Ministrul Zsolt Nagy vrea sa ne scumpeasca telefonul

Ministrul Zsolt Nagy vrea sa ne scumpeasca telefonul

Reprezentantul UDMR face lobby pentru tarife mai mari decat cele stabilite de Uniunea Europeana.

Trimis in guvern sa reprezinte interesele cetatenilor, ministrul roman al telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, deplange sorta companiilor internationale de telefonie mobila si face lobby pentru mentinerea tarifelor actuale de roaming.

Dovada, o scrisoare-invitatie trimisa marti europarlamentarilor romani, in care le propunea acestora sa participe la o discutie despre mentinerea tarifelor actuale la convorbirile prin roaming aplicabile in Romania.

La intalnire, stabilita pentru 7 mai, ar urma sa participe si reprezentantii operatorilor de telefonie mobila, potrivit documentului semnat de ministru.

In opinia lui Nagy, „valorile tarifelor votate in Comisia ITRE (Industrie, Cercetare, Energie) a Parlamentului European sunt artificial de mici si nu vor putea permite recuperarea costurilor aferente furnizarii serviciilor de roaming”.

Ministrul incearca sa-i convinga pe europarlamentari sa nu voteze pentru micsorarea tarifelor la nivelul propus in Parlamentul European - cu circa 70% mai mic decat tarifele practicate in prezent.

Motivul: „Veniturile obtinute din roaming sunt extensiv folosite de catre operatori (n.r. - cei care activeaza in Romania) pentru a contrabalansa veniturile mici din traficul intern, cu scopul final de a extinde si dezvolta reteaua si serviciile”. 

PE nu vrea discriminare Dezbaterea propusa de Nagy vine la scurt timp dupa ce europarlamentarii din Comisia de Piata Interna au respins amendamentul deputatului grec Katerina Batzeli.

Aceasta a propus amanarea scaderii tarifelor de roaming pentru Romania si Bulgaria, pe motivul ca cele doua piete nu sunt suficient dezvoltate.

O decizie in privinta tarifelor de roaming aplicabile in Uniunea Europeana, deci si in Romania, ar urma sa fie luata pe 2 mai, spun unii dintre europarla-mentarii romani, astfel incat documentul final ar putea sa fie redactat inainte de inceperea vacantei de vara.

Aceasta inseamna ca lobby-ul ministrului pentru mentinerea tarifelor de roaming la nivelul actual sau reducerea lor mai mult decat nivelul stabilit la Bruxelles ar putea ramane fara rezultat.

Un europarlamentar ne-a declarat ca ministrul Nagy urmareste, de fapt, sa asigure contributii la fel de mari la bugetul statului din partea operatorilor de telefonie, cu toate ca acest lucru se petrece pe „spatele” consumatorilor.

„Operatorii beneficiaza de un impozit de doar 16%, ceea ce inseamna ca participarea lor la bugetul de stat este oricum mai redusa decat in alte industrii, unde TVA este de 19%”, a comentat un europarlamentar.

Europarlamentarii se impotrivesc

Europarlamentarii contactati de EVZ sunt impotriva demersului ministrului Nagy, desi spun ca, in principiu, lobby-ul este practica corecta. Potrivit Silviei Ciornei (PC), atitudinea ministrului este gresita, pozitie exprimata si de europarlamentarul Cristian Dumitrescu (PSD).

Monica Iacob-Ridzi, europarlamentar din partea Grupului Popularilor Europeni, ne-a spus ca este inadmisibil ca Zsolt Nagy sa pledeze pentru taxe mai mari pentru ca interesul consumatorilor este ca taxele sa fie cat mai mici.

„Voi vota impotriva intentiilor ministrului pentru ca interesul este in primul rand al cetatenilor”, adauga europarlamentarul. Monica Iacob-Ridzi crede ca „ministrul reprezinta interesele unui grup restrans de cetateni”.

Petre Popeanga considera insa ca orice reducere de cost pentru consumatori este bine-venita. „Actualele taxe pentru convorbirile in roaming sunt exagerate. O simt pe pielea mea”, a adaugat Popeanga.

Europarlamentarul socialist Daciana Sarbu considera ca intalnirea este tardiva si afirma ca este ciudata intentia ministrului de a ajunge la „o solutie convenabila pentru ambele parti”, adica pentru cetateni si companiile private.

LOBBYST

Initiativa apartine ministerului Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zolt Nagy, sustine ca intalnirea la care i-a invitat pe europarlamentari si pe reprezentantii operatorilor de telefonie mobila este una de a „explica pozitia oficiala a Romaniei, care sustine pozitia Consiliului care sustine o reducere moderata a tarifelor de roaming”.

Chiar daca in prima faza a convorbirii vorbea de reducerea „moderata” a tarifelor de roaming, la finele convorbirii, ministrul s-a referit la „o reducere semnificativa a tarifelor”. Intrebat daca operatorii de telefonie au facut lobby pentru a participa la o astfel de intalnire, acesta a raspuns ca initiativa este a ministerului. (Consuela Stegarescu)

CENT CU CENT

Operatori pe profit Orange Romania (detinuta de France Telecom) are peste 8 milioane de utilizatori si a inregistrat in 2005 un profit de 324 milioane de euro. Anul trecut, profitul brut a fost de 47% din cifra de afaceri. Tot in 2006, Vodafone (a carei companie-mama are sediul in Mare Britanie) - care tinde de asemenea spre 8 milioane de utilizatori - a inregistrat un profit de 495 din cifra de afaceri.

Cosmote - detinuta de grecii de la OTE are aproximativ 2 milioane de abonati, iar anul trecut a inregistrat pierderi. Tot anul trecut, Zapp a avut un profit de 20 de milioane de euro. „Pana in prezent nu am solicitat o intalnire pe tema reglementarii tarifelor de roaming. Am aprecia posibilitatea de a avea o intalnire in care sa ne exprimam opiniile pe aceasta tema”, ne-a declarat ieri Dorin Odiatiu, Head of Wholesale, International& Regulatory Affairs Orange Romania.

Ne puteți urmări și pe Google News