Poluarea care a înregistrat depășiri la PM10 și la oxizii de azot a afectat nu doar municipiul București ci și alte localități din sudul României, a anunțat, luni, ministrul Mediului, Costel Alexe
Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că, în noaptea de duminică spre luni, au fost înregistrate depășiri ale nivelului de poluare și în alte județe din sudul României.
”Au fost depășiri și la PM 10 și, mai ales, la oxizii de azot nu doar pentru București, ci și pentru alte localități din sudul României, fie că vorbim de județul Călărași, Giurgiu sau Teleorman, de la Călărași până la Zimnicea sau Alexandria. Am avut un fond de calm atmosferic, cu o viteză a vântului de sub 7km/h, care a făcut ca acest episod de poluare atmosferică să persiste deasupra Bucureștiului”, a declarat oficialul de la Mediu.
Potrivit lui Costel Alexe, pentru aceste localități ar fi suficient de multe sesizări de arderi necontrolate din partea populației. ”Am verificat, în această dimineață, dacă au fost, pe parcursul nopții, incendii la gropile de gunoi din București, nu au fost. Și incineratorul de deșeuri din zona de nord, de la Chiajna, nu a funcționat”, a spus Alexe.
Întrebat dacă reprezentanții Gărzii de Mediu lucrează și pe parcursul nopții, ministrul Mediului a răspuns: ”Noi avem un serviciu de permanență. Atunci când sunt cazuri la 112, cei de la ISU solicită Gărzii Naționale de Mediu sau APM prezența laboratorului mobil pentru a verifica și a dispune măsurile necesare. În momentul de față, am transmis către populație lista cu toți poluatorii și cantitatea de poluanți pe care îi emit în aer pentru a ști și populația și a fi mai bine informată referitor la activitatea acestor operatori”.
Amintim că în București a fost înregistrată o poluare record în noaptea de duminică spre luni. Rețeaua națională și rețele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării. Datele arată depășiri cu 900% - 1.000% ale nivelului maxim admis de PM 2,5 (un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe). Pentru PM10 (particule mari de praf), s-au înregistrat depășiri de aproape 800%.