Ministrul Tabără spune cine scumpeşte alimentele în România

Creşterea preţurilor la alimente nu se datorează producătorilor agricoli români, ci companiilor de pe lanţul de distribuţie, a declarat ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.

"România poate produce, are rezerve şi nu cred că sunt probleme din cauza producătorilor. Creşterea preţurilor la alimente în România nu se datorează producătorilor agricoli români, ci este undeva pe lanţul de distribuţie", a precizat Tabără, citat de Agerpres.

El a precizat că România mai are rezerve la floarea soarelui de peste 400.000 de tone în depozite, dar, cu toate acestea, se vorbeşte tot mai des de o scumpire a uleiului din cauza lipsei materiei prime.

"În cazul laptelui rezerva nu se valorifică, se ajunge la un preţ de cumpărare de 1,1 - 1,2 lei pe litru de la producător, iar în magazin la un preţ de 4,5-5,2 lei pe litru. Trebuie să vedem unde se întâmplă această creştere", a mai spus şeful de la Agricultură.

El a adăugat că aşteaptă dezbateri serioase pe creşterile de preţuri la anumite produse.

"Vrem să vedem dacă se fac analize pe produs. Dacă se vor apleca toţi pe un produs se va vedea unde este acea rezerva de reducere preţurilor şi costurilor. Lucrăm de asemenea să construim parteneriate între producătorii de materie de primă şi procesatori pentru că sunt verigi pe lanţul de produs unde există rezervă de reducere a preţurilor", a precizat ministrul.

România are un potenţial agricol mare Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, ieri, că România ar putea deveni un mare exportator de alimente, dacă ar exista o politică de consolidare a terenurilor, un sistem de irigaţii şi o industrie alimentară modernă.

La rândul său, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că sectorul agricol oferă multe oportunităţi de investiţii oamenilor de afaceri din Ţările Arabe.

Potenţialul agricol al României este cu atât mai important cu cât pe plan extern se vorbeşte tot mai mult despre o posibilă criză alimentară.

De altfel, indicele preţurilor alimentelor, publicat de FAO, a atins un nou maxim istoric, în luna februarie.