"Miracolul economic" pentru România, visul neîmplinit al lui Anghel Rugină

Celebrul economist şi membru al Academiei Române, din 1990, Anghel Rugină, a fost comemorat duminică, la Boston, de membri ai Comunităţii ştiinţifice a românilor din Boston. Acesta a murit pe 15 decembrie 2008, în SUA, la vârsta de 95 de ani, într-un azil de bătrâni.

Evenimentul a avut loc la Biserica Sfanta Paraschiva şi a fost oficiată de preotul paroh Nicolae Simion. Ulterior, au avut loc şi discursurile unor profesori universitari români, Nicolae Istrate şi Eugen Predoiu. 

Profesorul Rugină a plecat din România în 1942. A fost trimis la studii de specializate la Berlin, de guvernatorul Băncii Naţionale a României de la acea vreme. După doi ani s-a transferat la Universitatea din Freiburg, în cadrul căreia a lucrat cu economişti de renume mondial. În 1947 obţine cel de-al doilea doctorat, iar în 1949 a publicat prima sa carte de specialitate în limba germană, care i-a adus notorietate în lumea economiştilor internaţionali şi invitaţia de a preda la o universitate americană.

Născut în judeţul Galaţi, în satul Vizureşti, pe 24 mai 1913, românul a aboslvit cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti, iar în 1938 a început să lucreze la BNR.

Apreciere la nivel internaţional

Plecarea în Statele Unite ale Americii a avut loc în 1950, unde a predat economie politică şi finanţe la Universitatea din Portland, Oregon. După trei ani a obţinut o bursă importantă care i-a permite să continue cercetările în instituţii financiare din Washington şi Fondul Monetar Internaţional.

Cetăţenia americană a obţinut-o în 1955, iar  în 1958 i se oferă un post de profesor la Northeastern University din Boston, instituţie în cadrul căreia va rămâne până în 1986, când a ieşit la pensie.

După 1989, Anghel Rugină a revenit în România şi a propus un plan de de refacere şi stabilizare economică, monetară şi financiară a ţării. Şi-a propus un "miracol economic" pentru ţara noastră, care a întârziat însă să se producă. Pe parcursul carierei sale universitare a publicat peste 50 de lucrări de economie.

Corpul acestuia a fost înhumat în Cimitirul Bellu Militar din Bucureşti, pe 21 decembrie 2009. Prezent la ceremonie, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că "a fost un român plecat din Moldova, ajuns la Banca Naţională. A fost veteran de război, un om cu două doctorate, unul în România şi altul în străinătate, ajuns un economist de reputaţie internaţională. Îi aducem un ultim omagiu profesorului Anghel Rugină, dar îl omagiem şi ca om. Suntem siguri că opera dânsului, opera economică, dar nu numai, va răzbate prin ani". În ceea ce priveşte Comunitatea ştiinţifică a românilor din Boston, din cadrul căreia a făcut parte şi profesorul Rugină, a fost înfiinţată în 1988. Activitatea acesteia s-a desfăşurat în casa doctorului Predoiu şi a unui alt cercetător român, lingvistul Nicolae Iliescu, profesor, la acea vreme, la universitatea Harvard.

Imagine de la ceremonia de comemorare din Boston.

Sursa: Diaspora TV Online