Ordinul a fost publicat oficial, dar nu va rezolva criza. Pentru că nu e gândit până la capăt și ceează un cerc vicios, spune liderul celei mai mari asociații de pacienți din România
Ministerul Sănătății a anunțat că a revizuit cadrul legislativ pentru a si gurarea necesarului de medicamente pentru pacienții din România. „Am semnat luni două importante ordine de ministru: un ordin de ministru privind modalitatea de stabilire a prețului pe procedura de nevoi speciale și un ordin de ministru cu privire la definirea și verificarea implementării obligației de serviciu public”, a declarat prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății.
Conform noilor reglementări, deținătorii de autorizație de punere pe piață au obligația să garanteze și să asigure permanent și cu prioritate „respectarea obligației de serviciu public prin asigurarea unui stoc minim egal cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pentru care dețin autorizația de punere pe piață în România”. Asta înseamnă că, teoretic, înainte de a face export paralele (comerț intracomunitar, perfect legal, dar și extrem de profitabil, dat fiind faptul că în România medicamentele sunt mai ieftine ca în Vestul Europei), distribuitorii trebuie să asigure medicamentele necesare bolnavilor români, abia apoi să se gândească la profit.
Nu se cunoaște necesarul de medicamente
De asemenea, ministrul Sănătății a cerut direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să monitorizeze permanent situația rulajului medicamentelor pentru care s-au înregistrat disfuncționalități în aprovizionare.
Practic, însă, spun pacienții, ordinul în cauză nu va rezolva nimic, pentru că lipsesc elementele cheie. „Trebuia să interzică exportul paralel pentru medicamentele deficitare, așa cum au făcut foștii miniștri Nicolăescu sau Bănicioiu. Nu au făcut însă toți pașii necesari pentru a rezolva criza. Trebuia întâi realizată o estimare a necesarului de medicamente, apoi să oblige companiile cu autorizații de punere pe piață să-l asigure. Și ce va face cu medicamentele care au dispărut de pe piață? Cum îi obligă să le aducă în condițiile în care în România sunt cele mai mici prețuri din Europa la unele medicamente? Și cine va verifica dacă aceste companii asigură stocurile? Agenția Națională a Medicamentului? Doarme de ani de zile! Pacienții români sunt forțați să-și cumpere medicamente la prețuri foarte mari din străinătate dacă vor să trăiască. Cu bani din propriul buzunar”, explică Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
Statul o să cheltuie cu nemiluita
Liderul FABC spune că peste acest prim ordin făcut pe fugă, vine și un al doilea, care va însemna, în fapt, doar cheltuieli mult mai mari. „Florian Bodog a dat și un al doilea ordin, cel pentru aducerea medicamentelor deficitare pe procedura de nevoie speciale. Păi, medicamentele deficitare au dispărut din România pentru că aici sunt cele mai mici prețuri, așa că ordinul nu face decât să le dea voie să le aducă la prețuri mult mai mari. Nu au gândit aceste măsuri și asta bulversează total lucrurile”.