Există încă în țara noastră locuri de o frumuseţe rară, aproape misterioasă, aproape neatinse de om. Multe dintre ele sunt de-a dreptul inaccesibile sau necesită multe resurse pentru a fi explorate, astfel că au scăpat de „invazia” oamenilor şi au rămas regate dedicate exclusiv animalelor sălbatice.
Printre acele minuni ale naturii se numără și Insula Sacalin, formată în Marea Neagră, în urmă cu peste un secol şi jumătate, la mică distanţă de coasta românească, în dreptul braţului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării.
La început au existau două insule, care ulterior s-au unit formând o masă unitară de pământ cu suprafaţă de 21.410 hectare. Pe insula Sacalin se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. În apele din proximitate se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții, scrie Loon.ro.
Insula Sacalin este are o suprafață aproape egală cu a Bucureștiului, dar nu este locuită. Principalul scop al interzicerii locurii este protejarea păsărilor rare care cuibăresc aici (229 de specii). Şi flora este una deosebită, sute de plante rare putând fi întâlnite în acest loc. Locuirea insulei a fost interzisă de autorităţile române încă din 1938.
La Insula Sahalin se poate ajunge din Tulcea sau Murighiol cu bacul sau şalupa până în localitatea Sfântu Gheorghe. Acolo se închiriază barca şi se merge înspre sud pe canal spre Insula Sacalin.Insula românească nu trebuie confundată cu insula Sahalin, cea mai mare insulă rusească, situată în nordul oceanului Pacific.