Geoană, despre cumnatul fugar în Turcia. Recomandare pentru instituțiile implicate în extrădare

Mircea Geoană Sursa foto. Facebook

Mircea Geoană susține că fiecare om trebuie să răspundă pentru faptele sale, iar deciziile justiției trebuie respectate. Politicianul a făcut aceste declarații cu trimitere la cumnatul său, Ionuț Costea, condamnat la șase ani de închisoare.

Ionuț Costea, fost președinte al Eximbank, a fost descoperit în Turcia, unde se ascunde după condamnarea primită într-un dosar de corupție. Statul român a inițiat procedurile de extrădare, însă lucrurile se mișcă cu dificultate.

Mircea Geoană, despre condamnarea cumnatului

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre situația cumnatului său. Ionuț Costea se află în Turcia, unde așteaptă o decizie cu privire la extrădarea sa. În acest context, Mircea Geoană a declarat că deciziile instanțelor de judecată trebuie respectate. Cumnatul său a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare într-un dosar de corupție.

„Aș vrea să fiu foarte clar – toți oamenii sunt egali în fata legii, indiferent de numele pe care îl poartă sau de gradele de rudenie. Și fiecare răspunde personal pentru propriile fapte. Deciziile justiției trebuie respectate întocmai și duse la îndeplinire fără excepție. Asta înseamnă un stat de drept”, a declarat Mircea Geoană, conform Libertatea.ro.

Oficialul NATO a solicitat instituțiilor statului român să-și facă datoria în ce-l privește pe cumnatul său. Deși nu l-a nominalizat, Mircea Geoană a făcut referire la Ionuț Costea care se sustrage de executarea pedepsei primite. El a subliniat că într-un astfel de caz nu poate exista nici un calcul politic și nici acte de clemență.

 „Instituțiile abilitate din Romania să-și facă datoria, așa cum prevăd legile țării, inclusiv pentru aducerea în țară a celor care încearcă să se sustragă efectelor legii și de la executarea sentințelor hotărâte de justiția română. În astfel de cazuri, nu poate exista niciun calcul politic sau acte de clemență”, a mai spus Geoană.

Ionuț Mircea Costea. Sursa foto: Poliția Română

Extrădarea lui Ionuț Costea bate pasul pe loc

Procedurile de extrădare pentru cumnatul lui Mircea Geoană se derulează cu greutate. Statul român nu reușește să miște lucrurile în Turcia, acolo unde a fost descoperit fugarul. Acest lucru a fost confirmat chiar de Alina Gorghiu, ministra Justiției. Ea l-a însoțit într-o vizită, în Turcia, pe premierul Marcel Ciolacu.

Alina Gorghiu a confirmat că Ministerul Justiției, pe care îl conduce, nu face progrese în privința extrădării lui Ionuț Costea. Aceasta în ciuda discuțiilor pe care le-a purtat cu omologul său turc. Ea a spus că va informa imediat ce va avea date suplimentare despre situația rudei lui Mircea Geoană.

„Momentan (în cazul Costea – n. red.) nu există un progres. Aşteptăm să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua în direcţia pe care ne-o dorim, ca în cazul fiecărui alt fugar. În condiţiile în care vom vedea paşii suplimentari făcuţi, vă asigur că voi da toate informaţiile atât instituţiilor din România, cât şi presei”, a spus Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu. Sursa foto: Facebook

Cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat

Fost președinte al Eximbank, Mircea Ionuț Costea a fost condamnat definitiv anul trecut la șase ani de închisoare. Cumnatul lui Mircea Geoană a fost trimis în judecată în dosarul de corupție în care a fost implicat fostul ministru PNL Sebastian Vlădescu. Cazul, instrumentat de DNA, a avut drept obiect o mită de 20 de milioane de euro.

Banii au fost plătiți de compania austriacă Swietelsky pentru încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Bucureşti-Constanţa. Ionuț Costea a fost găsit vinovat și condamnat la șase ani de închisoare. În același dosar a fost condamnat, la 7 ani și 4 luni, Sebastian Vlădescu. Fostul ministru liberal s-a predat imediat după condamnare și a ajuns după gratii.

Pe de altă parte, fostul parlamentar Cristian Boureanu, judecat pentru trafic de influență, a scăpat datorită prescrierii faptelor.