ANALIZĂ EVZ. Dinu Patricu reprezintă pentru Crin Antonescu singura ameninţare la adresa supremaţiei în PNL.
Semnalele publice că în jurul omului de afaceri liberal se coagulează o mişcare de rezistenţă la adresa lui Crin Antonescu l-au iritat foarte tare pe preşedintele PNL. Aşa se explică ultimele izbucniri ale lui Antonescu, totul culminând cu ideea de a-l exclude din PNL pe Dinu Patriciu. "Dacă prin atribuţiile statutare ar fi stat în puterea mea, ca preşedinte, să propun excluderea unui membru, m-aş fi gândit foarte serios dacă mai e normal ca domnul Dinu Patriciu, după ceea ce face, cu toate organismele şi persoanele închiriate în acest scop, de la «Caţavencii» la Mircea Dinescu, ce face cu Partidul Naţional Liberal şi ce face pro-Băsescu, mai trebuie să fie membru. Nu stă în puterea mea şi, ca atare, nu-mi pierd timpul", a izbucnit Crin Antonescu, vineri seară, la o emisiune de la Antena 3.
A fost semnalul unei radicalizări extreme a atitudinii lui Antonescu faţă de Patriciu. Semn că şi-a pierdut răbdarea şi nu mai tolerează opoziţia, nici măcar când vine din partea unei persoane căreia îi datorează ascensiunea politică.
Ce s-a schimbat: Meleşcanu, soluţia anti-Antonescu în PNL
Pur şi simplu, pe un ton superior, îl invita să îşi caute alt partid dacă nu-i convine că PNL s-a aliat cu PSD.
"Dacă aş fi în locul lui Dinu Patriciu şi aş ajunge să scriu, deci să cred acele lucruri despre partidul în care sunt membru, mi-ar fi ruşine să mai fiu membru. Aş pleca de acolo şi, sigur, dacă aş dori şi aş avea posibilitatea, aş face alt partid", declara Antonescu la sfârşitul lunii mai. Era o reacţie la un editorial scris de Patriciu în propriul său cotidian, în care spunea că USL este un amestec de apă şi ulei.
Ceva a intervenit, iar atitudinea iritată, dar oarecum îngăduitoare faţă de Patriciu s-a transformat în exasperare.
La scurt timp după ce ruptura dintre Patriciu şi Antonescu a devenit publică, pe piaţă a fost lansat scenariul unei alternative în PNL. O mişcare de rezistenţă faţă de Antonescu ce l-ar avea ca port-drapel pe Teodor Meleşcanu, unul dintre apropiaţii lui Patriciu. Antonescu a înţeles mesajul: Patriciu este liderul opoziţiei din PNL şi lucrează la un proiect în care alternativa este Meleşcanu.
Ulterior, Dinu Patriciu a mai scris un editorial în care spunea că a avut un rol important în constituirea USL şi mai ales în negocierea principiului parităţii. Cu alte cuvinte, liberalii îi datorează faptul că au în USL o poziţie egală cu PSD. "Declaratia domnului Patriciu, dincolo de faptul ca este o minciună, este comică", replica Antonescu pentru "Gândul".
Ultima lovitură: Patriciu, premierul lui Băsescu La atitudinea agresivă a lui Antonescu, Patriciu nu a răspuns direct. A preferat să tacă. A vorbit însă Stelian Tănase, unul dintre politologii apropiaţi ai PNL-ului şi editorialist în cotidianul lui Patriciu. Acesta a lansat săptămâna trecută pe piaţă un scenariu-şoc: Dinu Patriciu este o variantă de premier pe care Traian Băsescu o ia în considerare. Vehicularea acestei ipoteze l-a scos din sărite pe Crin Antonescu. "Patriciu-premier nu este o soluţie serioasă", a comentat public Antonescu. Chiar în aceeaşi zi, în şedinţa Biroului Politic Cental al PNL, Antonescu pusese problema excluderii lui Patriciu. Fără succes însă. "Ceea ce face sau spune în momentul de faţă domnul Dinu Patriciu dăunează liderului partidului şi partidului în sine şi nu face decât să alimenteze pagina de politică a EVZ, probabil singurul ziar preocupat de această problemă. Eu cred că pentru PNL, domnul Patriciu nu este atât de important cât este pentru secţia politic a EVZ", ne-a declarat, vădit ironic, Dan Mihalache, consilier al liderului PNL.REZERVAT Dinu Patriciu: "Nu mă interesează acest subiect"
Omul de afaceri liberal nu s-a arătat interesat să intre într-un schimb de replici cu preşedintele PNL şi a evitat să comenteze declaraţiile acestuia. Dacă în alte dăţi Dinu Patriciu, chiar în paginile ziarului nostru, a dat declaraţii largi despre Crin Antonescu şi chiar despre soţia acestuia, europarlamentara Adina Vălean, ieri el s-a arătat deosebit de plictisit în legătură cu acest subiect. "Să fie sănătos Crin Antonescu! Am încercat întotdeauna să am o relaţie bună cu el. Altceva nu doresc să mai declar!", a fost singurul lucru pe care a acceptat Dinu Patricu să-l spună. REPLICĂ
Mircea Dinescu: "Crin ăsta trăieşte într-o eroare"
Mircea Dinescu, unul dintre cei atacaţi de preşedintele PNL, s-a declarat "scârbit" de Crin Antonescu. "Mi-e şi scârbă de Antonescu. M-am plictisit de subiectul ăsta. Crin ăsta trăieşte într-o eroare. El crede că totul i se trage de la Patriciu şi nu este deloc adevărat. I se trage de la alianţa asta cu Ponta şi cu Voiculescu, în primul rând. Am scris un articol. Puteţi să citaţi din el. Am să vă spun eu câteva fragmente", a spus Dinescu indicându-ne câteva paragrafe textul "Un crin veştejit pe catafalcul alianţei moarte".
"Cine ar fi bănuit că în zglobiul ministru al Tineretului şi Sportului liberal stă pitulat un personaj misterios şi dramatic, scrutând cu ochi de şalău fiert negurile istoriei?... Nu ne-a fost uşor să ieşim din mahmureală, ajutaţi, ce-i drept, şi de profesorul de istorie care a greşit uşa de intrare în istorie...Drapat în văduvie şi în discursuri încheiate cu nasturi voievodali, Antonescu a cârmit-o brusc spre şesurile bătătorite ale naţionalismului deşănţat, căsătorindu-se într-un an de trei ori, o dată legitim, cu o doamnă ce avea să ne toarne cianură în dulceaţă, iar apoi morganatic şi ilegitim cu o demoazelă de pension socialist şi cu o coardă bătrână şi securistă....Incapabil să danseze tarantela liberalismului cu eleganţa lui Tăriceanu, Crin Antonescu a dat-o pe sârba-n căruţă.... Ca s-o dau pe poveste, de fiecare dată cînd îl vizitam pe taică- meu, în jurul vârstei de optzeci de ani, bătrânul, măsurându-mă din priviri, rostea cu o anume admiraţie: «Ai mai crescut, măi, băiatule! ». Îmi era greu să-i explic că nu am boala lui Calache, să cresc şi după ce am împlinit cincizeci de ani, şi că în realitate scădea el pe zi ce trecea... Acum, când în ultimul sondaj popular târtiţa lui Ponta stă cu un procent peste creasta lui Crin Antonescu, ar trebui să i se explice că, în realitate, nu creşte el, ci, vai, scade Antonescu", scrie Dinescu în articolul citat. (Horia Tabacu) "Patriciu dăunează liderului partidului şi partidului în sine." DAN MIHALACHE, consilier al liderului PNL "Cred că este o glumă. Antonescu are toate atribuţiile, dar excluderea unui simplu membru PNL ţine de organizaţia din care face parte. Nu cred că este o soluţie excluderea unui simplu membru." RADU STROE, deputat PNL ATITUDINE
Quintus: Patriciu critcă constructiv PNL
Criticile sale au doar caracter constructiv, aşa cum fac şi alţi colegi de partid, nu pot fi încadrate în categoria actelor grave care afectează imaginea şi interesele PNL, a declarat pentru EVZ seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus, unul din autorii actualului statut al acestei formaţiuni politice.
Quintus îl contrazice pe şeful său de partid. "Văd că face declaraţii (Patriciu – n.r.) mai mult din calitatea de ziarist. Nu cred că atitudinea dânsului este dăunătoare. Sunt doar critici constructive. Atât cât l-am auzit, l-am citit, eu l-am înţeles. El nu vrea răul PNL, asta e sigur, e doar ceea ce crede el că se face bine sau mai puţin bine în partid", a susţinut Quintus.
Seniorul liberal ne-a explicat că, la ultima şedinţă BPC, propunerea de excludere a afaceristului a venit din partea unui lider de filială.
Un preşedinte de filială a cerut excluderea
"Nu s-a pus problema excluderii domnului Patriciu, cu excepţia unui preşedinte de filială care a socotit că atitudinile acestuia sunt dăunătoare. Domnul Antonescu nu a făcut niciun fel de discuţie pe temă. Eu şi alţi colegi am atras atenţia că, pentru ca domnul Patriciu să fie exclus, hotărârea trebuie luată de organiza ţia din care face parte, în acest caz, PNL Ploieşti", ne-a relatat Quintus.
"Cât timp am fost preşedintele PNL, timp de 8 ani, nu a fost exclus nimeni şi, slavă Domnului, au fost destui care au făcut greşeli. Excluderea este doar pentru acele acte grave de indisciplină, de atitudini care dăunează PNL. Nu este cazul domnului Patriciu", a conchis Quintus. "Nu cred că atitudinea lui Patriciu este dăunătoare. E doar ceea ce crede el că se face bine sau mai puţin bine în partid". MIRCEA IONESCU-QUINTUS, preşedinte de onoare al PNL
DREPTURI
Vosganian cere reactivarea lui Tăriceanu, o "resursă" ignorată
Dinu Patriciu nu este singura problemă cu care Antonescu se confruntă în PNL. Vicepreşedintele Varujan Vosganian a cerut, sâmbătă, reactivarea fostului preşedinte, Călin Popescu Tăriceanu, în actul decizional al conducerii PNL, pe motiv că se iroseşte o resursă importantă: prestigiul acestuia.
Recomandarea vicelui PNL presupune însă organizarea unui nou Congres pentru modificarea statutului.
Tăriceanu mai are doar drept de vot consultativ, nu unul plin, ne-a explicat deputatul PNL Radu Stroe. "Pentru propunerea lui Vosganian ar fi nevoie de un nou Congres", explică oficialul PNL. Crin Antonescu a reacţionat negativ la ideea vicelui: "Tăriceanu nu trebuie recuperat politic în PNL aşa cum sugerează domnul Vosganian. Domnia sa este lider parlamentar al grupului de la Cameră, iar în această calitate este invitat permanent la lucrările Biroului Politic Central (BPC), face parte din celelalte foruri de conducere ale PNL". Vosganian se referea însă la dreptul de vot pierdut de către fostul preşedinte în BPC. La întocmirea noului statut PNL, pentru a-l umili pe predecesorul său, Antonescu a reuşit să impună abrogarea prevederii prin care foştii lideri de partid erau membri de facto, cu drept de vot plin în BPC.
"Tăriceanu a resimţit-o ca pe un afront. De aceea vine la şedinţe destul de rar, îl trimite pe Eugen Nicolaescu. Era o poziţie ingrată pentru el să fie doar observator", au declarat, pentru EVZ, surse liberale.
Tăriceanu a e evitat să se pronunţe în războiul intern PNL. (Marius Vulpe) CITIȚI ȘI:
- EXCLUSIV EVZ. Dinu Patriciu: "În ceea ce mă priveşte, politica este o dezamăgire"| VIDEO
- Divorţ în stil liberal, pe motiv de funcţii şi femei
- Teodor Meleşcanu devine liderul opoziţiei din PNL
- Dinu Patriciu - premierul lui Băsescu