Ministrul Muncii a explicat ce se va întâmpla cu cele 200.000 de pensii speciale aflate în plată

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Pensiile speciale aflate în plată vor fi recalculate, iar acestea nu vor mai putea depăși un anumit plafon. Uniunea Europeană a impus anumite condiționalități de plata jalonul 3 din PNRR, în valoare de 3, 2 miliarde de euro, de implementarea unor reforme în domeniul pensiilor speciale.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a explicat ce se va întâmpla cu cele 200.000 de pensii speciale aflate în plată. Din acest număr, 190.000 sunt pensii militare primite de persoane care au lucrat în armată, poliție, jandarmerie sau serviciile secrete. Restul de 10.000 sunt fosți magistrați, piloți sau politicieni, parlamentari.

Aceste pensii speciale aflate în plată vor fi recalculate după anumite principii, regula fiind ca acestea să nu depășească ultimul salariu net al beneficiarului.

”Cele care depășesc veniturile avute în activitate vor fi recalculate fără să fie afectată partea de contributivitate. Ceea ce depășește venitul mediu brut, vedem la care ne raportăm brut sau net, şi care sunt cifrele finale care se impozitează. Trebuie să ne uităm la principii, la cele enunțate și să facem un lucru extrem de important să nu mai dăm posibilitatea unor abuzuri legale Va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea legii pentru a avea și posibilitatea să adaptăm și programul informatic”, a explica Budăi.

Discuțiile continuă cu Uniunea Europeană

Fostul cabinet Ciucă a formulat mai multe întrebări, pe tema reformei pensiilor speciale, care au fost trimise Uniunii Europene.

Marius Budăi a precizat vineri seara că discuțiile sunt dinamice, precizând în opinia lui, că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu, care ar trebui să aibă un alt regim de impozitare.

”E o chestiune care este în dinamică din ce în ce mai accelerată în ultima perioadă, pentru că trebuie să închidem acest această lege. Eu am spus tot timpul că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Spun tot timpul că sunt indemnizații și pensii stabilite în baza unei legi speciale. Pensii speciale nu există, dar se regăsesc în PNRR-ul României, pentru că nu e așa l-au lucrat niște profesioniști”, a comentat Budăi.

Pensionarii speciali nu se mai pot pensiona la 48 de ani

De asemenea, noul Executiv crede că problema pensiilor speciale se va rezolva de la sine, după ce vârsta de pensionare a beneficiarilor va fi crescută treptat, astfel încât aceștia să se poată pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani, și nu ca acum, la împlinirea a 25 de ani de activitate, indiferent că vorbim de magistratură, sau domeniul militar.

”O creștere treptată a perioadei de raportare a calculului care să ajungă la fel ca în sistemul public de pensii pe întreaga perioadă în care ai lucrat. Un principiu extrem de important este să nu mai existe cazuri în care pensia să depășească venitul avut în activitate. Şi mai mult de atât să nu mai fie permise perioade asimilate, să nu fie perioada asimilată mai mare de cât ai lucrat în meseria respectivă”, a mai spus Budăi, citat de Antena3.