Mircea Caragea, cel mai longeviv marinar român, sărbătorit la 102 ani

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Contraamiralul Mircea Caragea, singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale Române, a împlinit 102 ani. Venerabilul decan de vârstă a fost sărbătorit de familie și felicitat de Marina Militară Română.

Marinarul veteran Mircea Caragea se poate, oricând, mândri cu faptele sale din Flota Română. Faptele sale sunt cunoascute și apreciate de întreaga suflare marinărească. A plecat în primul marș de instrucție al bricului Mircea, în 1939. A luptat, în 1941, pentru apărarea portului Constanța, fiind martor de doborârea distrugătorului rusesc Moskva. A participat, în 1944, la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune de evacuare din Crimeea.

Născut în data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița, la 11 ani Mircea Caragea a fost trimis de părinți să învețe la Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova. Pentru că iubea marea, în anul 1938 a decis să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Ceea mai frumoasă amintire a lui Mircea Caragea este faptul că a participat, în 1939, la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”. Îi place să spună despre navă  că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea pentru nava-școală „Mircea” este necondiționață la orice vârstă”.

Aventuri cu bricul Mircea în primul voiaj

Itinerariul cuprindea şi America de Nord dar, din cauza situaţiei internaţionale, bricul a fost nevoit să facă marşul în Marea Mediterană. „La Palermo, am văzut pentru prima dată o cursă de câini. În parc, era să mâncăm bătaie de la un grup de tineri fascişti pentru că eram români. La Toulon, ne-a impresionat puzderia de nave. Printre ele, uriaşele crucişătoare, cuirasate, vase de linie. Bricul nostru nici nu se mai vedea”,  a povestit cel mai longeviv marinar, Mircea Caragea.

„La Gibraltar, călcâiul lui Ahile, ieşeau ţevile de tun din stâncă, iar navele englezeşti te înfricoşau – măreţe şi pline de tunuri uriaşe. În Alger, am mers cu frica-n sân să nu ne atace arabii. Dar ei erau paşnici. Toţi jucau table pe trotuar. Din Alexandria, cu trenul, am ajuns la Cairo şi de aici la piramide”, a scris Mircea Caragea în jurnalul de bord.

După absolvirea școlii navale, în anul 1940, prima funcție pe care a îndeplinit-o tânărul ofițer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acțiuni de luptă. A fost ambarcat, pe rând, la bateria de coastă „Vulturul” și la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.

După război, decorat de Regele Mihai

 În perioada 1941-1944, decan de vârstă al amiralilor a participat, conform Forțelor Navale Române, la numeroase misiuni de război. Respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare a trupelor române care luptau pe frontul de est.

A fost membru activ în „Operațiunea 60.000”, cea mai mare acțiune a Marinei Militare Române pentru evacuarea trupelor și a civililor români din Peninsula Crimeea, în 1944.

Pentru faptele sale de vitejie din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României.  A primit „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Național al țării noastre, precum și Ordinul „Coroana României”.  La numai 25 de ani, locotenentul Mircea Caragea a fost repartizat în Marina fluvială. A lucrat pe nave fluviale la Giurgiu și Galați până în 1947. A devenit, apoi, profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele.

Din ofițer de carieră, muncitor necalificat

Cariera ofițer de marină Mircea Caragea a fost curmată brusc, la numai 28 de ani. Veniseră la putere comuniștii. La data de 1 septembrie 1947, a fost trecut în rezervă. A urmat o perioadă în care își găsea cu greu un loc de muncă, pe șantiere, ca muncitor necalificat.

Abia în 1955 a fost acceptat pe o funcție de grafician la Muzeul de Artă Populară și Folclor. A încercat să intre la Facultatea de Arte Plastice, dar nu avea „origine sănătoasă” S-a mutat la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde a rămas până în anul 1982, când a ieșit la pensie. Niciodată nu și-a pierdut optimismul și simțul umorului.

Înaintat în grad, după 45 de ani

Recunoașterea și respectul pentru activitatea sa în Marina Militară au venit, pentru Mircea Caragea,  după decembrie  89. I s-a acordat, în 1991, gradul de comandor în rezervă. Ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, respectiv contraamiral. A devenit membru în Clubul Amiralilor.

În semn de apreciere a faptelor de vitejie din cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru „exemplara sa conduită civică„, Președintele României i-a conferit, în anul 2019, contraamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace, arată Forțele Navale Române.

Cel mai în vârstă membru al  Asociatiei Veteranilor de Război, Mircea Caragea, are trei copii, trei nepoți și trei strănepoți. Cu toții îl sărbătoresc în fiecare an de ziua lui. Decanului de vârstă al marinarilor militari a fost felicitat și de Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait:Cu prilejul aniversării vârstei de 102 ani, vă urez multă sănătate și zile senine în suflet, bucurii alături de cei dragi și liniște sufletească. La mulți ani!”

(Sursa Foto-Forțele Navale Române)