Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă a declarat, la Bruxelles, că acțiunile la nivel european și național trebuie să faciliteze transformare digitală a industriei, prin integrarea inteligenței artificiale în activitățile companiilor private și ale administrațiilor publice. Ministrul român a participat la reuniunea Consiliului Competitivitate și Creștere – COMPET unde a discutat cu înalți oficiali europeni și despre preluarea de către România a președinției Consiliului, în semestrul I 2019
Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă a declarat, în cadrul lucrărilor reuniunii Consiliului Competitivitate și Creștere (COMPET), desfășurat la Bruxelles, că o prioritate a ministerului pe care îl conduce este crearea unui ecosistem care să faciliteze transformarea digitală a industriei. Oficialul român a spus că infrastructura 5G este o oportunitate pentru apariția de noi modele de afaceri inovatoare în diferite sectoare, precum industrie, producție, logistică, transporturi, sănătate, energie, transmite Ministerul Economiei.
În cadrul intervenției sale pe tema Industrie, Ministrul Economiei a arătat că pentru a răspunde provocărilor generate de transformarea și adaptarea industriei europene la noile evoluții globale sunt necesare acțiuni în domenii variate – de la inovare și educație, până la integrarea inteligenței artificiale în activitățile companiilor private și ale administrațiilor publice.
„Acțiunile noastre – la nivel european și la nivel național – trebuie să contribuie la crearea unui ecosistem care să faciliteze transformarea digitală a industriei, să impulsioneze demersurile companiilor în acest sens și să genereze încredere în soluțiile inovative. În România, procesul de digitalizare a companiilor este în creștere. Sunt necesare însă eforturi suplimentare. În acest context, considerăm utilă crearea unor multiple centre de inovare digitală în statele membre, care să contribuie la constituirea acestui ecosistem de sprijin a transformării digitale”, a declarat Dănuț Andrușcă.
Ministrul Economiei a mai arătat că prima companie din România care a atins statutul de „unicorn” este una care activează în domeniul inteligenței artificiale, exprimându-și speranța că această reușită va impulsiona dezvoltarea altor start-up–uri în domeniu.
„Obiectivul realizării Pieței Unice Digitale nu va fi pe deplin atins dacă nu vom dispune de rețele de bandă largă de capacitate foarte mare, pentru a putea dezvolta servicii digitale inovatoare. În acest sens, România își dezvoltă în prezent Strategia privind 5G. Considerăm infrastructura 5G o oportunitate pentru apariția de noi modele de afaceri inovatoare în sectoare diverse: industrie, producție, logistică, transporturi, sănătate, energie. Realizarea acesteia va fi însă posibilă doar în baza unei strânse cooperări cu mediul privat”, a mai afirmat ministrul român al Economiei.
În cadrul întâlnirilor și discuțiilor avute cu prilejul Consiliului COMPET, Ministrul Dănuț Andrușcă a mai arătat că prin Orizont Europa, noul program cadru european pentru cercetare și inovare, politica industrială europeană va beneficia de un mecanism puternic și eficient de stimulare a competitivității sale la nivel global. Pentru România, unul dintre aspectele cele mai importante este asigurarea unor șanse egale și tratament echitabil pentru a beneficia de toate aceste viitoare oportunități, indiferent de forma acestora – granturi, instrumente financiare sau instrumente co-finanțate.
Pregătiri pentru Președinția Consiliului
În marja reuniunii Consiliului Competitivitate și Creștere, Dănuț Andrușcă a avut o întâlnire cu Elzbieta Bienkowska, Comisar European pentru Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, prilej pentru a discuta despre pregătirile pe care instituția pe care o conduce le-a făcut pentru exercitarea viitoarei președinții a Consiliului UE. Ministerul Economiei român va administra Consiliul Competitivitate și Creștere (COMPET) și temele aferente acestei formațiuni a Consiliului.
Ministrul Andrușcă a arătat că țara noastră își propune adoptarea unui set de concluzii ale Consiliului COMPET pe temă Pieței Interne, care va avea în vedere și analiza ce va fi derulată de Comisia Europeană privind barierele remanente de pe Piața Internă europeană și aspecte legate de aplicarea legislației armonizate. Totodată, România va continua să promoveze integrarea sistematică a competitivității industriale în toate domeniile de politică ale Uniunii, aspect de importanță majoră pentru menținerea competitivităţii UE la nivel global. În același timp, România va prezenta Consiliului COMPET un set de concluzii pe tema industriei pentru a impulsiona Comisia să prezinte o Comunicare privind o viziune pentru politica industrială europeană din perspectiva industriei, sec arată în comunicatul Ministerului Economiei.
În dezbateri în cadrul Consiliului COMPET, România va aborda teme precum industria, inteligența artificială și transformarea digitală a industriei, continuând ciclul dezbaterilor începute pe durata Președinției Austriece despre inteligenta artificială.
De asemenea, Ministrul Economiei a mai avut și întâlniri cu europarlamentari români din comisiile Industrie, Cercetare și Energie și Piață Internă și Protecția Consumatorilor: Maria Grapini, Andi Cristea și Răzvan Popa.