România este, fără nici o urmă de îndoială, o țară plină de surprize, de fenomene unice și forme de relief spectacoloase, care impresionează an de an turiștii străini.
Vă vine să credeți sau nu, în România, mai concret lângă Mangalia se găsește singurul loc din lume în care viaţa ar putea continua în urma unui atac nuclear. Specialiștii spun că nici cel mai modern bunker construit de om nu poate asigura protecția pe care o oferă peștera Movile. Grota a uimit întreaga lume cu ecosistemul său perfect închis, ce poate susţine viaţa, fără a avea nevoie de ceva din exterior, de unde şi concluzia fascinantă a speologilor care au demarat studii aici.
Peștera Movile a fost descoperită în 1986 în România, lângă Mangalia, unică în lume pentru ecosistemul descoperit în interiorul ei. Acesta funcționează pe baza chimiosintezei și a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani. În total aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care trăiesc într-un mediu foarte bogat în hidrogen sulfurat, cu o atmosferă foarte săracă de oxigen, dar bogată în dioxid de carbon și metan. Abia în 1990 a început explorarea ei, timp în care peștera a fost izolată.
Potrivit NASA, viaţa în Peştera Movile se desfăşoară complet independent faţă de exterior, vieţuitoarele de aici neavând nevoie de oxigen, lumină, căldură şi aşa mai departe. Ulterior, aceasta a fost declarată rezervaţie speologică, iar intrarea a fost închisă, pentru a nu fi afectat ecosistemul interior de mediul extern. Singurii care au acces sunt cercetătorii, scrie site-ul Omofon.com.