Incompatibilul Mircea Diaconu a mai căpătat o amânare. "Părinţii patriei" au lipsit de la apel

Senatorul PNL Mircea Diaconu a căpătat o nouă păsuire din partea colegilor săi senatori. Plenul trebuia să ia act de încetarea mandatului său ca urmare a verdictului de incompatibilitate dat de Justiţie.

Şedinţa Senatului a fost suspendată însă din lipsă de cvorum. Este drept, la începutul şedinţei, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat că pe liste s-au înscris ca fiind prezenţi 63 de senatori, însă la momentul votului pentru aprobarea ordinii de zi s-a văzut că erau în sală doar 51. Actul I: Senatorii, uite-i, nu-s! "Stimaţi colegi, domnilor senatori, părinţi ai patriei, vă rog aşezaţi-vă şi votaţi ca să putem începe şedinţa", li s-a adresat Crin Antonescu senatorilor. La prima încercare, ordinea de zi a primit doar 36 de voturi, iar la a doua tentativă, 51 de voturi. "Constatarea este că, în ciuda cifrelor comunicate, nu avem cvorum şi, dacă nu avem cvorum, există fie soluţia nemiloasă a întreruperii lucrărilor pe dată, fie un apel nominal", a comentat preşedintele Senatului. Cum însă niciun lider de grup parlamentar nu a solicitat efectuarea apelului nominal pentru constatarea numărului de senatori prezenţi, lui Antonescu nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să-şi trimită colegii către alte activităţi mai productive decât plenul Senatului. "Nimeni nu cere apel nominal, preşedintele constată şi suspendă şedinţa sau declară eşuată încercarea de a porni o şedinţă", a mai afirmat preşedintele Senatului, dându-le liber senatorilor. Actul doi: Cine-i de vină? Ulterior, Puterea şi Opoziţia au trecut la următoarea etapă procedurală: arătarea cu degetul către adversar. Senatorul PDL Traian Igaş i-a învinovăţit pe parlamentarii USL pentru suspendarea şedinţei plenului, în timp ce social-democratul Toni Greblă a acuzat şi absenţele democrat-liberalilor, dar şi perioada definitivării candidaturilor la legislative.

"Colegii nu au fost prezenţi în Senat şi sigur că din cauza lor nu am putut să ţinem astăzi lucrările în plen şi chiar am văzut o satisfacţie şi o bucurie pe faţa dlui Antonescu că a putut să plece mai repede de la serviciu şi astăzi", a spus Igaş, conform Agepres.

În schimb, pesedistul Toni Greblă a explicat că senatorii sunt pe la partide, unde se definitivează listele de candidaturi pentru legislativele din decembrie. Greblă a recunoscut că au fost absenţi şi în rândul social-democraţilor, dar a spus că "au lipsit foarte mulţi de la PDL şi din această cauză nu s-au desfăşurat lucrările".

Cazul senatorului Mircea Diaconu este menţionat în chestionarul de 21 de puncte pe care Comisia Europeană i l-a înaintat ministrului român al Justiţiei, Mona Pivniceru. Comisia Europeană îi cerea Ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, informaţii legate de cazuri de înaltă corupţie aflate pe rolul instanţelor - printre care şi cele în care sunt implicaţi Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu sau George Becali - precum şi despre anchetele privind referendumul şi parlamentarii găsiţi incompatibili de ANI şi care trebuie revocaţi din Parlament.