După desectretizarea raportului despre protestul Diasporei din 10 august 2018 și intervenția Jandarmeriei, ministrul de Interne anunță demiteri.
UPDATE
La scurt timp după declariția lui Vela, ministrul de Interne din perioada incriminată, Carmen Dan, a postat pe o pagina de socializare un răspuns rapid, afirmând că: „Mă crucesc însă auzindu-l cum dă lecții despre cum ar fi trebuit să reacționeze jandarmii în 10 august 2018”.
Iată reacția fostului ministru de Interne:
„Înțeleg că ministrul Vela este consiliat de la cel mai înalt nivel. Așa se laudă! Și asta n-ar fi rău deloc, pentru că un ministru chiar nu trebuie să știe detalii operative!
Mă crucesc însă auzindu-l cum dă lecții despre cum ar fi trebuit să reacționeze jandarmii în 10 august 2018. Ne spune domnul ministru că aceștia ar fi trebuit să folosească grenade flash și astfel nu s-ar mai fi ajuns la intervenția cu gaze lacrimogene. Așa, oamenii ar fi fost orbiți și apoi culeși ca potârnichile... Din păcate, dacă 5 minute și-ar fi aruncat ochii pe regulamentele și îndrumarele militare, nu s-ar mai fi făcut de râs!
Hai să vedem unde apar grenadele flash în aceste acte de reglementare a intervențiilor graduale. Fix la penultimul nivel al intervenției graduale a folosirii forței, adică înainte de ultimul nivel, cel al folosirii armelor de foc letale! Pun mai jos extras din “Îndrumar privind tactica jandarmeriei pentru asigurarea și restabilirea ordinii și siguranței publice - 2016. Grafic privind gradualitatea folosirii forței”.
Apoi, la un simplu search pe google aflăm și ce înseamnă flashbang. Pe Wikipedia găsim și o listă a incidentelor provocate de detonarea acestor grenade. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Stun_grenade
Nu mai dezvolt, că nu are sens, dar încep să fiu foarte atentă la declarațiile iresponsabile și politicianiste pe care le face de la pupitrul ministerului! Nu de alta, dar minciunile și manipularea nu pot deveni virtuți!
P.S.: Tare mult aș vrea să știu cine este domnul profesor universitar care a scris cărți despre Jandarmerie. “Obiect strălucitor”, “flamă de sudură”, “punem mâinile la ochi” și gata intervenția. Ce simplu ar fi fost...”, a scris pe pagina sa de Facebook, Carmen Dan.
Ministrul Marcel Vela anunță sancțiuni pentru șefii Jandarmeriei.
„Voi verifica de ce s-a întârziat desecretizarea convorbirilor cerute încă de anul trecut de către Parchetul Militar. Dacă eu, într-o lună de zile, am desecretizat și raportul, și convorbirile, și domniilor lor, de un an de zile, n-au dorit sau n-au putut, înseamnă că au o oarecare implicare. Există o legătură între cei care au condus politic Ministerul de Interne și cei care au intervenit, dar detalii cum și cine și când, evident, toate acestea vor fi făcute public de către procuror”, a spus Marcel Vela.
După ce desectretizarea raportului protestului Diasporei, care a avut loc pe data de 10 august, la Bucureşti, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a afirmat că va propune premierului schimbarea anumitor șefi din Jandarmerie.
Ministrul îşi motivează propunerea deoarece consideră că „anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu anumiți politicieni.”
„A fost un plan sau o pregătire minuțioasă a intervenției, astfel încât să se genereze o stare de conflict, la început artificială, probabil neașteptându-se regizorii la un final dramatic și cu impact negativ la nivel național și internațional. Democrația a avut de suferit în România, pentru că după o asemenea intervenție se pune întrebarea dacă în România oamenii pot să se exprime liber fără să fie gazați, bătuți”, a spus Marcel Vela.
„Jandarmeria a fost pusă într-o ipostază indecentă de cei care au decis intervenția. (...) Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii, care au decis intervenția în anumite etape, în anumite moduri și au premeditat-o în modul de organizare. Vă dau un exemplu, jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau măști de gaze la ei, inclusiv ei au fost puși în situația în care au inspirat gaze lacrimogene. Când ești într-o stare de panică, de adrenalină nu mai gândești rațional și acționezi emoțional”, a completat ministrul.
Despre intervenţia jandarmilor în timpul mitingului, ministrul Vela a afirmat că au existat „decizii care au dus la o complicitate politico-administrativă”
„Nu pot să spun exact, dar vă spun ca o părere din ce am observat dinainte de a fi ministru, chiar ca și senator, în ziua de 10 și 11 august, anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu politicieni, sfătuindu-se, corectându-se, inițiindu-se unele decizii, decizii care au dus la o complicitate politico-administrativă”, a afirmat Vela.
De asemenea, Vela susţine că indicativele unităților de jandarmi care erau în piață erau secret de serviciu.
În legătură cu Bogdan Gigină, poliţistul care a murit, Vela a afirmat că , indicativul Poliției Rutiere din București era în acea perioadă a fost „Vela”.
„În cazul acestor convorbiri am luat o decizie simplă (...) specialiștii din minister au spus simplu: schimbăm toate indicativele, ca să nu mai poată fi motive imputate de jandarmeriile care țineau cu dinții să nu desecretizăm”, a mai dezvăluit ministrul de Interne, precizând că „cei de la București au tărăgănat-o vreo două săptămâni” A spus ministrul Vela.
În acest context, ministrul Vela este hotărât să aplice sancţiuni drastice șefilor din Jandarmerie
„Nu vor fi schimbați din cauza faptului că au tărăgănat două săptămâni, ei vor fi schimbați și sancționați din motive manageriale, din implicarea în 10 august”, a mai spus Vela.
„Au rezistat destul de mult pentru că legislația nu-ți permite: conform legii, atunci când începe un proces penal, polițistul, jandarmul, angajatul ministerului este la dispoziția procurorului și tu ca ministru nu poți să iei o măsură complementară. Doar când este trimis în judecată, el este pus la dispoziție și nu mai poate îndeplini anumite funcții. Până atunci, predecesorii mei au găsit o altă soluție: să-l detașezi dintr-o funcție în alta. Dar pentru a-l sancționa, în sensul administrativ, trebuie să respecți statututul polițistului, legea în sine, legea specială a instituției, codul muncii. Riști să sancționezi o persoană, vorbesc în cadru general, și să te trezești că te dă în judecată și recuperează salariile sau te dă în judecată pentru abuz în serviciu”, a declarat Vela.
„Au tras de timp până în ultima secundă a meciului. Dacă ar fi desecretizat imediat poate aș fi crezut că nu au nimic de ascuns. Ușurarea mea e că oamenii au ceva pe suflet.”
În concluzie, ministrul Vela susţine că nu mai are încredere în șefii Jandarmeriei care au fost implicați în acțiunea de la 10 august și din acest motiv va cere schimbarea lor.
„Au tras de timp până în ultima secundă a meciului. Dacă ar fi desecretizat imediat poate aș fi crezut că nu au nimic de ascuns. Ușurarea mea e că oamenii au ceva pe suflet”, a mai spus ministrul MAI
„Voi propune premierului schimbarea unor șefi ai Jandarmeriei, o să vedeți la timpul potrivit, cât de curând. Săptămâna viitoare o să plec în Afganistan, la militarii noștri, și probabil când revin voi avea și o imagine clară pentru a găsi din mai multe opțiuni și variante cine îndeplinește condițiile ca să conducă Jandarmeria Română”, a arătat ministrul de Interne.
Raportul 10 august al MAI este deja desecretizat și se află la dosarul de la DIICOT, potrivit digi24.ro