Din cauza concediilor si a taloanelor distribuite tarziu, "Analizele pentru toti" mai intarzie.
Medicii isi vor reprograma multi pacienti in toamna.
Putini romani nascuti in luna iulie vor apuca sa-si faca analizele medicale prin programul „Analize pentru toti”, initat de Ministerul Sanatatii. Tiparirea si distributia taloanelor cu care cetatenii trebuiau sa se prezinte la medic s-au desfasurat cu intarziere, multi dintre medicii de familie sunt in concediu, la fel si asiguratii pe care trebuie sa-i examineze.
„Din punctul meu de vedere, lunile de vara sunt ratate. Abia din septembrie programul va incepe cu adevarat. In Bucuresti insa vor fi usor de recuperat intarzierile pentru ca avem incheiate contracte cu peste 60a dintre laboratoare si cu 96a dintre medicii de familie”, este de parere Cristian Toma, director general la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.
Se pot face reprogramari
Cei care nu apuca sa-si faca testele exact in luna in care au fost nascuti se pot reprograma insa pentru urmatoarea luna, dupa ce vor stabili o intalnire cu medicul de familie. Majoritatea medicilor de familie spun ca isi vor programa pacientii la analize in septembrie, indiferent ca este vorba despre persoane asigurate ori neasigurate.
„Va fi aglomeratie, dar nu avem ce face. Deocamdata putini oameni au primit cupoanele, dar avem noroc cu pacientii cronici care nu mai trebuie controlati pentru ca fac analize in mod uzual”, spune medicul de familie Alina Constantin, de la Policlinica Drumul Taberei nr. 34 din Bucuresti.
Unele taloane, prost tiparite
Potrivit reprezentantilor Postei Romane, pana acum 1,9 milioane de romani nascuti in luna iulie au primit taloanele, ceea ce inseamna cam jumatate din cat trebuia distribuit. Scrisorile cu taloanele pentru analize medicale au intarziat in Timis, Bucuresti, Iasi, Cluj, Brasov, dar au ajuns la Arad, Hunedoara, Caras-Severin, Dolj, Ilfov si Prahova.
O parte din intarzieri au avut loc si din cauza modului in care erau tiparite taloanele. Pe plicuri erau trecute numele destinatarilor, dar nu si adresa acestora, iar postasii nu stiau unde sa distribuie taloanele. Astfel, reprezentantii Caselor de Asigurari de Sanatate au fost nevoiti sa retraga taloanele fara adresa si sa le trimita la retiparire.
Dupa o amanare de sapte luni, programul nu este inca functional, iar cei care s-au prezentat la analize pot fi numarati pe degete. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, promitea insa, in urma cu cateva luni, ca va merge impreuna cu echipa sa in teritoriu pentru a prezenta programul si pentru a asigura aplicarea corecta a acestuia.