Minorităţile formează majoritatea populaţiei în 22 din aglomerările urbane din SUA
- Paul Ciocoiu
- 31 august 2011, 21:41
Minorităţile etnice şi rasiale au devenit în ultimul deceniu majoritatea populaţiei în opt zone metropolitane din Statele Unite, după ce numărul albilor a scăzut constant în multe din marile oraşe americane, potrivit unui studiu demografic recent, scrie Washington Post.
Din 2000 până în prezent, minorităţile au devenit majoritare în oraşe precum Washington, New York, San Diego, Las Vegas şi Memphis. În total, albii sunt în prezent minoritari în 22 din cele 100 de zone urbane din Statele Unite.
În alte 42 de astfel de metropole, populaţia albă este în scădere continuă, potrivit studiului realizat de Brookings Institution.
De exemplu, în zona metropolitană a Washingtonului, unde albii formau 55 la sută din populaţie în 2000 şi 64 de procente în 1990, minorităţile etnice şi rasiale reprezintă acum cu puţin peste jumătate din locuitori.
Noile schimbări demografice generează, la rândul lor, şi transformări de natură politică. Districtul Fairfax din statul Virginia, prin tradiţie un fief al republicanilor, este acum reprezentat în Camera Reprezentanţilor de un democrat, odată cu schimbarea raportului demografic.
Stephen Fuller, directorul Centrului de Analiză Regională de la Universitatea George Mason, apreciază că, până în 2020, 60 la sută din slujbele vacante din SUA vor fi ocupate de persoane care în acest moment nu trăiesc în Statele Unite, anticipând un aflux semnificativ de imigranţi în anii următori.