Ancheta Ministerului Sănătății a scos la iveală niște nereguli în cazul pacientei care a luat foc pe masa de operație a Spitalului Floreasca. Prof. Mircea Beuran a explicat unde sunt concluziile greșite.
"Concluziile anchetei Corpului de control al ministerului Sănătăţii în cazul femeii arse pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din Bucureşti au evidenţiat o serie de nereguli. Diagnosticarea greşită a alergiei la iod a pacientei, folosirea eronată a unui dezinfectant inflamabil sau intervenţia în operaţie a unui rezident, în locul unor specialişti care erau atunci de gardă, sunt câteva dintre constatările raportului prezentat astăzi de ministrul sănătăţii, Victor Costache, într-o conferinţă de presă", se arată într-un materrial difuzat de postul național de radio.
Profesorul Mircea Beuran a explicat într-un interviu pentru RRA unde crede că sunt exagerate concluziile anchetei Minsterului Sănătății.
Mircea Beuran: Alergia la iod este demonstrată prin următoarele declaraţii şi dovezi. Declaraţia a fost a pacientei şi există o declaraţie pentru intervenţia din 13 decembrie, în care spune că este polialergică, dar poate să dea câteva din elementele alergice, la care se adaugă şi substanţa de contrast. Substanţa de contrast care se foloseşte în radiologie este substanţă pe bază de iod.
Pentru orice doctor, când spui substanţă de contrast este o substanţă pe bază de iod. De ce a operat o echipă care nu a dat cazul echipelor care intrau în gardă? Pentru că întâmplându-se duminică dimineaţă, se făcea schimbul dintre echipele care plecau din gardă cu cele care intrau, dar rezidentul de an mare, de anul V, care a fost membru în echipa în data de 13, deci din prima operaţie, el a sunat medicul specialist şi apoi am fost sunat şi eu.
Ei doi erau oamenii care cunoşteau cazul. Vorbind cu ei, le-am spus foarte clar: duceţi-vă repede în blocul operator de urgenţă, să opriţi sângerarea, că asta era cel mai important, iar eu am preluat actul operator din mers, ca să pot să termin operaţia, să închid pacientul şi bineînţeles că protocolul operator l-am semnat ca prim operator, pentru că mi-am asumat lucrul acesta şi aşa se şi face, pentru că eu sunt medic primar, eu sunt şef de secţie.
Reporter RRA: Managerul spitalului, domnul Ionuţ Negoi, spune că alcoolul nu este interzis a se folosi în intervenţii chirurgicale, dar este foarte important de respectat - spunea domnia sa - procedura operaţională, şi anume cel mult de 50 ml, şi nu prin turnare, ci prin badijonare.
Mircea Beuran: Dacă cineva apreciază că vezi la televizor că se varsă un lichid şi tu spui din ochi că sunt 200 ml sau 400, când noi abia aveam nişte flacoane cu care să ne facem treaba, mie mi se pare o chestiune exagerată şi în loc să căutăm adevărul de ce s-a făcut flamă, pentru că numai arcul electric, numai flama, numai scânteia aprinde soluţia.
Reporter RRA: Aşadar este posibil ca acel bisturiu să fi avut o defecţiune.
Mircea Beuran: Bineînţeles că noi trebuie să găsim legătura aparat-bolnav şi device-urile, deci conexiunile între aparat şi pacient, pentru că fără o flamă nu putea să fie foc!