sa dreaga busuiocul este sa ceara scuze ambasadorului Taubman si, daca are ceva de reprosat politicii americane fata de Romania, ca presedinte al Camerei Deputatilor, e liber sa o faca. Dar reactia sa e puerila si disproportionata.

M.M.: Pe lista celor care l-au sustinut pe Bogdan Olteanu se afla Sergiu Andon, Gheorghe Funar, Eugen Nicolicea si Ion Iliescu. Este posibil ca declaratia ambasadorului american sa fie considerata de unii parlamentari ca o interferenta in problemele Romaniei. Ambasadorii americani si-au creat deprinderea sa se pronunte cu privire la problemele interne. Si, de fiecare data, intre putere si opozitie au fost replici mai acide. Poti sa raspunzi insa cu argumente la o chestiune ce poate ca a depasit limita curtoaziei diplomatice. De exemplu, ca ar fi bine ca congresul american sa discute cu prioritate legea ridicarii vizelor pentru Romania. Dar nu iti spune cineva ceva despre parlament si tu il injuri de mama.

M.M.: Colegul dv. de partid Eugen Nicolicea a cerut ca dezinformatorii lui Taubman sa fie anchetati pentru tradare. Dv. sunteti printre cei care se intalnesc frecvent  cu Taubman. Suntem si prieteni, la nivelul relatiilor personale. Sunt reactii care au in spate febra alegerilor. Recomand tuturor oamenilor politici sa se gandeasca la faptul ca si dupa 25 noiembrie mai este o zi.

I.L.: Contactele dv. la Washington au reactionat in ultimele 24 de ore? Cred ca este destul de multa intelepciune in sistemul politic si diplomatic american sa faca diferenta intre o declaratie si o relatie intre cele doua tari. Exista insa o preocupare pentru incoerenta in politica interna si externa a Romaniei. Razboiul asta cumplit intre palate a dus subrezirea capacitatii de reactie a statului. Daca ma uit la ultimii trei ani, prima noastra experienta de coabitare intre un presedinte de o culoare si prim-ministru de alta culoare este extrem de negativa.

I.L.: Sunt semnale externe ca ar fi ceva in neregula cu Romania? Cred ca niciodata nu am avut o mai mare dezordine in politica externa. Nu mai avem niciun fel de randuiala, suntem certati cu toti sau suntem pe cale sa ne certam. Cei trei ani de tensiune interna au dus la un inceput de isterie in politica externa. Actiuni pompieristice, planuri abandonate pe parcurs, cum a fost proiectul referitor la Marea Neagra al presedintelui Basescu sau relatia cu Moldova, care incepuse promitator acum doi ani, iar acum retorica este de razboi rece. Si pe relatia cu Europa si SUA apar discutii severe.

I.L.: Veti cere parlamentarilor PSD sa-si renege modificarile aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala? Da, am si facut-o. Instruc-tiunea este de a renunta la exagerari.

M.M.: Dar cel care a promovat cele mai multe amendamente a fost domnul deputat PSD Eugen Nicolicea. Ati discutat cu el? Toata lumea a votat modificarile respective, Nicolicea a fost lasat in ofsaid.

VIITOR

„Intrebarea nu este daca tinerii vor fi de stanga, ci daca se vor regasi in PSD”

I.L.: Cum credeti ca veti convinge cu atitudinea dv. ortodoxista tinerii de stanga? Intrebarea nu este daca tinerii vor fi de stanga, vor fi in mare majoritate, ci daca se vor regasi in PSD. Este o intrebare existentiala a PSD: daca nu se adapteaza, va avea o problema in politica romaneasca. De aici si discutia in contradictoriu din partid. Cei care au adus voturile traditionale spun ca numai electoratul acela este important. Ceilalti mai tineri sustin ca numai electoratul nou, dinamic, urban, este important. Decizia este sa ne indreptam, in paralel, catre ambele publicuri. Testul cel mare sunt alegerile viitoare. Cat reusim sa captam la vot, asta este problema liderilor actuali si viitori. Dar cine spune ca suntem incapabili de modernizare se insala.

I.L. Ati avut un discurs pentru acest public nou de 1 Mai, dupa aceea v-ati intors la pensionari... Am inceput sa largim oferta noastra catre cei cu venituri medii. Nu cred ca PSD va fi votat vreodata de Dinu Patriciu.

CE SPUNE DESPRE...

Adrian Nastase Cel mai bun prim-ministru din ultimii 20 de ani.

Tudor Chiuariu O speranta ratata.

Bogdan Olteanu Un tanar inca in crestere.

Elena Udrea Eminenta blonda a Cotroceniului.

Vasile Blaga Un foarte bun organizator.

Adriana Saftoiu Cel mai competent consilier de imagine de pe piata romaneasca.

ROMANIA, UN JUCATOR IMPREDICTIBIL

„Cioroianu este ca intr-o serie neagra, orice face ii iese rau”

I.L.: Ce a daunat mai mult Romaniei, declaratia lui Cioroianu, referitoare la deportarea infractorilor, sau faptul ca guvernul nu s-a delimitat?  Adrian Cioroianu are un talent incredibil de a face gafa dupa gafa. Este ca intr-o serie neagra, orice face iese rau. O declaratie de tip fascistoid, cu Romania in UE, este inacceptabila. Ce asteapta domnul Tariceanu ca sa-l schimbe, nu mai inteleg. Poate ca nu vrea sa para ca a cedat in fata domnului Basescu, dar mentinandu-l face o greseala grava si confirma teza domnului Basescu cum ca toti cei din guvernul Tariceanu doi sunt incompetenti si neaveniti.

I.L.: Isi face guvernul un deserviciu si in raport cu partenerii din afara? Cea mai grava perceptie este ca Romania pare sa fie o tara paralizata politic. Gesturile unui ministru sunt palide fata de problema de fond: Romania s-a blocat, a ratat startul in Europa si este un jucator impredictibil. Nervozitatea fata de Romania creste.

M.M.: Dar ce putea sa faca mai mult in relatia cu Italia? De un an si jumatate sunt semnale ca va incepe o campanie antiromaneasca, ca sunt probleme care s-au acumulat. Ce ne impiedica sa trimitem zeci de ofiteri de legatura in urma cu cativa ani, nu acum in plina criza? Puteam deschide noi consulate de un an si ceva. Sunt 323 de zboruri pe saptamana intre Romania si Italia, de doua ori mai multe ca intre Italia si Germania sau Franta, este un potential de colaborare pe care trebuie sa-l exploatezi.

I.L.: De ce nu sustineti ca, in loc sa aducem forta de munca din Asia, companiile sa angajeze romi? Trebuie sa fie doi care sa danseze tangoul. Trebuie sa vrea si ei sa munceasca. Sa cream conditii ca romanii care sunt la munca in strainatate, romi, neromi, sa se intoarca acasa. Asta-i Romania, nu poti sa faci segregare, ca nu suntem pe plantatie in Carolina de Sud. La Ambasada Romaniei la Beijing sunt peste 60.000 de oferte de munca pentru chinezi depuse de firme din Romania.

M.M.: Este o solutie sa dam cetatenie celor din Republica Moldova? Este o solutie cu doua taisuri. A le nega cetatenia, cum facem acuma, e o greseala, pentru ca oamenii astia au dreptul sa revina in patria-mama. Dar a face o politica de vidare a populatiei romanesti din Republica Moldova contravine inte-reselor noastre. Da, un numar mai mare de cetateni ai Republicii Moldova pot deveni cetateni romani. Dar in asa fel incat sa nu ne trezim ca in Republica Moldova raman numai rusofoni, ucraineni si gagauzi si ca dorinta noastra de a avea o relatie cu adevarat apropiata a ramas fara suport biologic.

TEST DE SINCERITATE

Mihai-Razvan Ungureanu, competent pentru sefia SIE, nu si dezirabil politic I.L.: Il cunosteati bine pe Bogdan Chirieac. Credeti ca a gresit in afacerea „Motorola”? Ca a facut business?

I.L.: Da Nu cred. Daca nu si-a folosit influenta de ziarist pentru a obtine acel contract, cred ca nu.

I.L.: Dar el a spus ca a obtinut acest contract avand relatii foarte bune in SUA si Israel. Cum si-a facut aceste relatii, daca nu ca jurnalist? Nu stiu. Poate a avut si alte activitatiÉ

I.L.: Vi se aplica zicala „pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti?” Da (cu voce  grava si raspicata).

I.L.: Credeti ca Mihai-Razvan Ungureanu ar fi competent pentru postul de director al SIE? Competent da, dezirabil politic nu.

I.L.: PSD nu il va vota? Nu.

I.L.: Cine va ofera consultanta? O firma din Marea Britanie, Penn, Schoen&Berland Associates.

M.M.: Cu cat ii platiti? Deocamdata, la bucata. Cateva zeci de mii euro pentru un sondaj.  

I.L.: Credeti ca Videanu va mai fi ales primar? Cred ca deja a pierdut batalia pentru anul viitor.

I.L.: Il veti sustine pe Marian Vanghelie? O sa decidem.

Dar Silviu Prigoana are vreo sansa sa ajunga primar general? Nu.

M.M.: Cei mai multi bloggeri din politica sunt lideri PSD - Iliescu, Nastase, Dancu. Pre-fera blogul pentru ca nu pot vorbi in partid? Este un partid foarte mare si foarte erudit. Luni (astazi - n.r.) lansez pe neogen.ro un blog video. Am fost inspirat de campania pe YouTube a candidatilor democrati din SUA. Un mic jurnal de campanie, in care spui impresiile tale.