Ce au în comun unii miniștrii? Multitudinea de ONG-uri care i-au propulsat în cariere. Și cărora acum se încearcă a le fi întoarse serviciile.
Pentru o informare mai detaliată a cititorilor, EVZ va prezenta informații care sunt mai puțin cunoscute publicului referitoare la miniștrii care ne conduc. Primul episod este dedicat lui Vlad Voiculescu, cel mai mediatizat ministru al USR-PLUS.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Este cel mai înfocat susținător al implicării ONG-urilor în actul de guvernare. Crez pe care l-a anunțat public, pe FB. “Dacă ONG-urile sunt firave, statul român, deși nu este nici puțin, nici firav, este nătâng. Asta când nu e hoț sau criminal de-a dreptul.” Zis și făcut.
ONG-ul său, MagiCamp, finanțat de Big Pharma
Vlad Voiculescu a creat ONG-ul MagiCamp în anul 2013. Despre acest ONG presa a scris că s-a bucurat de finanțări foarte substanțiale din partea marilor firme internaționale de medicamente. Big Pharma. Doar câteva exemple: “În anul 2015, Pfizer a sponsorizat MagiCamp cu 50.000 de lei, iar Novartis cu 160.000 de lei. În anul următor, ONG-ul a primit sponsorizări de la firmele Novartis, Pfizer și Himalaya.”
“Novartis sponsorizează MagiCamp încă de la înființare, relație solidă bazată pe colegialitatea din cadrul Institutului Aspen dintre Vlad Voiculescu și Nicolae Voiculescu, fost director al Novartis timp de 7 ani, un personaj foarte influent în sistemul sanitar, mereu în anturajul puterii, fie că vorbim de dl Bazac, dl Bănicioiu sau însuși dl Ponta. Trei firme de medicamente sponsorizează o asociației a ministrului Sănătății”, dezvăluia în anul 2016 jurnalista Ioana Ene Dogioiu în ziare.com.
După 14 ani de locuit la Viena, Dacian Cioloș îl fixează direct în fruntea ministerului Sănătății
Anul 2016 este anul în care Vlad Voiculescu a debutat în politica mare. Direct la vârf. A intrat în guvernul Cioloș în luna ianuarie când a ocupat poziția de director de cabinet al ministrului de Finanțe de atunci, Anca Dragu. În luna mai, Dacian Cioloș îl desemnează ministru al Sănătății. Un amănunt. Wikipedia informează că între anii 2001-2015, Vlad Voiculescu a trăit la Viena unde și-a făcut și studiile controversate în domeniul economic, într-o perioadă record: în 11 ani.
Vlad Voiculescu recunoaște că în ONG-ul său circulă fonduri substanțiale
Potrivit informațiilor publice și a celor din presă, finanțările din jurul ONG-ului MagiCamp al lui Vlad Voiculescu sunt mult mai solide, ajungând la sume de 4,5 milioane de euro pe an.
Un exemplu despre sumele antrenate în jurul ONG-ului său a amintit anul trecut chiar Vlad Voiculescu. Pe 2 aprilie 2020, el anunța pe FB: “Asociația Magic a comandat produse de protecție a personalului medical și echipamente pentru spitale de peste 800.000 euro.Cea mai mare parte a fondurilor vin de la dumneavoastră, donatori individuali, prin Romanian United Fund - RUF. Nu am fi reușit de asemenea fără ajutorul C&A România, BCR, Netcity România, Delphi.”
Cu ONG-ul MedArt a înlăturat doctori renumiți, în primul mandat de ministru
Alt ONG valoros produs de Vlad Voiculescu este Asociația MedAlert, pe care a introdus-o în activitatea ministerului Sănătății în perioada 2016-2017. Respectivul ONG a avut mai mulți reprezentanți în consiliile de etică ale spitalelor subordonate ministerului, iar unul dintre membrii, Adrian Ștefan Voinea, a devenit consilierul său personal. Este și în prezent. Despre membrii MedAlert, presa de atunci a scris că au fost implicați în acțiuni țintite de compromitere și de scoatere din activitate a mai multor doctori de renume. Un exemplu:
“Vă aduceți aminte că directorul Spitalului Bagdasar Arseni, Bogdan Păltineanu, a fost arestat pentru că ar fi luat mită pe când era directorul Institutului Ana Aslan. Cine era reprezentantul pacienților în Consiliul de Etică al Institutului exact în perioada cand ar fi fost comisă presupusa faptă? Laurențiu Colintineanu, reprezentatul MedAlert, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății”, informa în 2016 ziare.com.
Vlad Voiculescu a recunoscut atunci că și-a adus colegii din ONG-ul său, MedArt, în vârful ministerului pe care îl conducea. A recunoscut parțial și originile finanțării ONG-ului Magi Camp, printr-o postare pe FB: “Magi Camp a primit donații de la peste 2000 de persoane private și de la aproximativ 100 de firme, dintre care trei sunt firme farmaceutice, ale căror donații însumează în jur de 10% din totalul donațiilor."
În mandatul actual, tot ONG-iști. Soțul uneia dintre ei este șeful unui serviciu secret din MAI
Mandat nou de ministru, aceleași practici și colaboratori vechi. Vlad Voiculescu şi-a completat echipa actuală de la minister tot cu cei de la ONG-ul bine finanțat, MagicCamp. Ministrul are 15 consilieri şi patru secretari de stat. Cu o zi înainte de tragedia de la spitalul „Matei Balş” a adus-o în echipa sa pe Monica Althamer, membră a ONG-ului, licenţiată în Teologie şi Limba şi literatura engleză. Monica Althamer a mai fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi în precedentul mandat al lui Voiculescu. Soţul ei, Liviu Emi Althamer, este directorul general-adjunct al unuia din serviciile secrete ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), respectiv Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) din august 2020.
Directoarea de cabinet a lui Voiculescu, Alexandra Tamaş, a lucrat la compania pfarma Pfizer patru ani şi jumătate. Consilierul personal, Ştefan Voinea, i-a mai fost alături şi în precedentul mandat de ministru, ca reprezentant al ONG-ului MedArt al lui Vlad Voiculescu.
“Nucleu taliban, progresist, cu mod de operare...filantropic”
Cunoscutul doctorul Gabriel Diaconu a comentat foarte critic pe FB interesele de ong-ist ale lui Vlad Voiculescu în ministerul pe care îl conduce: “Acest ”nucleu” taliban, progresist, creat de-a lungul ultimilor 5 ani în jurul noilor partide ”digitale” are un mod de operare relativ transparent...filantropic. Sunt sprijiniți de crowd-funding. Au colaborarea unei puzderii de fundații, asociații, ONG-uri, inițiative civice, ”cooperative de vise” pe scurt, care toate promit o generozitate fabuloasă pentru ridicolul preț de cât vrei tu.”
“În societatea civilă unele organizații sunt mai egale decât altele. Gașcă de escroci”
“Să nu se supere pe mine cei care CHIAR fac astfel de voluntariat ori benevolat. Ei înșiși au să constate, sau pot confirma, că în ”societatea civilă” unele organizații sunt mai egale decât altele, și te trezești deodată că ONG-ul lui X, venit de nicăieri, brusc zburdă pe contracte și proiecte europene și începe să absoarbă bani de zici că ce-i, după ce tu te-ai chinuit niște ani să faci muncă de samaritean.Ce se întâmplă după aceea cu pomana ta n-ai să știi niciodată. Tu crezi că ai ajutat niște copii sărmani, bolnavi de cancer. De fapt ai ajutat niște oameni să se cațăre pe scara puterii. Ți-ai atârnat speranța de-o mică gașcă de escroci. Au și dat la sărmani, și-au și procurat crampoane”, a scris doctorul Diaconu.
“Cuplul Althamer, bine ocrotit de Voiculescu, dechide uși pentru diverse ONG-uri”
Doctorul Diaconu a prezentat, în altă postare, ghemurile de interese din minister și efectele lor asupra sistemului de sănătate din România. “I-a oferit Monicăi Althamer poziția de secretar de stat pe problemele pacienților, cu ”calificare la locul de muncă”, poziție de la care de fapt cuplul Althamer, bine ocrotit de Vlad Voiculescu, a început să deschidă uși pentru diverse ONG-uri și în același timp să plătească polițe celor care erau incomozi. Prin intermediul DGA, serviciu al Ministerului de Interne (unde soțul secretarului de stat de la Sănătate este șef al acestui serviciu secret n.r.). Dar cumva sub-servilă intereselor lui Voiculescu, Cioloș și compania.”
“Vlad Voiculescu a distrus transplantul în România. Din pragmatism.”
“Vlad Voiculescu este cel care a distrus transplantul, în România, împreună cu Emanuel Ungureanu (deputat USR n.r.) astfel încât astăzi ne uităm la ruinele unui sistem care a salvat sute, dacă nu mii, de vieți. N-a făcut-o din convingere. A făcut-o din pragmatism. Câțiva morți azi, câteva șanse mâine” a amintit doctorul Diaconu.
Voiculescu are ONG-uri și firme interesate de oportunitățile din sistemul de sănătate
“Alegerea lui Voiculescu în cabinetul Câțu, negociată pe trepte de aceiași oameni care l-au propulsat acum 5 ani, ale căror investiții trebuiau cumva răsplătite, a declanșat o imensă harababură. Campania de vaccinare, cu structura ei de conducere și organizare decisă în CSAT la începutul lui decembrie 2020 este făcută astăzi, harcea-parcea . Dar nu ca să facă el mai bine. Cât să facă suficient de rău, pentru ca mai apoi să vină cu propriul portofoliu de organizații, care de publicitate, care de IT, care de consultanță. O întreagă păduchelniță de clienți la fel de dezinteresați de criza sanitară, cât de oportunitățile pe care aceasta le prezintă” a prezentat doctorul Diaconu în altă postare pe FB, interesele ministrului Sănătății.
Vlad Voiculescu are susținere din partea firmelor de medicamente și prin unchiul său, Nic Voiculescu, consultant al multora dintre ele. Ev.Z. și alte publicații au scris nenumărate articole în ultimii ani despre acest caz, fapt recunoscut parțial de actualul ministru.
Premierul: “Nu iau în calcul remanierea lui Voiculescu în acest moment”
Vlad Voiculescu a creat în doar o lună și trei săptămâni de mandat, multe tensiuni între el și partenerii de guvernare. S-a implicat ofensiv în probleme care nu priveau atribuțiile sale ca ministru. Care fuseseră stabilite în comun de Guvernul din care face și el parte și de Administrația Prezidențială. Din acest motiv a început să se vorbească în coaliție de o posibilă înlocuire a sa cu un alt membru al PLUS.
Premierul a fost iar obligat să intervină. Florin Cîțu a declarat sâmbătă că „nu iau în calcul remanierea în acest moment. Nu sunt scandaluri. E o coaliţie nouă, care vine după câţiva ani de zile de campanie electorală, dar e o coaliţie care devine din ce în ce mai puternică şi cred că bugetul va consolida această coaliţie”.
Cîțu către Voiculescu: Aștept raportul despre tragedia de la spitalul Matei Balș
Ironic, premierul a comentat relația cu ministrul Voiculescu:”Nu există tensiuni, dar ne contrazicem pentru că eu cred că informațiile nu ajung întotdeauna la noi în același timp”. Și i-a cerut lui Vlad Voiculescu să rezolve rapid o problemă care ține strict de ministerul pe care îl conduce: “În ceea ce priveşte tragedia de la Matei Balş, aştept raportul de la Ministerul Sănătăţii. Cum o să îl am, o să ies public şi o să vă spun care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm, dar în acest moment nu am această informaţie”, a spus Cîțu.