Mai multe sute de angajați de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului au ieșit în stradă, la protest, în momentul în care au auzit că ministrul Muncii, Marius Budăi (foto) se află în vizită la instituția la care lucrează.
Oamenii protestează împotriva reducerii salariilor, cu procente de până la 20 la sută, prin tăierea unor sporuri salariale. ”Cei mai mult au de suferit colegii care lucrează efectiv la patul persoanei cu handicap. Au fost mai multe interpretări dacă se acordă, cum se acordă și ce se acordă. Angajații au primit acte adiționale și salariile nu au fost acordate actelor adiționale. Oamenii au vrut să organizeze un protest public”, a spus liderul de sindicat Camelia Socianu.
În situația tăierii de salarii s-a ajuns după ce Guvernul PSD a adoptat celebra ordonanță ”anti lăcomie”, ordonanță care, printre altele, prevede ca sporurile angajaților să fie plafonate la nivelor celor acordate în luna decembrie 2018. De exemplu, după aplicarea Ordonanței 114, angajații de la Direcția de Asistență Socială Botoșani, nu au mai primit un spor de 50 la sută, de care beneficiau aproximativ 250 de oameni.
Diplomat, ministrul Muncii i-a invitat pe protestari la discuții și le-a spus că nu mai este nicio problemă și că sporul salarial va fi plătit. Atunci, întrebarea firească care se ridică este de ce directorul Asistenței Sociale Botoșani a refuzat să mai acorde acel spor sau de ce au fost reduse deja salariile aflate în plată, întrebări care, logic,sunt fără răspuns. ”S-a dat o ordonanță de urgență prin care indemnizația de hrană să fie trecută în anvelopa de sporuri de 30 la sută. M-am uitat un pic pe buget și sunt bugetate sumele pentru sporuri de 50 la sută, este bugetată și creșterea salarială, acordarea tichetelor de vacanță sau a indemnizației de hrană. Eu cred că problema este rezolvată”, a spus ministrul Budăi, în aplauzele celor prezenti. Protestul s-a încheiat fără ca oamenii să priceapă de ce le-au fost reduse salariile și din a cui decizie, dacă tot sunt bani la buget.