Băsescu: Ministrul Sănătății și Președintele CNAS, ori se înțeleg, ori își văd de drum

Președintele Traian Băsescu a spus aseară că dacă ministrul Sănătății Cseke Attila și președintele CNAS, Lucian Duță, nu ajung la o înțelegere cu privire la costurile din sănătate, sunt liberi să plece.

"Sunt doi oameni responsabili: ministrul Sănătăţii şi şeful Casei, au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, altul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul medicamente generice, aici va trebui Guvernul să ia o decizie să le spună: asta faceţi. Vor să facă bine, nu, uşa Guvernului, uşa casei de Sănătate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine în cheltuieli, ori îşi văd de drum, pleacă de la cele două instituţii", a declarat șeful statului la postul public de televiziune.

El a menţionat că a avut o discuţie şi cu premierul Emil Boc în acest sens şi va trebui găsită o soluţie "foarte rapid", la începutul sesiunii parlamnetare din spetembrie.  Să se vadă licitațiile, să se verifice rețetele Potrivit președintelui, responsabilitatea ar trebui să se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achiziţii în medicamente." Să vedem licitaţiile făcute, să vedem sistemul informatic la fiecare farmacie şi să se ştie în fiecare moment ce reţete şi în ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente şi cum şi verificat, din când în când, prin sondaj, cât de bolnav este beneficiarul de reţete la fiecare trei zile, responsabilitatea medicilor de familie şi totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate în numele statului", a arătat Băsescu. În opinia președintelui, ministrul sănătății și șeful CNAS au două soluții: "ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi, adică demisionează şi să vină cineva care poate colabora pentru realizarea controlului costurilor în Sănătate". Banii de investiții nu vor mai merge într-un sistem care nu vrea să se reformeze El a precizat că arieratele la medicamente se ridică în prezent la 1,9 miliarde de euro.

"În ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor în Sănătate, în mod deosebit achiziţiile de medicamente se plătesc prin farmacii direct de populaţie sau prin spitale. Deci s-au stins atunci. Azi avem aproape din nou aproape două miliarde arierate pe facturi venite după ce s-au plătit cele de anul trecut. Acest lucru nu mai poate continua şi este pentru prima dată când pe tema plăţii la arierate la medicamente ajungem la o înţelegere cu Fondul şi Uniunea Europeană. (...) Nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii din investiţii să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze", a mai spus președintele, precizând că programele pentru bolnavii cronici se vor derula în continuare şi a criticat atitudinea unor jurnalişti.

"Am văzut şi ticăloşia manifestată în unele mijloace media - vor fi lăsaţi să moară bolnavii de cancer. Nu, vom avea grijă de programele pe boli cronice să se poată derula rezonabil, dar nici nu ne putem permite să luăm tot timpul bani de la investiţii şi să fim într-o zonă în care responsabilii şi directorul casei de sănătate şi ministrul care nu vor să pună ordine în cheltuirea banilor din sistem", a spus Băsescu. Şeful statului a subliniat  că  a stabilit ieri cu misiunea Fondului Monetar Internaţional ca plata arieratelor se va face pe măsură ce beneficiarii vor implementa etape din proiectul pentru punerea sub control a cheltuielilor.