Minuni în refacere

Palatul Culturii, Biserica „Trei Ierarhi“ şi Mitropolia din Iaşi nu pot fi admirate decât parţial, fiind în renovare sau reamenajare.

Capitala Moldovei a fost punctul final al turului celor 7 minuni ale României. Drumul European 85, care duce spre Iaşi, este excelent, iar ofertele de cazare n oraş abundă. Pensiunea Crystal, la trei stele, poate fi o alegere bună pentru cei care nu vor să stea n centrul gălăgios al Iaşiului.

O cameră dublă, mobilată cu gust, face 129 de lei pe noapte, preţ n care este inclus şi micul dejun. Singurul dezavantaj al pensiunii este porţiunea de drum neasfaltată care o leagă de şoseaua principală. Dacă ajungi pe nserat şi vrei să ieşi n oraş, un loc bun de cinat este „Mopseria Magic Pizza“, peste drum de complexul Iulius Mall. Numele localului a fost adaptat după porecla patronului. Nu departe se află o extensie a „Mopseriei“, un sport pub tapetat cu tricouri purtate de jucători de fotbal celebri.

Nu rataţi delicioasele bruschetti, la 7,5 lei porţia (patru felii). Un tur al Iaşiului cultural cuprinde, obligatoriu, trei monumente - Palatul Culturii, Biserica „Trei Ierarhi“ şi Mitropolia. Înainte de a ncepe vizita e bine să treci pe la punctul de informaţii turistice deschis n Piaţa Unirii, de şi pliante de prezentare n română, engleză şi franceză. Oul şi palatul Maşina se poate parca gratuit n faţa Palatului Culturii. În ziua n care am vizitat noi Iaşiul, turiştii care voiau să fotografieze palatul aveau o mare problemă - un ou Kinder gigant, gonflabil, amplasat n faţa edificiului, le strica toată imaginea. Palatul adăposteşte acum patru muzee - de istorie a Moldovei, de artă, de ştiinţă şi tehnică şi unul etnografic.

Imediat cum intri n palat, pe stânga, cu un rost greu de ntrezărit, tronează o banchetă auto cu trei locuri şi centurile de siguranţă aferente. Din palatul propriu-zis nu se poate vizita decât holul, unde pentru a face fotografii se plăteşte o taxă de zece lei. „Sala Coandă e pentru şedinţe şi nu se vizitează, iar Sala Voievozilor e nchisă pentru că se amenajează o expoziţie“, ne lămureşte femeia de la casa de bilete.

Nici Turnul cu Ceas nu se vizitează n mod uzual „pentru că e greu accesibil“, dar n ziua n care are loc pelerinajul la Moaştele Sfintei Parascheva, turiştii pot urca să-l vadă, spune aceeaşi persoană. Cei care doresc să afle mai multe detalii despre palat au totuşi la dispoziţie, pe hol, un foarte modern sistem touch-screen, cu ajutorul căruia pot face un tur virtual, pe „Balada“ lui Porumbescu, n surdină. Pe Uliţa Domnească Ieşind din Palatul Culturii, drept nainte se deschide fosta Uliţă Domnească, actualul bulevard Ştefan cel Mare. Pe partea stângă a acestuia se află celelalte două laturi ale „triunghiului cultural“ din centrul Iaşiului: Biserica „Trei Ierarhi“ şi, la câţiva paşi mai ncolo, monumentala Mitropolie. Biserica „Trei Ierarhi“ este momentan nconjurată de schele, din care cauză fabuloasa dantelărie exterioară de piatră nu poate fi admirată n ntreaga ei splendoare. Ghidul, răbdător şi bine pregătit, ţi spune de-a fir a păr povestea bisericii, cu un accent trist pe restaurarea ndoielnică din secolul al XIX-lea. Aproape de final ţi indică „piesa de rezistenţă“ - candelabrele cu ouă de struţ sub ele. În curtea comună a Mitropoliei „vechi“ şi a celei noi te ntâmpină cerşetorii. Mai ncolo de ei, pe stânga, un indicator cu neon arată spre locul unde se află Moaştele Sfintei Parascheva: n pridvorul vechii Mitropolii, nchis cu termopane de culoare alb-spital. Catedrala mitropolitană propriu- zisă este comparabilă ca dimensiuni cu mari catedrale din Occident. Albastrul cupolei de deasupra intrării contrastează cu galbenul panourilor de şantier care nconjoară treptele. Biserica nu poate fi vizitată pe interior, deoarece este n renovare.

„Este fascinantă. Păcat că e n reconstrucţie şi nu am putut-o vizita pe dinăuntru. M-a impresionat Iaşiul n cele trei ore n care l-am vizitat, cu arhitectura principalelor clădiri istorice, care este grozavă“, mărturiseş te Marinela Scarlat, o economistă n vârstă de 40 de ani, din Bucureşti. DE ŢINUT MINTE Cultura, la ea acasă Timp de vizitare😮 zi Ghidaj: virtual la Palatul Culturii, inclus n preţul biletului la Biserica „Trei Ierarhi“ Parcare: gratuită n zona Palatului Culturii Taxe: 10 lei taxa foto la Palatul Culturii, 5 lei intrarea la Biserica „Trei Ierarhi“ Suveniruri: nu există. Din librării se pot cumpăra diverse albume de prezentare a oraşului Pont: nainte de a ncepe vizita treceţi pe la punctul turistic din Piaţa Unirii Casă şi masă: oferta extrem de generoasă Alte atracţii: un tur complet al Iaşiului cultural mai trebuie să cuprindă Casa Dosoftei, Palatul Roznovanu, Biserica „Sf. Nicolae Domnesc“, Mănăstirea Golia, Mănăstirea Cetăţuia, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ sau Bojdeuca „Ion Creangă“